Spellen > Recensies > Tahuantinsuyu

Tahuantinsuyu

Erwin - aug 2004


Tahuantinsuyu is allereerst een woord dat nauwelijks is uit te spreken zonder over jouw tong te struikelen. Daarnaast is dit de titel van een strategisch bordspel voor 3-4 spelers, waarbij iedere speler een van de provincies van het Incarijk vertegenwoordigt. Vanuit hun startgebieden veroveren de spelers in de loop van het spel nieuwe gebieden, leggen ze wegen aan en bouwen ze forten, steden, tempels en terrassen. Het is uiteindelijk de bedoeling om hiermee de meeste winstpunten te verzamelen.

Elke spelronde begint met een inkomstenfase, waarin de spelers "speelgeld" ontvangen. Het basisinkomen is beperkt, maar dit kun je vergroten door de verovering van de juiste nieuwe gebieden en door de bouw van terrassen. In de rest van elke ronde wordt een stijgend aantal zon- en actiefases uitgevoerd.

In een zonfase wordt eerst de speelvolgorde aangepast, waardoor degene met de minste punten als eerste aan de beurt is. Vervolgens legt iedere speler één gedekte speelkaart tussen twee spelers in en trekt een vervangende kaart. Tussen elk duo is ruimte voor één gedekte kaart. Deze kaarten worden omgedraaid, waarna het op de kaarten afgebeelde effect tot het einde van deze ronde blijft gelden. Een kaart heeft alleen effect op de twee betrokken spelers. Er zijn positieve kaarten, waarmee je bijv. meer wegen kunt bouwen of extra geld ontvangt. Er zijn ook negatieve kaarten, waardoor bouwacties duurder worden of wegen in onveilig gebied worden vernietigd. Erg belangrijk zijn de kaarten waarmee een pelgrimstocht wordt geactiveerd. Als je dan de afgebeelde stad met tempel kunt bezoeken, kun je veel bonuspunten verdienen.

In een actiefase mag je twee gratis wegen aanleggen. Hiertoe klieder je met een krijtje in jouw kleur op het spelbord. Daarnaast mag je tegen betaling één bouwactie uitvoeren. Forten, tempels en steden worden op een met jouw wegennet verbonden locatie geplaatst en kosten resp. 4-6 geldstukken. Deze bouwwerken leveren de bouwer direct winstpunten op. Een terras bewaar je naast het bord. Dit bouwwerk kost je 2 geldstukken, maar levert je elke ronde 1 punt en 1 geldstuk op. Voor 1 geldstuk mag je één extra weg aanleggen. De laatste actiemogelijkheid is het veroveren van een nieuwe provincie. In elke provincie ligt een bevolkingsfiche, waarop de gevechtskracht, een aantal winstpunten en een economische waarde zijn afgebeeld. De gevechtskracht bepaalt hoeveel geldstukken je moet betalen om de provincie te veroveren. Als bonus ontvang je meteen de afgebeelde winstpunten. De economische waarde bepaalt hoeveel geldstukken je elke inkomstenfase voor dit fiche ontvangt. Aangezien jouw inkomsten in feite bepalen hoeveel acties je elke ronde kunt uitvoeren, is de verovering van economisch waardevolle gebieden erg belangrijk.

Een ronde eindigt met een slotfase, waarin winstpunten worden toegekend. Dan krijg je 1 punt voor elk terras en resp. 1-3 punten voor elk(e) tempel, fort en stad in jouw wegennet. Het maakt daarbij niet uit wie het bouwwerk heeft gebouwd.

Ten slotte

Tahuantinsuyu is een geslaagd strategisch ontwikkelingsspel met een stevige speelduur (met vier spelers ong. 180 minuten), waarbij je constant wordt uitgedaagd om het beste uit de schaarse actiemogelijkheden te halen. Uiteraard wil je daarbij jouw medespelers de pas afsnijden, maar tegelijkertijd wil je maar al te graag profiteren van hun inspanningen. Het is dus zaak om tijdig aan te sluiten op hun waardevolle bouwwerken en daarnaast de bereikbaarheid van jouw eigen steden te verslechteren. Uiteraard probeer je jouw medespelers af en toe een oor aan te naaien met negatieve zonkaartjes. Het spel heeft een gelukselement (mazzel met zonkaartjes, met name de pelgrimstochten, en met bevolkingsfiches), maar dit is niet hinderlijk. De regels bevatten een paar kleine schoonheidsfoutjes, maar dankzij de FAQ op de website van de uitgever kun je zonder verdere problemen van start. Liefhebbers van stevige Duitse spellen kunnen met een gerust hart een reis naar Tahuantinsuyu boeken.

In het najaar van 2010 komt White Goblin met een Nederlandstalige editie, onder de naam Inca Empire. Belangrijkste wijzigingen: de wegen worden gemarkeerd met houten staafjes en de speelkaarten zijn taalneutraal.

Titel: Tahuantinsuyu
Auteur: Alan D. Ernstein
Uitgever: Hangman Games
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: ong. 150-180 minuten
Prijs: ong. € 40,-


Spellen > Recensies >
Tahuantinsuyu


Top