Spellen > Recensies > Thurn und Taxis

Thurn und Taxis

Erwin Broens - nov 2006


Dit bordspel voor 2-4 spelers is ontworpen door het echtpaar Karen en Andreas Seyfarth. Laatstgenoemde is vooral bekend als de ontwerper van Puerto Rico. Hij bedacht ook het bordspel Manhattan, het Spiel des Jahres van 1994. Met het nieuwe bordspel Thurn und Taxis won Seyfarth in 2006 voor de tweede keer deze belangrijkste Duitse spellenprijs. Thurn und Taxis wordt in Duitsland uitgegeven door Hans im Glück, de uitgever met een abonnement op de grote spellenprijzen. 999 Games is verantwoordelijk voor de Nederlandstalige editie, die op het Spellenspektakel werd geïntroduceerd.

Het speelbord toont een landkaart van Beieren en enkele naburige regio’s. Deze regio’s zijn gevuld met wegen en 22 steden. De spelers zijn eigenaars van postkoetsbedrijven. Ze claimen routes voor hun firma’s en bezoeken de steden op het speelbord. Voor elke stad zijn drie speelkaarten beschikbaar. Met deze kaarten bouwen de spelers aan hun routes. Zes van deze stadskaarten liggen altijd open op het bord.

Een speelbeurt bestaat uit het nemen en het uitspelen van één stadskaart, waarmee je een postkoetsroute begint of verlengt. Zodra je aan een route bent begonnen, moeten nieuwe stadskaarten aan het begin of het einde van de route passen. Als je geen passende kaart speelt, eindigt de huidige route op de aflegstapel en moet je opnieuw beginnen. Als je een route met minstens drie steden hebt neergelegd, mag je deze route voltooien en jouw huisjes op het bord plaatsen. Jouw huisjes plaats je of in alle bezochte steden van één regio of in één bezochte stad per regio. Vervolgens levert dit je een betere postkoets op, als de voltooide route lang genoeg was. De vereiste lengte stijgt in de loop van het spel.

Zowel routes als steden leveren winstpunten op. De meeste punten gaan naar de speler die het eerste puntenfiche van de desbetreffende categorie weet te bemachtigen. Steden leveren punten op als je huizen in alle steden van een of twee regio’s bezit. Je krijgt ook punten als je minstens één huis in alle regio’s bezit. Voltooide routes met 5 of meer stadskaarten leveren ook punten op. Ten slotte krijg je aan het einde ook nog winstpunten voor jouw huidige postkoets.


puntenfiches

Er zijn ook nog vier hulpvaardige neutrale personen. Per beurt mag je één van deze helpers inschakelen en zijn speciale actie gebruiken. Dan mag je twee kaarten nemen, twee kaarten uitspelen, alle openliggende stadskaarten vervangen of krijg je toch een betere koets, terwijl jouw voltooide route hiervoor eigenlijk te kort is.

Het spel eindigt wanneer een speler al zijn huizen heeft geplaatst of de beste koetssoort heeft bemachtigd. Deze speler krijgt hiervoor 1 extra winstpunt. Iedere speler telt de punten van zijn fiches en zijn beste koets op en brengt zijn niet gebouwde huisjes als strafpunten in mindering. De speler met de meeste punten verdient een rit in de gouden koets.

Ten slotte

Combineer een toefje Ticket to Ride, een vleugje Elfenland en een paar leuke nieuwe ideeën, dan heb je zomaar een alleraardigst gezelschapsspel te pakken. Harde en/of directe interactie hoef je bij Thurn und Taxis niet te verwachten, maar met het wegkapen van puntenfiches of met een snel einde van het spel kun je soms een teleurgestelde blik aan de andere kant van de tafel genereren. Dit is per saldo een prima familiespel, met toegankelijke regels, een vlot spelverloop en een smaakvolle uitvoering. Thurn und Taxis is een volwaardige hoofdmaaltijd voor het grote publiek en een lekker snackje voor de harde kern van FC Puerto Rico.

Titel: Thurn und Taxis
Auteur: Karen en Andreas Seyfarth
Uitgever: 999 Games / Hans im Glück
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 30,- (Nederland)

Bijzonderheden:
Spiel des Jahres 2006Spellen > Recensies >
Thurn und Taxis


Top