Spellen > Recensies > Paniek in de Wei

Paniek in de Wei

Erwin Broens - juli 2006


Paniek in de Wei is een heruitgave van Shear Panic, een spel van de Schotse uitgever Fragor Games. Deze Schotten hebben iets met koddige speelstukken en dieren. In 2004 kwamen ze met een doosje vol kikkers naar Essen (Leapfrog), één jaar later zat hun nieuwe spel vol schapen. Paniek in de Wei is een tactisch spel, dat wordt gespeeld met prachtige miniaturen van snoezige schaapjes. De eerste oplage van dit spel bevatte ong. 500 exemplaren. Er waren zoveel voorbestellingen, dat men op de persdag van de beurs Spiel 2005 al door de voorraad heen was. In juli 2006 heeft 999 Games een Nederlandstalige versie uitgebracht. Deze versie bevat ook regels voor twee spelers. Paniek in de Wei is in 2006 meteen genomineerd voor Speelgoed v/h Jaar, in de categorie 8-12 jaar.

Het speelveld bestaat uit 9 losse tegels, waarop één schaapje is gelijmd. Iedere speler heeft twee schapen in zijn eigen kleur. Daarnaast graast er uiteraard ook een zwart schaap in de wei. Het spel bevat nog twee andere schapen, Rambo de Ram en de scheerder. Laatstgenoemden behoren niet tot de kudde, maar spelen een rol bij de puntentelling.

Iedere speler beschikt over een eigen bordje met 12 actievelden. Elk actieveld kun je tijdens het spel maar één keer gebruiken. Een gebruikte actie markeer je met een fiche. Met de gekozen actie kun je een of meer schaapjes op een bepaalde manier verplaatsen. Je kunt een eigen schaap bewegen, andere schapen wegduwen, een complete rij verschuiven, over de kudde springen, de gehele kudde een kwartslag draaien of met een virtuele liniaal de gehele kudde dezelfde kant opschuiven. Het is mogelijk dat jouw actie de kudde uit elkaar drijft. Dan ben je verplicht om de verdwaalde schaapjes weer naar de kudde te verschuiven. De gekozen actie bepaalt ook hoeveel stappen de pion op het centrale tijdspoor wordt verplaatst. Als deze pion op een paniekveld eindigt, bepaalt een dobbelsteen welke schapensoort op hol slaat. Zo’n paniekaanval geeft jou de kans om de kudde nogmaals te manipuleren. Een actie kost 1-3 "tijdpunten".

Aan het einde van jouw actie, voor een eventuele paniekaanval, verdien je winstpunten als jouw schaapjes op de juiste plek staan. De scoremethode is afhankelijk van de stand van zaken op het tijdspoor. In het eerste weiland krijg je meteen 1 of 2 punten als jouw schapen diagonaal of horizontaal/verticaal met elkaar zijn verbonden. In het tweede weiland probeert Rambo de Ram twee keer de schaapjes in de kudde te versieren. Dan krijg je 4 punten voor elk schaap in de voorste rij, 3 punten in de tweede rij enzovoort. In het derde weiland kun je per eigen schaap meteen 1 of 2 punten verdienen, als ze diagonaal of horizontaal/verticaal met het zwarte schaap zijn verbonden. In het vierde weiland wordt de scheerder voor de kudde geplaatst. Schaapjes op de voorste rij verdwijnen uit het spel en leveren geen punten meer op. Schaapjes in de achterste rij krijgen 4 punten, in de volgende rij 3 punten enzovoort. Ook de scheerder waagt in totaal twee pogingen. Na de tweede knipbeurt is het spel voorbij en wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Het koddige materiaal en de op de doos vermelde leeftijd doen anders vermoeden, maar Paniek in de Wei is een gemeen en enigszins chaotisch tactisch spel. Een kinderspel is het zeer zeker niet! De kudde bevat geen makke lammetjes, er wordt volop gestreden om een goede positie. Daarbij moet je zo goed mogelijk anticiperen op de verschillende scoremethoden. Het kan ook geen kwaad om met enige regelmaat op een paniekveld te landen; dit levert je immers een extra mogelijkheid tot manipuleren op. Het is verder belangrijk om jouw acties zorgvuldig te kiezen en enigszins te spreiden. Kijk daarbij niet alleen naar de actiesoort, maar ook naar het effect op het tijdspoor. De puntentellingen van Rambo en de scheerder worden geactiveerd door het passeren van bepaalde velden op dit spoor. Je wilt een medespeler bijvoorbeeld niet de kans geven om een ingrijpende actie (als het draaien van de kudde op een pijnlijk moment) te combineren met het activeren van de scheerder. Ik kan dit dynamische tactische hoogstandje iedereen aanbevelen.

De vormgeving van de nieuwe editie is door 999 Games verzorgd. Dit heeft weliswaar koddige plaatjes van schaapjes opgeleverd, maar de doos en de actiebordjes zijn mij een tikje te sober. Ik had liever gezien dat men voor dit project Doris Matthäus had ingeschakeld. Haar dierenplaatjes zijn i.h.a. "sprankelender". Gemekker over soberheid daargelaten, de schaapjes zijn nog steeds prachtig, het spel is zeer leuk en de prijs is prima. Dit lamsboutje smaakt uitstekend!

Titel: Paniek in de Wei/Shear Panic
Auteur: Gordon & Fraser Lamont
Uitgever: 999 Games / Fragor Games
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 30-45 minuten
Prijs: € 25,-


Spellen > Recensies >
Paniek in de Wei


Top