Spellen > Recensies > Stef Stuntpiloot

Stef Stuntpiloot

Erwin - juli 2006


Kinderspellen kom je op deze website niet of nauwelijks tegen. Ik speel ze zelf bijna nooit, waardoor ik me met goed fatsoen niet aan een recensie durf te wagen. Maar af en toe steekt het kind in mij de kop op en waag ik me aan een paar potjes onschuldig speelplezier. De afgelopen weken werd het innerlijke kind gekieteld door Stef Stuntpiloot, een heruitgave van een klassiek actiespel van MB. Deze heruitgave was in 2006 genomineerd voor Speelgoed v/h Jaar, in de categorie 4-6 jaar.

De hoofdrolspeler van dit spel is ene Stef, stuntpiloot van beroep. Stef bevindt zich in een klein rood vliegtuigje, dat aan een vliegarm is bevestigd. Deze arm en het vliegtuigje vormen het centrum van het speelveld. Daaromheen bevinden zich de vier kippenhokken van de spelers: een combinatie van een reservoir met drie plastic schijfjes (de kippetjes) en een wip.

Gevoed door twee batterijen vliegt Stef als een dolleman over of door de kippenhokken. Als hij jouw kippenhok nadert, probeer je hem met jouw wip over jouw kippetjes te tillen. Als dit je niet lukt, raak je een schijfje kwijt. Verdedigend wippen is nuttig, maar niet genoeg. Het is namelijk nog veel leuker als je Stef zo weet op te zwepen dat zijn volgende duikvlucht op de kip van een medespeler landt.

Het actiespektakel gaat door tot één speler nog kippetjes overheeft. Deze stuntpiloot is de winnaar van het spel. Tot die tijd mogen de spelers zonder kippetjes nog wel hun wipjes bedienen.

Ten slotte

Op het eerste gezicht lijkt de doos niets meer dan een speelgoedsetje voor kleuters te bevatten. Zet deze gedachte snel aan de kant, want Stef Stuntpiloot is ook voor volwassen spelers een schitterend actiespel. Verwacht geen tactisch of strategisch denkwerk, maar reken wel op spanning, stressvol getik op de wipjes en op medespelers die hun geluk of pech uitschreeuwen. Stef Stuntpiloot is een zalig tussendoortje, waarmee je de grijze cellen rust gunt, ten koste van jouw wijsvinger en jouw stembanden (die je uiteraard dient te smeren met een smakelijke pils).

Het spel is bedoeld voor 2-4 spelers. Met drie spelers wordt de speelbalans enigszins verstoord, omdat één van de spelers dan profiteert van de grotere afstand tussen hem en zijn voorganger.

Hasbro Nederland heeft dit leuke actiespel in 2009 uit het assortiment gehaald. In de Amersfoortse Spellenwinckel kon je sindsdien de Duitse versie van dit 'taalneutrale' spel bemachtigen. Het lijkt erop dat de Nederlandse editie sinds 2012 weer verkrijgbaar is.

Zoek je meer informatie over Stef? Vlieg dan naar 'Stef de Stuntpiloot'.

Titel: Stef Stuntpiloot
Auteur: Carol Wiseley
Uitgever: Hasbro/MB
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 10 minuten
Prijs: ong. € 25,-

Afbeeldingen © HasbroSpellen > Recensies >
Stef Stuntpiloot


Top