Spellen > Recensies > Singapore

Singapore

Erwin - 2011


De Nederlandse uitgever White Goblin Games lanceert op de internationale spellenbeurs Spiel 2011 maar liefst zes nieuwe titels. In de weken voor de beurs vind je op deze website previews van deze nieuwe spellen. Deze spelbeschrijvingen zijn nog niet gebaseerd op daadwerkelijke speelervaring, maar wel op een grondige bestudering van de spelregels. Singapore is het eerste spel in deze serie. Dit bordspel is ontworpen door de Duitse spelauteur Peer Sylvester. Hij is met name bekend van een tweetal Duitstalige spellenboeken en het bordspel König von Siam.

In de 19e eeuw stichtte de Engelsman Sir Thomas Raffles de handelspost waarmee het fundament van Singapore werd gelegd. In dit spel leveren de spelers een bijdrage aan de groei van Singapore. De handelspost bestaat aan het begin uit vier startgebouwen en zes lege landtegels, die elk zes bouwkavels bevatten. Op deze kavels stichten de spelers gebouwen, waar ze acties uitvoeren om handelswaren, geld en winstpunten te verdienen. Er zijn normale en illegale gebouwen. Laatstgenoemden beloven via de opiumhandel mooie opbrengsten, maar de sterke arm der wet kan hard toeslaan. Iedere speler begint het spel met een bescheiden startkapitaal, één arbeider en een handvol eigendomsfiches. Iedere speler krijgt aan het begin ook nog een gebouw, dat hij tegen betaling op een vrije bouwkavel legt en markeert met een eigen fiche. De overige gebouwtegels liggen op een open stapel, die zo is opgebouwd dat de ‘grote jongens’ later in het spel opduiken.

Aan het begin van elke ronde wordt de speler met de minste punten de Raffles-speler. Raffles legt de nieuwe gebouwtegels van deze ronde klaar (aantal spelers + 1) en legt van iedere speler een eigendomsfiche op een vrije kavel. Raffles is ook de startspeler. Hij voert als eerste zijn beurt uit, daarna volgen de medespelers in klokrichting.

De actieve speler kiest één van de beschikbare gebouwtegels, legt deze op de vrije bouwkavel met zijn fiche en verbindt dit gebouw met een aangrenzend gebouw door middel van een straat. Hij moet het op de bouwkavel afgebeelde bedrag betalen. Als je niet genoeg geld hebt, betaal je met winstpunten. Als je een illegaal gebouw bouwt, moet je een schijfje uit een stoffen zakje trekken. Deze zak bevat aan het begin 16 zwarte en 2 witte schijfjes. De zwarte schijfjes bewaar je voor jouw scherm. Als je een wit schijfje trekt, wordt het spel onderbroken voor een politie-inval. Als de laatste speler van de ronde geen trek heeft in een van de overgebleven gebouwtegels, mag hij voor 1 pond de bovenste tegel van de stapel kopen. Het niet gekozen gebouw wordt gemarkeerd. Als de spelers in de volgende ronde nog steeds geen zin hebben, verdwijnt dit gebouw uit het spel.

Na het bouwen mag de actieve speler zijn arbeider verplaatsen. Deze loopt via de straten, die je tijdens jouw beurt voor 1 pond per stuk kunt plaatsen. De arbeider mag maximaal drie stappen zetten en daarbij maximaal drie verschillende gebouwen activeren. Als je een gebouw van een medespeler activeert, krijgt de eigenaar 1 winstpunt. Je kunt in de loop van het spel een tweede arbeider bemachtigen. Deze levert geen extra stappen en acties op, maar vergroot wel jouw keuze uit de verschillende soorten acties.

De gebouwen zijn de actiemotor van het spel. Hier verzamel je het geld en de handelswaren (thee, baksteen, textiel en opium), die je via de ruilacties van de gebouwen probeert te veredelen tot bij voorkeur grote hoeveelheden winstpunten. De gebouwenstapel bevat een paar illegale gebouwen, waar je zeer veel punten kunt verdienen. De illegale gebouwen zijn een leuke toevoeging. Opium biedt je een snelle route naar veel punten, maar het risico is niet mals. Bij een inval moet de speler met de meeste opiumblokjes namelijk een forse boete betalen en de helft van zijn opiumvoorraad inleveren. Als je niet genoeg geld hebt, kost dit je winstpunten.

Het spel is voorbij wanneer er onvoldoende gebouwen over zijn. Een blik op het scorespoor maakt duidelijk wie zijn handeltjes in de boven- en de onderwereld het beste heeft gecombineerd.

Ten slotte

Zoals gezegd, ik heb Singapore nog niet gespeeld. Het duidelijke spelregelboekje gaf me wel goed zicht op het spelverloop. In dit spel draait het om het verzamelen van grondstoffen en het veredelen naar winstpunten. Dit is voor de gemiddelde spelliefhebber op zich bekende kost. Singapore doet er een aantrekkelijk smaakje bij, middels de illegale gebouwen. De snelle weg naar de winst is erg aanlokkelijk, maar als het op een ongelukkig moment fout gaat, ben je vermoedelijk zwaar de sigaar. Gelukshaters zullen dit aspect wellicht vervloeken, ik houd wel van een portie gezonde spanning aan de speeltafel. De plaatsing van de gebouwen leidt vanzelf tot een geografische spreiding van de actievelden. Ook dit lijkt me een leuke speltechnische uitdaging. Ik verwacht dat Singapore een geslaagde aanvulling van de Goblinreeks zal opleveren.

Op het weblog van de auteur vind je een artikel over het ontstaan van dit spel.

Titel: Singapore
Auteur: Peer Sylvester
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ong. € 36


Spellen > Recensies >
Singapore


Top