Spellen > Recensies > Siena

Siena

Det - sept 2006


Het speelbord van Siena is een reproductie van een fresco van Ambrogio Lorenzetti. Het gemeentebestuur van Siena heeft toestemming gegeven om het te gebruiken. Op het fresco staat een deel van de stad Siena afgebeeld met de landerijen eromheen. Hier is het thema van het spel ook op gebaseerd. De spelers ontwikkelen zich van boer tot koopman en uiteindelijk tot bankier in de stad. Tijdens het spel draait het erom zoveel mogelijk florijnen te verdienen, maar aan het einde van het spel zijn de behaalde winstpunten bepalend. Alleen bankiers kunnen winnen. Denk dus aan je carrière!

Siena begint met een startveiling om zo alvast kaarten te krijgen. Hierna begint het feitelijke spel. Het spel bestaat uit diverse ronden, die weer onderverdeeld zijn in fasen. Eerst wordt de rondeteller 1 veld verder gezet. Daarna komen er nieuwe kaarten op tafel, die men vervolgens kan kopen. In de derde fase speelt men de kaarten om de beurt uit.

Het kopen van kaarten heeft niet voor iedereen dezelfde prijs. De rijke spelers betalen meer dan de armere spelers, alleen de gratis kaarten blijven gratis voor iedereen. Er worden twee keer zoveel kaarten neergelegd als het aantal spelers. Kaarten met een sterretje mogen niet worden gekocht, want die worden na de koopactie geveild. De armste speler mag als eerste een kaart kopen, daarna de op één na armste, enzovoort. Zo mag iedereen maximaal twee kaarten kopen. Er geldt wel een handlimiet van 7 kaarten. Tijdens de veiling van een kaart met een sterretje mag de armste speler het eerste bod doen. De kaart gaat naar de hoogste bieder. Er wordt betaald met florijnen, die op een spoor rondom het fresco worden bijgehouden.

In fase 3 worden de kaarten uitgespeeld. De armste speler bepaalt wie de startspeler wordt. Vanaf de startspeler loopt de volgorde weer van arm naar rijk. De actieve speler speelt een willekeurig aantal kaarten en voert de desbetreffende acties uit. Hij kan de kaarten ook afleggen. Een aantal kaarten bevat handelswaren. Olijfolie, wijn en graan leveren de boeren florijnen op; de koopmannen verdienen aan specerijen en linnen. Daarnaast kunnen de koopmannen ook op reis. Hebben ze een reis voltooid, dan krijgen ze florijnen. Ze kunnen vrijwillig van deze florijnen afzien om zo Senesikaarten te krijgen. Hierop staan 1-4 winstpunten, die aan het einde van het spel belangrijk zijn. Naast de kaarten met handelswaren en reizen zijn er nog diverse andere actiekaarten. Deze kaarten kunnen je helpen of je kunt ze gebruiken om anderen dwars te zitten. De kaarten zijn soms alleen als bankier te spelen, of juist alleen in een stad. Het voert te ver om op diep op deze kaarten in te gaan. Deze regels zijn namelijk nogal gedetailleerd.

Als een boer eenmaal 30 florijnen heeft verdiend, mag hij koopman worden. Eenmaal koopman, kan hij nooit meer terug naar boer. Hetzelfde geldt als een koopman - bij 80 florijnen - bankier wil worden. Je kunt niet rechtstreeks van boer een bankier worden. Om het spel te kunnen winnen, moet een speler bankier zijn. Als bankier beweeg je jouw pion door de stad zelf. Hier krijg je te maken met de problemen en geneugten van de grote stad: bedelaars, hoertjes, straten waar gegokt kan worden, herbergen met artiesten, trouwprocessies, enzovoort. Als bankier krijg je aan het begin van je beurt florijnen. Daarnaast verdien je een premie wanneer een koopman wat verkoopt.

De stad is verdeeld in een aantal wijken en elke wijk heeft zo zijn eigen specifieke gevolgen voor de bankier, die er zijn beurt eindigt. De bankier verplaatst zich elke beurt minimaal één wijk en kan eventueel verder lopen door het uitspelen van kaarten. In de herberg kan hij bijvoorbeeld artiesten veilen voor winstpunten. Maar als er hoertjes zijn, kost het hem dat (veel) geld. Dit geldt ook voor een ontmoeting met de bedelaar, die andere spelers op hem afsturen. Als hij de bedelaar niet betaalt, krijgt hij een gierigheidsblokje, wat aan het einde strafpunten oplevert. In de wijk Torre del Mangia kan een bankier helpen bij het bouwen van de toren. Dit kost florijnen, maar levert wel winstpunten op.

Het spel eindigt als de 7e verdieping van de toren is gebouwd, of als de artiest Ambrogio Lorenzetti in de herberg wordt geveild (dit is de 6e, 7e of 8e artiest), of na 20 ronden. Alleen bankiers doen mee voor de winst. De rijkste begint op veld 30 van het scorespoor, de armste op 26 en de anderen op 28. Hierbij worden de winstpunten geteld die zij tijdens het spel hebben behaald bij het bouwen van de toren en met de verzamelde Senesi- en artiestenkaarten. Degene die per saldo de meeste winstpunten heeft, komt in het stadsbestuur van Siena en wint het spel.

Ten slotte

Siena is een spel waarbij je kunt ontwikkelen door florijnen te verdienen. Het spel draait om het maken van keuzes. Wanneer moet je over van boer naar koopman of naar bankier, welke kaarten wil je hebben, wie laat je beginnen als jij het voor het zeggen hebt? Soms is het verstandig om een tijdje de armste te zijn, vanwege de voordeeltjes. Ook kan het handig zijn om een paar ronden als enige boer of koopman te zijn, omdat je anders misschien achter het net vist met de handelsgoederen.

Een nadeel van dit spel is dat er veel soorten kaarten zijn en dat er ook in de stad veel verschillende dingen kunnen gebeuren. Hierdoor bevatten de regels noodgedwongen veel verschillende gedetailleerde passages. Je haalt zaken snel door elkaar of hebt telkens dat je weer even kwijt bent wat wat nu ook alweer was. Via de website van Quined Games kun je een kaartenoverzicht uitprinten. Dat scheelt al enorm. Er staat ook een samenvatting van de spelregels. Een ander nadeel is dat het spel best lang duurt. Persoonlijk vind ik het niet vervelend worden, maar ik hoor er andere geluiden over: "leuk, maar te lang voor wat het te bieden heeft." Ik vind het zelf een leuk spel om te spelen en zie het graag op tafel verschijnen.

Erwin: Siena is een prachtig uitgevoerd spel, met helaas nogal onduidelijke spelregels. Het hiervoor genoemde overzicht en de samenvatting waren daarom meer dan welkom. Inhoudelijk zit het aardig in elkaar, maar het duurt inderdaad te lang voor wat het te bieden heeft. Als je in de koopmansfase enkele gelukkige grepen van de stapel winstpuntenkaartjes doet (lees: viertjes en drietjes trekt), maak je een zeer goede kans dit spel te winnen. Dit gelukselement voelt een tikje storend bij een spel dat 2 uur of langer kan duren. Siena was op zich een aardige start voor de nieuwe uitgever Quined Games, maar ik ben blij dat ze sindsdien nog veel meer kwaliteit op tafel hebben gelegd.

Titel: Siena
Auteur: Mario Papini
Uitgever: Quined games & Zugames
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 90-120 minuten
Prijs: ong. € 35


Spellen > Recensies >
Siena


Top