Spellen > Recensies > StreetSoccer

StreetSoccer

Erwin Broens - augustus 2002


Cwali, het bedrijf van spelauteur Corné van Moorsel, heeft zich de laatste jaren geprofileerd met een aantal interessante bordspellen. Opvallende kenmerken waren onder meer de verpakking (ronde kokers) en de nadrukkelijk geëtaleerde afwezigheid van een geluksfactor. Bij het nu op tafel liggende spel zijn deze kenmerken niet aanwezig. StreetSoccer is verpakt in een normale doos en de geluksfactor mag nu ook meespelen.

StreetSoccer is een vlot bordspel voor twee spelers met een speelduur van ongeveer 25 minuten. Je bent de coach van een straatvoetbalteam, dat bestaat uit één keeper en vier veldspelers. Op een spelbord van 6 x 10 velden ga je de strijd aan met je tegenstander. Het is de bedoeling om in 25 rondes de meeste doelpunten te maken.

Je beurt begint met een dobbelsteenworp. Het aantal ogen bepaalt hoeveel stappen je één van je spelers moet bewegen. Deze speler mag alleen horizontaal of verticaal lopen. Als je speler het veld met de bal bereikt, stopt hij daar en trapt hij de bal weg. De bal beweegt het aantal ongebruikte ogen van de dobbelsteen, vermeerderd met één veld. De bal volgt in principe de gekozen richting, maar mag één keer per schot 45 graden van richting veranderen. Als je de bal handig via medespelers rondspeelt, kun je in één beurt zeer ver komen. Bij elke succesvolle pass wordt het aantal velden dat de bal mag bewegen namelijk met één verhoogd. Als je de flipperkast goed hebt opgesteld, kun je met één schot grote afstanden overbruggen.

Zodra de bal via een leeg doelveld van je tegenstander het bord verlaat, heb je een doelpunt gemaakt. Het is de bedoeling om in 25 spelrondes de meeste doelpunten te maken. Als de stand aan het einde van de rit gelijk is, wordt een verlenging van 10 spelrondes gespeeld.

Ten slotte

Misschien krijg je de indruk dat StreetSoccer zich beperkt tot een origineel uitgevoerde loterij: een dobbelsteen gooien en een balletje verplaatsen. Laat ik die indruk meteen wegnemen, dit spel heeft veel meer te bieden. Tactisch positiespel is zeer belangrijk. Niet alleen om zelf de bal lekker rond te kunnen spelen, maar vooral ook om te anticiperen op mogelijke zetten van je tegenstander. Het is immers niet de bedoeling om je verdediging volgens de methode gatenkaas te organiseren. Natuurlijk speelt ook het geluk een rol. Als je structureel belabberd gooit, kan een wedstrijd frustrerend verlopen. Maar deze geluksfactor is niet hinderlijk en wordt voldoende gecompenseerd door de tactische finesses. Een ander pluspunt is de mooie uitvoering. De tekenaar heeft zich uitgeleefd en sprankelend spelmateriaal afgeleverd. Ook de houten speelstukken komen goed voor de dag. De spelregels zijn op zich duidelijk, maar wel enigszins vreemd opgezet: de regels voor de startpositie en de aftrap vind je pas terug in de laatste paragraaf van het regelboekje.

Er zijn overigens twee uitvoeringen van het spel: één met de teams blauw/oranje, de ander met de teams geel/rood.

Titel: StreetSoccer
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 25 minuten
Prijs: ongeveer € 18,-


Spellen > Recensies >
StreetSoccer


Top