Spellen > Recensies > Station Master

Station Master

Jeroen van der Valk - feb 2005


Mayfair Games heeft een voorliefde voor treinspellen. Station Master is een vlot kaartspel, ook met treinen, die in dit geval niet rijden maar in het station wachten tot ze kunnen rijden als het benodigde aantal wagons is aangekoppeld. Het spel bestaat dan ook uit een kleine stapel locomotieven en een grote stapel wagons en speciale kaarten. Verder krijgt elke speler een set fiches in een eigen kleur. Op de achterkant van de fiches, die bedekt gehouden worden, staat een getal tussen de 1 en 3, wat het aantal passagiers voorstelt.

Het aantal spelers bepaalt het aantal locomotieven dat in het midden open op tafel ligt. Spelers kunnen per beurt een van de drie handkaarten uitspelen (meestal wagons aan een locomotief leggen), of een passagiersfiche op een locomotief leggen. Elke locomotief heeft een getal, dat geldt als het maximum aantal fiches dat er op mag liggen, en het aantal wagons dat de locomotief nodig heeft om het station te verlaten. Als door de spelers dat aantal wagons aangelegd is, wordt de score voor die trein bepaald. Elke speler krijgt zoveel punten als de waarde van zijn of haar fiches op die trein, maal de totaalwaarde van de wagons. De trein verlaat dan het station en wordt vervangen door een nieuwe locomotief. De passagiersfiches gaan terug naar de spelers om ze opnieuw in te kunnen zetten.

Het spel is romiger dan bovenstaande zou doen vermoeden. Dit komt door de verschillende soorten wagons en speciale kaarten die voornamelijk gebruikt worden om de andere spelers te pesten. Er zijn passagierswagons en vrachtwagons. Vrachtwagons aan een passagierstrein gekoppeld levert minpunten op, en dat kan zelfs een negatieve score voor de hele trein opleveren. Nogal zuur als je ter waarde van bijvoorbeeld vijf aan passagiersfiches hebt liggen. Speciale kaarten leiden tot onder meer het verplaatsen of verwisselen van wagons, het vroegtijdig vertrekken (score bepalen) van treinen en het verplaatsen van passagiersfiches. Dat laatste kan goed gebruikt worden om anderen een loer te draaien, door ze van een waardevolle trein af te halen en naar bijvoorbeeld een trein met een negatieve waarde te verplaatsen. Station Master heeft een uitgekiende mix van kaarten die het spel een frisse dynamiek geeft. Het spel is uit als de laatste locomotief het station verlaten heeft. De speler met de hoogste totaalscore is de winnaar.

Ten slotte

Mayfair Games heeft helaas niet de kracht van het spel in de productie ervan kunnen uitdrukken. De kaarten zijn duidelijk maar flets, de regels zijn in mijn exemplaar niets meer dan een kopie (waarin een nietje ontbreekt!) en de illustraties zijn kleurloos. Het spel zelf is echter snel, soepel, hoogst interactief en pakkend. Men kan elkaar goed pesten, en het scoreverloop is grillig en spannend. Het spel wordt steeds levendiger naarmate er meer spelers meedoen, al blijft de essentie behouden bij alle spelersaantallen. Kaartspellen vallen in de huidige markt vaak in de dertien-in-een-dozijn categorie (een recent voorbeeld is wat mij betreft Wie is de ezel?), maar Station Master hoegenaamd niet. Een uitblinker, ondanks de teleurstellende uitvoering.

Titel: Station Master
Auteurs: Chris Baylis
Uitgever: Mayfair Games
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. 15


Spellen > Recensies >
Station Master


Top