Spellen > Recensies > The City

The City

Erwin - 2011


The City is een nieuw kaartspel van de Amerikaanse spelauteur Tom Lehmann. Hij is vooral bekend als de man die het spelsysteem van het Puerto Rico kaartspel heeft gepimpt naar een galactische versie vol chroom en variatie. Ik doel uiteraard op het in veelspelerkringen populaire Race for the Galaxy. The City is ook schatplichtig aan het Puerto Rico kaartspel, maar is wat complexiteit betreft naar de andere kant van de schaal opgeschoven. Je kunt The City aanmerken als een 'light versie' van de Caribische voorganger. Ik heb het spel inmiddels gespeeld, tijd voor een eerste indruk.

Het spelmateriaal bestaat uit vijf architecten en 105 andere speelkaarten, waarmee de spelers hun steden opbouwen. De kaarten doen niet alleen dienst als gebouwen, vanuit de hand zijn ze ook het speelgeld waarmee je jouw bouwplannen financiert. Op een kaart zijn meerdere zaken afgebeeld: de bouwkosten, eventuele bouwvoorwaarden, de opbrengst in geld en winstpunten, symbolen die deze opbrengst beïnvloeden en eventuele kortingen op andere gebouwen. Iedere speler krijgt aan het begin een architect (bouwkosten nihil en inkomen van $ 1). Je trekt ten slotte zeven kaarten van de stapel, waarvan je er twee moet afleggen.

Een speelronde bestaat uit drie stappen: één handkaart kiezen, een gebouw bouwen en inkomsten en winstpunten incasseren. De spelers voeren deze stappen gezamenlijk uit.

Kies één handkaart die je deze ronde wilt bouwen en leg deze gedekt voor je neer. Als je een bepaald gebouw bezit, mag je zelfs twee kaarten kiezen en bouwen. Als alternatief mag je jouw architect kiezen en uitspelen. Je mag ook passen. In dat geval trek je vijf kaarten van de stapel, waarvan je er één mag houden.

Vervolgens bouw je de gekozen kaart(en) in jouw stad. Je moet voldoen aan de afgebeelde voorwaarden en de bouwkosten met handkaarten betalen.

In de derde stap tellen de spelers de opbrengsten in dollars en punten van hun gebouwde kaarten. Deze opbrengsten zijn soms afhankelijk van de symbolen op andere kaarten. De dollars bepalen jouw inkomen. Daartoe trek je het desbetreffende aantal kaarten van de stapel. Er geldt overigens een handlimiet van 12 kaarten. De sterren zijn goed voor winstpunten, die je op een kladblaadje noteert.

Het spel eindigt na de ronde waarin een of meer spelers 50 of meer winstpunten hebben verzameld. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Ik heb één potje gespeeld, dus heeft deze eerste indruk een flinterdun fundament. The City niet alleen een lichte nazaat van de PR-familie, dit familielid heeft tevens ADHD onder de leden. Het spel is voorbij voordat je het goed en wel in de gaten hebt. Voor een spelprincipe, waarbij het speelplezier vooral ligt in plannen, ontwikkelen en combineren, is de turbo van The City wellicht een beetje te veel van het goede. Zoek je een vlotte en luchtige variant voor gelegenheidsspelers, dan is dit vast een spel voor jou. Ben je een fan van de zware jongens, maar ben je op zoek naar wat variatie, stap dan op Spiel eerst naar de Amigostand voor een proefpotje.

Titel: The City
Auteur: Tom Lehmann
Uitgever: Amigo
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong. € 7


Spellen > Recensies >
The City


Top