Spellen > Recensies > Thebes

Thebes

Erwin - aug 2007


In dit bordspel kruipen de spelers omstreeks het jaar 1900 in de huid van reislustige archeologen. Ze proberen door opgravingen, congressen, tentoonstellingen en het vergroten van hun kennis zoveel mogelijk winstpunten te verzamelen. Het speelbord toont een kaart van Europa en Noord-Afrika, met 7 steden en 5 opgravingen. Tijdens het spel bezoeken de spelers deze locaties. Het reizen tussen de locaties kost tijd, hetzelfde geldt voor de daar uit te voeren acties. Het verloop van de tijd wordt op een tijdspoor met 52 weken geregistreerd. Degene die achteraan ligt op dit tijdspoor is de actieve speler. Als de tijdverschillen groot zijn, kun je zomaar een paar keer aan de beurt zijn. Als je dit goed plant, kun je hiermee goede zaken doen.

Als je aan de beurt bent, moet je één van de volgende acties uitvoeren: een kaart pakken, kaarten ruilen, een tentoonstelling uitvoeren of een opgraving starten.

Je kunt naar de juiste Europese stad reizen om daar een onderzoekskaart te pakken. Dit zijn speelkaarten met kennis, voorwerpen of congressen. Met kennis vergroot je jouw kansen bij opgravingen, de voorwerpen zijn met name handig bij reizen of graven en de congreskaarten leveren winstpunten op. Op elke onderzoekskaart is afgebeeld hoeveel weken je moet betalen. Een goede kaart kost veel tijd.

Er liggen altijd vier onderzoekskaarten open op het bord. Als deze je niet bevallen, kun je naar Warschau reizen om de kaarten om te ruilen. Doe dit bij voorkeur alleen dan wanneer je de minste tijd hebt besteed en dus meteen een tweede actie kunt uitvoeren. Het is immers niet de bedoeling om je medespelers te verwennen.

In de stapel onderzoekskaarten bevinden zich 10 tentoonstellingkaarten. Als een tentoonstelling wordt getrokken, leg je die op de eerste van drie tentoonstellingvelden. Eerdere tentoonstellingen schuiven door c.q. verdwijnen van het bord. Je kunt een tentoonstelling uitvoeren door met de afgebeelde opgravingfiches de genoemde stad te bezoeken. Een tentoonstelling levert je winstpunten op.

Er zijn opgravingfiches in vijf verschillende kleuren. Deze fiches kun je verzamelen in de vijf gebieden: Griekenland (oranje), Kreta (paars), Egypte (geel), Palestina (groen) en Mesopotamië (blauw). Elk gebied heeft een stoffen zak met fiches in de desbetreffende kleur. De over deze regio verzamelde kennis (onderzoekskaarten in de juiste c.q. de neutrale kleur) en de te besteden tijd bepalen hoeveel fiches je uit de zak mag trekken. Deze hoeveelheid wordt aangegeven op een handig draaischijfje. De fiches tonen 0-7 winstpunten of extra kennispunten. Fiches met punten mag je houden, de blanco fiches gaan terug in de zak. Aan het begin is 50% van de fiches waardeloos, in de loop van het spel wordt deze verhouding dus steeds ongunstiger. Je mag opgegraven gebieden in hetzelfde kalenderjaar niet nogmaals bezoeken, tenzij je een onderzoekskaart met een speciale vergunning inlevert.

Het spel eindigt zodra het aangegeven aantal jaren is verstreken. Dan tellen de spelers de winstpunten voor opgravingfiches, tentoonstellingen, een serie congreskaarten en meerderheden in de vijf kleuren kennis. De speler met de meeste punten is de vrolijkste graver.

Ten slotte

Thebes is een zeer leuk gezelschapsspel, waarin sfeer en thema uitstekend voor de dag komen. De invloed van tijdbesteding op de speelvolgorde vraagt om een beetje planning en zorgt ook voor enige interactie. Deze interactie beperkt zich tot het wegsnaaien van onderzoekskaarten en de strijd om meerderheden in de kenniskleuren. Bij de aanvoer van onderzoekskaarten speelt geluk soms een grote rol; het trekken van de opgravingfiches is helemaal een loterij. Dit laatste aspect is thematisch passend, maar van zo'n extreem forse geluksfactor is niet iedereen gediend. Normaal zou ik hierop afknappen, maar op de een of andere manier vind ik de rest van het spel toch te leuk. De internationale editie Thebes is sinds juli 2007 verkrijgbaar. Deze bevat ook Nederlandstalige spelregels.

Titel: Thebes / Jenseits von Theben
Auteur: Peter Prinz
Uitgever: Queen Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 60-90 minuten
Prijs: ong. € 35,-

Afbeeldingen © Queen GamesSpellen > Recensies >
Thebes


Top