Spellen > Recensies > Sushibar

Geharrewar in de Sushibar

Erwin - okt 2008


Geharrewar in de Sushibar/Sushizock im Gockelwok is een dobbelspelletje in de reeks ‘Jakkiebak’ (in Duitsland bekend onder de naam ‘Zicke Zacke’). Net als de voorganger Regenwormen bestaat het spelmateriaal uit een setje dobbelstenen en een lading harde plastic fiches. De vijf dobbelstenen tonen de volgende symbolen: sushi (2x), graat (2x), blauwe eetstokjes (1x) en rode eetstokjes (1x). De blauwe fiches bevatten pluspunten (1-6), de rode fiches minpunten (1-4). Aan het begin van het spel worden deze fiches per soort in twee gescheiden rijen open op tafel gelegd.

De actieve speler probeert in maximaal drie worpen een portie met de gewenste symbolen te dobbelen. Als je na de eerste of tweede worp nogmaals wilt gooien, moet je minstens één steen apart leggen. Uiterlijk na de derde worp staat het resultaat vast.

Gooi je een portie met 1-5 sushisymbolen, mag je het bijpassende sushifiche uit de blauwe rij pakken. Daarbij tel je de fiches vanaf de linkerkant. Bij 1-5 graatsymbolen pak je volgens dezelfde methode een graatfiche uit de rode rij. De gewonnen fiches bewaar je op twee per kleur gescheiden stapels. Als je drie dezelfde eetstokjes gooit, mag je het bovenste fiche uit de desbetreffende stapel van een medespeler stelen. Bij vier of vijf eetstokjes steel je een fiche naar keuze (waarbij je de stapel niet mag bekijken – onthouden kan dus geen kwaad).

Het spel is voorbij zodra beide rijen met fiches zijn uitgeput. Bezit je dan meer sushi dan graten, dan mag je het overschot aan sushi inleveren. Deze fiches leveren je geen punten op. Je wordt dus gedwongen om graten te verzamelen, bij voorkeur met weinig strafpunten. De spelers salderen hun plus- en minpunten, waarna de speler met de meeste punten wint.

Ten slotte

Sushibar is een vlot en simpel dobbelspelletje. Dit genre moet het uiteraard niet hebben van planning en controle. Hier zorgt de geluksfactor voor spanning en daarmee voor luchtig speelplezier. Daar komt nog wat interactie bij, omdat je elkaar kunt plagen door het stelen van aantrekkelijke fiches. Een kwartiertje onschuldig vermaak, meer moet je niet verwachten. Soms is dit ook voor mij voldoende. Met een volle bezetting vond ik het minder geslaagd, maar vooral met drie spelers komt dit spel beter voor de dag.

999 Games komt in de loop van 2009 met een Nederlandstalige editie, Geharrewar in de Sushibar. 

Titel: Geharrewar in de Sushibar
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games / Zoch
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. € 10,-


Spellen > Recensies >
Sushibar


Top