Spellen > Recensies > Spokentrap

Spokentrap

Erwin Broens - maart 2006


Spokentrap is een loop- en geheugenspel voor 2-4 kinderen. Dit bordspel wordt uitgegeven door de Duitse uitgever Drei Magier Spiele. Onder de naam Geistertreppe werd dit spel in 2004 uitgeroepen tot het Kinderspiel des Jahres. Hodin verzorgt de distributie van een internationale versie, inclusief Nederlandstalige spelregels.

Iedere speler beschikt over een houten pion en een houten schijf in zijn eigen kleur. De pion beweegt over het speelbord, dat een stenen trap met tientallen treden voorstelt. De schijf gebruik je om jouw speelkleur aan te geven. Er zijn ook nog vier houten spookfiguren, die in de loop van het spel actief worden. Iedere pion heeft een magneetje op zijn kop. Als je een houten spookfiguur op een pion plaatst, klikt deze hieraan vast en beweegt vervolgens met het spook mee.

De actieve speler gooit een dobbelsteen, met 1-4 ogen en tweemaal een spook. Als je een of meer ogen gooit, verplaats je jouw pion het desbetreffende aantal velden vooruit. Als je een spook gooit, zet je een spookfiguur op een pion. Zodra jouw pion onder een spook is verdwenen, moet je een willekeurig spook bewegen als je een of meer ogen gooit. Het kan dus geen kwaad te onthouden onder welk spook jouw pion is verborgen. Als je een spook gooit wanneer alle pionnen zijn verdwenen, mag je twee spoken van plaats laten wisselen of als variant - de houten schijven van twee spelers verwisselen.

Het spel is voorbij zodra het eerste spook de bovenste trede van de trap bereikt. Als jouw pion onder dit spook is verborgen, win je het spel.

Ten slotte

Spokentrap is een geslaagde combinatie van een traditioneel loopspel, een geheugentest en smaakvol en functioneel spelmateriaal. Spokentrap is uiteraard niet bedoeld voor doorgewinterde volwassen spelliefhebbers. Voor kids is het een spannend geheugenspelletje, waarbij ze zich moeten concentreren en met enige regelmaat ook nog de plaaggeest mogen uithangen. Met dit Duitse Kinderspiel des Jahres zullen ook Nederlandse koters zich prima vermaken.

De uitbreiding Flaschengeist bevat materiaal voor een vijfde en zesde speler, een uitbreiding van het speelbord en introduceert een fles, waarin een spook tijdelijk kan worden gevangen.

Titel: Spokentrap
Auteur: Michelle Schanen
Uitgever: Drei Magier Spiele
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 10-15 minuten
Prijs: ong. 25,-


Spellen > Recensies >
Spokentrap


Top