Spellen > Recensies > Störtebeker

Störtebeker

Erwin Broens - januari 2001


Tijdens Spiel 2000 pakte Hans im Glück flink uit met maar liefst drie nieuwe titels. Carcassonne en Attila zijn ook door 999 Games uitgebracht, Störtebeker was blijkbaar niet rijp voor de Nederlandse markt. Op zich vreemd, gezien onze nationale geschiedenis zou een toegankelijk spelletje over zeerovers hier niet misstaan. Störtebeker was trouwens een Duitse piraat die rond het jaar 1.400 de Oostzee onveilig maakte.

Spelmateriaal

Het spelmateriaal bestaat uit 30 kleine bordjes in vijf kleuren. Deze tonen de handelsschepen waarop de piraten (de spelers) jagen. Elk schip bevat de volgende waardes: twee of meer proviandsymbolen (in zes verschillende kleuren), een enterwaarde en de winstpunten die je verdient als je het schip weet te kapen. Deze winstpunten worden bijgehouden op een los spelbord met een scorelijst. De zes soorten proviand vind je ook terug op de 66 actiekaartjes, die verder een aantal piraten met verschillende sterktes bevatten. Ten slotte bevat het spel twee sets dobbelstenen: twee gekleurde stenen (in de zes kleuren van het proviand) en twee traditionele zeszijdige stenen (voor het enteren van de schepen).


Spelmateriaal - foto (c) HiG

Spelverloop

Aan het begin van het spel liggen er vier schepen op tafel. De overige schepen liggen in een gedekte stapel naast het speelveld. Alleen de bovenste drie schepen worden omgedraaid, zodat je kunt zien welke schepen na de eerste kapingen in het spel komen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk schepen te kapen, bij voorkeur met hoge winstpunten. Als je drie schepen van dezelfde kleur weet te kapen, dan levert het duurste schip je dubbele punten op.

In jouw beurt moet je precies drie actiekaartjes uitspelen. Je hebt drie mogelijkheden om deze kaartjes kwijt te raken:
1. een tot drie proviand- of piraatkaartjes aan schepen leggen;
2. twee of drie kaartjes omruilen voor een resp. twee nieuwe kaartjes;
3. één kaartje afleggen en een salvo op een medespeler afvuren.
Je moet deze acties in de genoemde volgorde uitvoeren. Aan het einde van je beurt vul je je hand weer aan tot zes kaartjes.

Om een schip te mogen kapen, moet je eerst actiekaartjes met proviand aan het schip leggen. Het aantal en de kleur moet precies gelijk zijn aan de op het schip afgebeelde proviandsymbolen. Daarnaast mag je een of meer actiekaartjes met piraten aan het schip leggen. Deze verhogen jouw gevechtskracht met 2-4 punten. Sommige proviandkaartjes bevatten ook een piraat (= kracht 1). 

Als de vereiste kaartjes klaarliggen, mag je het schip enteren. Daarbij moet je met de twee normale dobbelstenen de enterwaarde van het schip evenaren of overtreffen. Je mag de gevechtskracht van je piraten bij de worp optellen. Als je te laag gooit, is je poging mislukt en loop je het risico dat je proviandkaartjes kwijtraakt. Je gooit dan de twee gekleurde stenen en met een beetje pech komen deze overeen met de kleuren van jouw kaartjes. Dan moet je deze kaartjes inleveren en in een volgende beurt opnieuw proberen de juiste proviandkaartjes aan te leggen. Ook een succesvolle worp levert niet altijd de begeerde buit op. Als een medespeler ook de vereiste proviandkaartjes bij dit schip heeft gelegd (hij mag ontbrekende kaartjes vanuit zijn hand bijplaatsen), mag hij een poging wagen jouw worp te overtreffen. Als hem dit lukt, dan pikt hij de buit van je af.

Er is nog een andere manier om een medespeler te treiteren. Je mag één actiekaartje afleggen om een salvo af te vuren op een speler met proviandkaartjes bij een schip waar ook jij kaartjes hebt liggen. Hiermee kun je zijn proviand stelen of vernietigen. Gooi de twee gekleurde stenen en als de worp overkomt met de kaartjes van het slachtoffer, mag hij ze inleveren. Als jij nog ruimte hebt voor het desbetreffende proviand, mag je het kaartje aan jouw kant van het schip aanleggen. Als jij het kaartje niet kunt plaatsen, verdwijnt het naar de aflegstapel.

Ten slotte

Störtebeker is een luchtig legspel met een hoge geluksfactor. Je bent allereerst afhankelijk van de juiste proviandkaartjes. Als jij uitsluitend kleuren bezit die niet op de schepen voorkomen, zal het even duren voordat je kunt enteren. Verder speelt ook de dobbelsteen een belangrijke rol, al kun je de enterworpen beďnvloeden met je piraatkaartjes. Het spel is vooral leuk door de mogelijkheid om een medespeler dwars te zitten. Vuur een salvo af, steel zijn proviand en gebruik deze kaartjes vervolgens voor een succesvolle enterpoging. Ik kan je verzekeren dat je zijn tanden hoort knarsen. Het spel duurt ongeveer één uur, je kunt dit verlengen of verkorten door meer resp. minder schepen te gebruiken. Störtebeker speelt overigens heel leuk met twee spelers.

Titel: Störtebeker
Auteurs: Löpmann & Wetter
Uitgever: Hans im Glück (D)
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 13Spellen > Recensies >
Störtebeker


Top