Spellen > Recensies > Die sieben Siegel

Die sieben Siegel

Erwin Broens - april 2004


De Duitse uitgever Amigo heeft blijkbaar iets met boerenbridge. Ze hebben de afgelopen jaren twee varianten op dit spelsysteem uitgebracht: het uitstekende biedspelletje Wizard en het uiterst belabberde Rage (in Nederland bekend als Oh Hell). In het najaar van 2003 verscheen een nieuwe variant op het toneel. In Die sieben Siegel laat Stefan Dorra zijn creativiteit los op het bekende recept. Die sieben Siegel is een kaartspel voor 3-5 spelers. Het spel bevat kaarten in vijf kleuren. De basis is bekende kost: de spelers bieden vooraf op hun slagen, ze moeten kleur bekennen en de hoogste kaart c.q. troef wint de slag. In dit spel is rood altijd de troefkleur.

Aan het begin van een ronde krijg je 15 kaarten en bied je op het aantal te behalen slagen. Je moet daarbij aangeven uit welke kleuren deze slagen bestaan. Daartoe neem je voor elke slag een zegelfiche met de juiste kleur. Voor de rode troefkleur zijn er vijf zegels, voor de overige kleuren drie. Als op het moment dat jij moet bieden bijv. al drie blauwe slagen zijn geboden, neem je een blauw zegelfiche van een medespeler. Deze speler krijgt dan een neutrale zegel, die hij als joker kan gebruiken en in de loop van het potje gemakkelijker kan lozen. In plaats van bieden op slagen kun je ook voor de saboteur kiezen. Dan start je de ronde met vier minpunten. Je raakt deze minpunten kwijt als jouw medespelers deze ronde met zwarte zegelfiches worden opgezadeld. De saboteur is een aantrekkelijke optie.

Vervolgens worden de kaarten uitgespeeld en proberen de spelers hun gewenste slagen te behalen. Als je een slag in de juiste kleur binnenhaalt, mag je het desbetreffende zegelfiche inleveren (in de juiste kleur of neutraal). Als je een slag van een andere kleur introeft, mag je kiezen of je het rode of het andere fiche inlevert. Als je een ongewenste slag krijgt, moet je een zwart zegelfiche pakken. Aan het einde van een ronde krijg je strafpunten voor elk zegelfiche dat je nog bezit. Witte jokers leveren dan vier minpunten op, zwarte zegels drie en de overige twee.

Je speelt net zoveel potjes als er spelers meedoen. Wie aan het einde van de rit de minste strafpunten bezit, is de winnaar.

Ten slotte

In de kern is dit bekende kost, het traditionele biedspel Boerenbridge. Het biedsysteem met de zegels en met name de focus op kleuren in plaats van slagen geven dit spel wel een eigen karakter. Ik ben een liefhebber van dergelijke kaartspellen en heb daarom volop van Die sieben Siegel genoten. Wizard blijft mijn favoriet, maar dit nieuwe spel houdt zich goed staande. Wat mij betreft, is de schande van Rage (Oh Hell) hiermee uitgewist.

Titel: Die sieben Siegel
Auteur: Stefan Dorra
Uitgever: Amigo
Aantal spelers: 3 - 5 
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. 9,-

afbeelding AmigoSpellen > Recensies >
Die sieben Siegel


Top