Spellen > Recensies > Timbuktu

Timbuktu

Det - maart 2007


In de Sahara trekken karavanen van kamelen met goederen naar Timbuktu. Dit blijft niet onopgemerkt en daarom liggen er bij elke oase dieven klaar om hun slag te slaan. De spelers proberen hun kansen zo goed mogelijk in te schatten en zo hun kamelen veilig op de eindbestemming te krijgen. Degene die de meest waardevolle goederen aan Timbuktu weet te leveren, wint het spel.

De route naar Timbuktu bestaat uit een aantal speelvelden, afhankelijk van het aantal spelers. Iedere speler heeft een set kamelen, die voorzien zijn van verschillende letters. Daarnaast krijgen ze een overzichtskaart, waarop per kameel de vervoerde goederen worden geplaatst. Dit kan via een vaste voorbedrukte verdeling of - als variant - via een vrije verdeling. Elke kameel kan vier goederen vervoeren en er zijn vijf verschillende soorten goederen. Tot slot krijgt iedere speler een set kaarten met de letters en kleur van zijn kamelen en een pen met een stuk papier.

De spelers plaatsen nu om de beurt hun kamelen op het eerste bord. In elk spoor moet minimaal één kameel van een speler staan. Het echte spel kan nu beginnen. De spelers moeten hun kamelen allemaal van het eerste bord naar het volgende bord verplaatsen. Ze kiezen steeds tegelijkertijd uit hun hand één van hun kamelenkaarten en leggen deze dicht voor zich neer. Om de beurt worden deze kaarten nu uitgevoerd. De letter op de kaart bepaalt welke kameel wordt verplaatst. Vanuit het spoor waarop deze kameel zich bevindt, kan hij gratis naar twee van de vijf sporen op het volgende speelbord. Dit wordt door lijntjes aangegeven. Een ander spoor mag ook, maar dat kost je dan één goed. Als alle kamelen op het volgende bord staan, is een ronde voorbij en komen de dieven in actie.

Aan het begin van elke ronde worden er vijf setjes gemaakt van dievenkaarten. Deze bestaan telkens uit een kaart met het symbool van een karavaanspoor, twee goederen en twee genummerde vakjes uit een spoor. Zo geeft een setje bijvoorbeeld aan dat op de vakken 2 en 5 van het karavaanspoor met de maan wordt geroofd als daar een kameel staat die water en goud vervoert. Al het goud en water van zo'n kameel wordt gejat. Als jij met jouw kameel op zo'n vak in dat spoor staat, maar andere goederen vervoert, ben je veilig voor de dieven. Uiteraard zijn de andere drie vakken in dat spoor ook veilig, ongeacht wat je vervoert.

Het is dus de bedoeling om de beruchte vakjes te vermijden. Helaas weet je niet precies waar de dieven zullen toeslaan. Je krijgt summier informatie door middel van de setjes dievenkaarten. Iedere speler krijgt één setje te zien. Gedurende de ronde schuiven de setjes door, waardoor je meer informatie krijgt. Hierdoor kan je steeds beter beredeneren waar je wel en vooral niet wilt gaan staan met een kameel. Je bent echter wel verplicht om in een spoor het eerste vrije vakje te bezetten. Daardoor ben je ook afhankelijk wat andere spelers voor je doen en ontkom je soms niet aan een gevaarlijke plek. En soms krijg je de informatie jammer genoeg gewoon te laat, omdat je al op een verkeerd vakje staat.

Uiteindelijk bereiken de spelers Timbuktu. Na de laatste dievenacties eindigt het spel. De door de kamelen gedragen goederen leveren dan winstpunten op. De waarde van een goederensoort hangt af van de hoeveelheid goederen die de dieven van deze soort hebben gestolen. Stel dat er gedurende het spel zeven goudkaartjes zijn gestolen, dan levert ieder resterend goudkaartje de bezitter zeven punten op. Op deze manier worden de vijf goederensoorten gewaardeerd. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Timbuktu is een puzzelspel waarbij je met de weinige informatie die je in het begin hebt je voordeel moet zien te doen. Toch kan je meer beredeneren dan je in eerste instantie denkt. Bovendien krijg je gedurende het spel steeds meer informatie. Hierdoor kan je andere dingen weer uitsluiten. Op je overzichtskaart staan de mogelijke combinaties die op de dievenkaarten staan. Vakje 1 is bijvoorbeeld alleen in combinatie mogelijk met vakje 3 en 5. Als jij de beide kaartjes weet met de 1 erop, dan weet je dat alle andere vakjes met een1 veilig zijn. Hetzelfde geldt voor de goederen. Ook dat zijn vaste combinaties. Het grote nadeel kan zijn dat mensen het spel helemaal willen gaan doorrekenen. Hierdoor speel je het spel dood. Nadenken is uiteraard nodig in dit spel, maar bedenk wel dat het een spelletje is. Als het op deze laatste manier wordt gespeeld, en je houdt van dit soort spellen, dan is het een leuk spel en zeker een aanrader. Voor degenen die te veel willen doorrekenen, raad ik een leuke rekenpuzzel aan en niet dit spel.

Erwin: ik vind dit een leuke combinatie van deduceren en gokken. Als iedereen begrijpt dat de beschikbare informatie nooit volledig is en men het spel vlot wil spelen, levert Timbuktu een klein uurtje speelplezier op. Als een of meer rekenmeesters de handrem op het speeltempo zetten, kun je deze karavaan beter links laten liggen.

Titel: Timbuktu
Auteur: Dirk Henn
Uitgever: Queen Games
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: ong. 45-60 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Timbuktu


Top