Spellen > Recensies > Tanz der Hornochsen

Tanz der Hornochsen

Det - dec 2004


Het bordspel Tanz der Hornochsen is gebaseerd op het kaartspel 6 Nimmt! (Take 5! in het Nederlands). Met een gezonde dosis scepsis ben ik dit spel dan ook gaan spelen. De antwoorden op de vragen: "Voegt het wat toe?" en "Wordt het niet "kunstmatig" opgeleukt?" waren mijn belangrijkste doelstelling. En ik moet zeggen dat ik erg positief ben over dit spel. Het basisprincipe van 6 Nimmt! is gelukkig blijven bestaan. Daarnaast gebeurt er op het bord toch wat meer dan alleen met het kaartspel. Dat geeft net de krenten in de (van zichzelf al lekkere) pap.

Materiaal en voorbereiding

Het speelbord laat twaalf rijen met vakjes zien. Op deze vakjes komen in de loop van het spel getallenkaartjes te liggen. Elk kaartje komt maar één keer voor en de getallen lopen van 1 t/m 99. Aan het begin van het spel wordt op het eerste vakje van de bovenste vier rijen een kaartje gelegd. De spelers krijgen allemaal zes kaartjes, die ze achter hun zichtscherm leggen. De speelfiguren van de spelers komen op het startveld van het scorespoor op het speelbord.

Spelverloop

Het spel verloopt in ronden. Elke ronde kiezen de spelers één kaartje vanachter hun scherm en leggen deze dicht voor zich neer. De kaartjes worden tegelijkertijd omgedraaid. Aansluitend worden de kaartjes op het bord geplaatst. Het laagste getal wordt het eerst neergelegd, daarna het op één na laagste kaartje enzovoort, tot uiteindelijk ook het hoogste kaartje is geplaatst. Daarna begint de volgende ronde en kiezen de spelers weer een kaartje.

Voor het spelen van een kaartje mag een speler ervoor kiezen om 1, 2 of 3 kaartjes te kopen. Dit kost hem wel eenzelfde aantal strafpunten. Als een speler helemaal geen kaartjes meer achter zijn scherm heeft liggen, mag hij gratis zes nieuwe kaartjes pakken.

Het plaatsen van de kaartjes op het bord gaat volgens een vaste procedure. De rijen die op het speelbord komen te liggen, moeten in leesrichting altijd oplopend zijn qua getallen. Soms past een kaartje achter meerdere rijen, omdat het getal hoger is dan het laatste kaartje in zo'n rij. In dat geval moet het kaartje achter de rij waarbij het verschil tussen zijn getal en het laatste getal in die rij het kleinst is. Stel: je hebt een 34 gespeeld en de vier laatste kaartjes in de rijen zijn: 10, 16, 78 en 90, dan moet hij achter de 16. Achter de 78 en 90 mag niet, omdat 34 lager is dan deze getallen. Achter de 10 en 16 is beide juist, maar het verschil tussen 34 en 16 is kleiner dan tussen 34 en 10. Daarom moet hij achter de 16. Wat nu als een speler een getal speelt dat lager is dan het einde van alle vier rijen? In dit geval moet de speler het kaartje achter het hoogste getal leggen. (Voor de kenners onder ons: dit is dus wezenlijk anders dan bij 6 Nimmt!).

De spelers zijn verplicht om hun kaartjes te spelen. Op het bord staan verschillende soorten vakjes. De meeste vakjes zijn gewoon blanco. Die zijn niet het probleem. Maar aan het einde van iedere rij is er een vak met een dweilerige koe in een weitje. Als een speler daar een kaartje moet neerleggen, dan levert hem dat strafpunten op. Deze punten worden bijgehouden op het scorespoor. Hier wil je dus niet vooraan staan. Daarnaast zijn er ook nog vakken met koeievlaaien. Die leveren ook strafpunten op. De hoeveelheid staat erop.

Als een speler een rij heeft gevuld, dan incasseert hij dus zijn strafpunten. Het kaartje dat bij de koe kwam te liggen, wordt als eerste kaartje neergelegd in de eerstvolgende lege rij. Uit de overige kaartjes van de volle rij moet de speler er één of twee kiezen en deze achter zijn scherm leggen. De andere kaartjes gaan uit het spel.

Op het bord staan nog drie andere extra dingen. Bij één rij staan in bijna alle vakjes twee kaarten afgebeeld. Als deze rij is geopend en er is nog minstens één zo'n vakje te zien, dan moeten de spelers twee kaartjes tegelijk spelen. Verder staan er in twee rijen bordjes met groene koeiekoppen. Als deze rijen geopend zijn en er is nog minstens één zo'n vakje te zien, dan krijgen de spelers pluspunten in plaats van strafpunten. Tot slot staat er op het scorespoor nog twee keer een koeiekop afgebeeld. Zodra daar voor de eerste keer een speler overheen is gekomen, moeten de spelers de volgende ronde hun gekozen kaartje open voor zich neer leggen. De speler die er het beste voor staat eerst, dan de op één na beste, enz.. Daardoor kan je jouw keuze beter afstemmen.

Het spel is afgelopen zodra een speler in de mest belandt, oftewel 60 strafpunten heeft. Ook is het spel afgelopen als er geen kaartjes meer in de voorraad liggen en een speler geen kaartje meer kan spelen vanachter zijn scherm. Degene met de meeste strafpunten is de verliezer. De rest is winnaar.

Het registreren van de punten bevat nog een aardigheidje. Mocht je uitkomen op een vakje waar al iemand staat, dan moet je naar het eerstvolgende lege vakje. Zeker met veel spelers kan dat snel gaan.

Ten slotte

Tanz der Hornochsen is een geslaagde omzetting van een kaartspel naar een bordspel. Er zijn leuke elementen toegevoegd, terwijl de prima basis is behouden. Het bordspel heeft meer in zich dan het kaartspel. De regel dat een te laag getal gewoon achter het hoogste getal moet worden gelegd, pakt erg leuk uit. Hierdoor wordt het nog onvoorspelbaarder. En altijd als je het niet verwacht, moet je een rij vol leggen, wat weer strafpunten oplevert. Nog frustrerender is het als je denkt dat je achter een bepaalde rij wat kunt leggen en dat je even over het hoofd hebt gezien dat je achter een àndere rij moet leggen. Zeker als die rij je strafpunten oplevert. Het spel is geschikt voor 2-8 personen. Hoe meer hoe chaotischer. Twee vind ik persoonlijk te weinig. Maar met meer spelers is het weer een leuke aanvulling in de spellenkast!

Erwin: Tanz der Hornochsen is geen goedkope poging tot het uitmelken van het succes van 6 Nimmt!. Dit is gewoon een prima gezelschapsspel, waaraan een volle speeltafel veel plezier zal beleven. Dit is uiteraard geen biefstuk van de haas, maar als smakelijk runderlapje komt het goed voor de dag. 999 Games distribueert de Duitstalige versie, zodat je dit spel ook in Nederlandse speciaalzaken kunt vinden.

Titel: Tanz der Hornochsen
Auteur: Wolfgang Kramer
Uitgever: Amigo
Aantal spelers: 2 - 8
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 18,- Spellen > Recensies >
Tanz der Hornochsen


Top