Spellen > Recensies > Sushi Express

Sushi Express

Erwin Broens - jan 2006


Sushi Express is een luchtig loopspelletje voor 3-6 spelers. Voor de goede orde is er ook nog een thema opgeplakt: met hun bestelwagentjes bezorgen de spelers de gerechten van een Japans restaurant. Het speelveld bestaat uit 12 losse tegels: 10 huizen, een park en het bedrijfspand van de Sushi Express. De laatstgenoemde tegels liggen tegenover elkaar. Tussen de tegels ligt een biedbordje met 12 velden. Iedere speler beschikt over een biedsteen en een bestelwagen. Er is een stapel klantkaarten. Deze bevat 8 verschillende klanten (2 x 8 kaarten en 6 x 2 kaarten) en 8 fooikaarten. Er is ook een stapel actiekaarten: zelfde bod, biedstenen verwisselen, extra worp, extra beweging en ten slotte 2 fooikaarten, die je tot het einde verborgen mag houden. Het spelersaantal bepaalt hoeveel open klantkaarten aan het begin van het spel worden neergelegd.

Aan het begin van een ronde gokt iedere speler op een verschillende worp van de twee dobbelstenen. Dit bod geef je aan met jouw biedsteen op het biedbordje. Degene met het hoogste bod gooit de twee stenen. Gooit hij in twee pogingen lager dan zijn bod, dan mag hij zijn bestelwagen niet verplaatsen en krijgt de eerstvolgende bieder de dobbelstenen. Als troost krijgt hij nog wel een actiekaart. Gooit hij hoog genoeg, dan mag hij zijn bestelwagen verplaatsen. Het bod bepaalt hoeveel velden de bestelwagen beweegt. Velden met andere bestelwagens worden altijd overgeslagen. Vervolgens mogen alle medespelers, die een lager bod hebben uitgebracht, in volgorde van bieden hun bestelwagens bewegen. Ook hun bod bepaalt hoeveel lege velden ze bewegen.

Als een speler op de parktegel eindigt, krijgt hij een gratis actiekaart. Als een speler de Sushi Express tegel bereikt of passeert, mag hij meteen een van de openliggende klantkaarten pakken. De verzamelde klantkaarten bewaar je open op tafel.

Aan het einde van een ronde beslist de laagste bieder of de resterende klantkaarten blijven liggen of uit het spel worden verwijderd. Vervolgens wordt de voorraad open klantkaarten weer aangevuld tot het spelersaantal.

Het spel eindigt zodra er aan het einde van een ronde onvoldoende klantkaarten over zijn om de open kaarten aan te vullen. Dan krijgen de spelers winstpunten voor de verzamelde klantkaarten. Jouw eerste kaart van elke kleur is drie punten waard; elke volgende kaart levert maar één punt op. Vervolgens worden fooikaarten geteld. De speler met de minste fooikaarten krijgt een aantal strafpunten, dat gelijk is aan de hoeveelheid fooikaarten van de speler met de meeste fooikaarten.

Ten slotte

Sushi Express is een vlot en simpel loop- c.q. gokspelletje. De geluksfactor speelt de hoofdrol, de invloed van de spelers is marginaal. Omdat met name de kleuren met twee klantkaarten meestal drie punten opleveren, is de eerste keuze vaak zeer belangrijk. Maar hiervoor is meestal een hoge worp nodig, waardoor je afhankelijk bent van de grillen van de dobbelstenen. De actiekaarten voegen een beetje chroom toe, maar geven het spel nauwelijks extra pit. Met name de twee fooikaarten in de actiestapel zijn belangrijk. Hiermee kun je aan het einde een of meer medespelers onaangenaam verrassen. Ik heb dit luchtige tussendoortje niet met tegenzin gespeeld, maar zal het in de toekomst vermoedelijk niet meer uit de kast halen. Michael Schacht heeft immers leukere snacks in de aanbieding.

Titel: Sushi Express
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus Spiele
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 10,-


Spellen > Recensies >
Sushi Express


Top