Spellen > Recensies > Tinners' Trail

Tinners' Trail

Erwin - juli 2009


Tinners’ Trail is het eerste spel in de zogenaamde Treefrog reeks van de spellenuitgever Warfrog, het bedrijfje van de Britse spelauteur Martin Wallace. Deze Treefrog spellen bevatten houten speelstukken en moeten het doen zonder plastic, kaartjes en fiches. Inhoudelijk zijn deze spellen wat toegankelijker dan de reguliere spellen van Warfrog. Eenvoudige familiespellen zijn het echter niet, ook Martin’s Treefrog titels zijn redelijk pittig. Warfrog/Treefrog werkt met relatief kleine oplages, waarvan een groot deel tegenwoordig ook nog eens via abonnementen wordt verkocht. Deze spellen zijn daarom in Nederland lastig verkrijgbaar. Gelukkig worden sommige titels opgepikt door Nederlandse uitgevers. Tinners’ Trail verschijnt binnenkort bij QWG Games, Automobile volgt komend najaar bij Phalanx Games.

Tinners’ Trail speelt zich af in Cornwall tijdens de 19e eeuw. De spelers exploiteren daar tin- en kopermijnen en proberen hun bedrijfswinsten zo lucratief mogelijk te beleggen. Deze beleggingen leveren aan het einde van het spel winstpunten op.

Het speelbord toont een aantal gebieden met potentiële mijnlocaties. In de meeste gebieden liggen aan het begin van het spel houten blokjes met de delfstoffen tin en koper klaar. Je vindt er verder twee of meer waterblokjes. Laatstgenoemden vertegenwoordigen ondergelopen mijngangen, die het winnen van delfstoffen duurder maken.

Aan het begin van een ronde worden de marktprijzen van tin en koper vastgesteld en de in die ronde beschikbare hulpmiddelen klaargelegd. De marktprijzen zijn afhankelijk van de grillen van de dobbelstenen. Met name de koperprijs kan fors fluctueren.

Daarna voeren de spelers hun acties uit. Deze acties kosten 1-3 tijdpunten (in de stijl van het bordspel Thebe). Als je achteraan ligt op het tijdspoor ben je aan de beurt. De mijnrechten worden via een veiling aangeboden. De hoogste bieder betaalt aan de bank, registreert 2 tijdpunten en plaatst zijn houten mijngebouw op het gebied. Een mijn heeft een productiecapaciteit van 2 blokjes. Deze capaciteit kun je verhogen met een haven, mijnwerker of een trein, maar deze hulpmiddelen zijn schaars. Als je kiest voor de actie produceren neem je het juiste aantal tin- en/of koperblokjes van jouw mijnveld. Dit kost je per tin- of koperblokje 1 pond voor elk in dat gebied aanwezig waterblokje. Na de productie moet je op dit mijnveld 1 waterblokje bijplaatsen. Omdat de mijngangen vollopen met water, wordt produceren dus steeds duurder. Gelukkig kun je waterblokjes lozen met pompen en andere hulpmiddelen. Als een mijnbouwer krap bij kas zit, laat hij zijn vrouw pasteitjes verkopen. Deze actie spekt de kas met 1 pond.


Foto: Henk Rolleman

Nadat iedereen heeft gepast, worden alle geproduceerde blokjes verkocht voor de actuele marktprijs. Daarna mogen de spelers hun geld investeren in winstpunten. In de eerste ronde is de opbrengst in punten het hoogst, deze daalt elke ronde. Vroeg investeren in punten is lucratief, maar je moet wel voldoende geld overhouden voor toekomstige veilingen en de productiekosten in waterrijke gebieden.

Tegen het einde van de ronde worden twee lege gebieden voorzien van delfstoffen en water (dobbelen). In gebieden met mijnen worden nooit meer nieuwe delfstoffen bijgeplaatst (tenzij je er een drainagesysteem aanlegt). Na vier rondes worden de geïnvesteerde winstpunten opgeteld en is de winnaar bekend.

Ten slotte

Het opstarten van mijnen, drukken van de kosten en zoveel mogelijk winst maken, zorgt voor een overdaad aan kapitalistisch speelplezier. Je vliegt elkaar regelmatig in de haren bij de strijd om de mooie mijnlocaties en de schaarse hulpmiddelen, waarmee je de productiecapaciteit verhoogt en die ellendige waterblokjes kunt lozen. Een halve blik op de toekomst is ook belangrijk, om op het juiste moment als eerste de gewenste hulpmiddelen te mogen pakken. Het speelse ondernemerschap en de interactie worden gecombineerd met een toegankelijk en elegant spelsysteem en een aangename speelduur. Het eerste potje met vier spelers zal ongeveer 2 uren duren, maar daarna klaar je de klus ruim binnen de 90 minuten.

Het dobbelen van de marktprijzen introduceert een gelukselement. Omdat deze prijzen voor iedereen gelden, valt de geluksfactor nauwelijks op. Als spelers zwaar gaan gokken op toekomstige prijsontwikkelingen, kan het effect van geluk of pech soms fors oplopen. Dit gelukselement is thematisch passend en speltechnisch niet hinderlijk.

Ik heb dit spel meerdere malen gespeeld met drie en vier spelers. Met beide aantallen werkt het spel uitstekend. Tinners´ Trail is een verplichte aankoop voor liefhebbers van economische bordspellen, maar ook een aanrader voor spelers die aan dit genre willen snuffelen.

Titel: Tinners' Trail
Auteur: Martin Wallace
Uitgever: Warfrog / QWG Games
Aantal spelers: 3 - 4
Speelduur: ong. 75 minuten
Prijs: ong. € 35


Spellen > Recensies >
Tinners' Trail


Top