Spellen > Recensies > Tobago

Tobago

Erwin - 2010


In het bordspel Tobago is een spannende zoektocht naar verborgen schatten vertaald naar een prachtig uitgevoerd familiespel voor 2-4 spelers. Het speelbord bestaat uit drie dubbelzijdige delen, die handig in elkaar grijpen en in hun verschillende combinaties allerlei variaties opleveren. Dit speelbord toont een tropisch eiland met meerdere terreinsoorten, die zijn verdeeld in zeszijdige velden. Daarop worden aan het begin enkele hutjes, palmboompjes en godenbeelden geplaatst, waarna iedere speler zijn eigen terreinwagen mag neerzetten. Dan is het tijd om schatten te zoeken en op te graven.

Er zijn schatten in vier kleuren. De exacte locatie van een schat wordt pas bekend wanneer er voldoende aanwijzingkaarten op deze schatkleur zijn uitgespeeld. Iedere speler begint het spel met vier van deze aanwijzingkaartjes op de hand. Als je aan de beurt bent, mag je één aanwijzingkaart op een schatkleur uitspelen. Je markeert de gespeelde aanwijzing met een eigen fiche, om jouw recht op een gedeelte van deze schat aan te geven. Door de aanwijzingkaartjes vallen er gaandeweg steeds meer gebieden af waar de desbetreffende schat zou kunnen liggen. Voorbeelden van aanwijzingen: ligt in het grootste bos, ligt niet naast een berg, ligt direct naast een beeld, ligt niet op een strand enzovoort. Het is uiteraard verboden om tegenstrijdige aanwijzingen op dezelfde schatkleur uit te spelen. Aanwijzingen zonder effect worden ook niet gewaardeerd. De overgebleven schatlocaties worden gemarkeerd met houten blokjes in de desbetreffende kleur. Als er nog één blokje op het speelbord staat, is deze schat ontdekt.

In plaats van een aanwijzingkaart spelen, mag je ook rondscheuren in jouw terreinwagen. Jouw terreinwagen beschikt over drie bewegingspunten. Binnen hetzelfde gebied kun je voor 1 punt onbeperkt reizen, elke terreinwissel kost je ook 1 punt. Als jouw wagen op de juiste plek staat, mag je daar een ontdekte schat opgraven. Dan worden er schatkaartjes (waarde 2-6 punten) getrokken. De opgraver en de spelers die daar aanwijzingen hebben gespeeld, krijgen één kaart voor elk eigen fiche. Deze kaartjes worden weer ingeleverd en samen met één extra kaartje gedekt geschud. Daarna worden ze één voor één open aangeboden. De opgraver heeft de eerste keuze, daarna volgt degene die daar de laatste aanwijzing heeft gespeeld enzovoort.

Er zitten ook nog twee vervloekte schatten in de stapel, die een opgraving verstoren. Als je dan geen beschermend amulet kunt inleveren, moet je ook nog jouw kostbaarste schatkaart afgeven. De amuletten duiken na elke opgraving op. Het is verstandig om ze met jouw terreinwagen te verzamelen, omdat je deze amuletten ook kunt inzetten voor extra acties of om bijv. het voorlaatste blokje van een schatkleur te verwijderen. Als je een mooie collectie amuletten hebt verzameld, kun je in één superbeurt meerdere keren bewegen en kaartjes uitspelen.

Het spel is afgelopen wanneer de voorraad schatkaarten is uitgeput. Dan tellen de spelers de punten op de verzamelde schatkaarten en is de winnaar bekend.

Ten slotte

Tobago is een ontzettend leuk familiespel, waarbij je met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk punten probeert te verdienen. Het is lucratief om anderen het vuile werk te laten opknappen, om zelf de laatste aanwijzingen op een kleur uit te spelen en vervolgens die schat op te graven. Dan heb jij de eerste keuze uit de schatkaartjes. Dit geldt natuurlijk helemaal voor een schat waar jij als enige aanwijzingen hebt gespeeld. Maar ja, als medespelers daar alsnog op tijd meedoen, ben jij zomaar degene die hun vuile werk opknapt.

De distributie van de schatkaartjes is overigens een grote loterij. Als er alleen maar lage punten opduiken op de schatlocaties waar jij sterk bent vertegenwoordigd, kun je ondanks goed spel toch vreselijk verliezen. Geluk speelt ook een rol bij de aanwijzingkaartjes. Als jij een waardeloze hand hebt verzameld, heb je een amulet nodig om aanwijzingkaartjes te ruilen. Met vlotte spelers is Tobago een aangenaam en vlot tijdverdrijf, waardoor je een potje vol pech kunt compenseren in een tweede poging. Met trage rekenmeesters trek ik dit spel liever niet uit de kast. Als het overmatige denkwerk de vaart uit het spel haalt, vind ik de geluksfactor storend.

Over de uitvoering van dit spel kan ik kort zijn: Tobago is een lust voor het oog.

In april 2010 komt The Game Master met een Nederlandstalige editie. Dit is een aanwinst voor hun mooie collectie.

Titel: Tobago
Auteur: Bruce Allen
Uitgever: The Game Master / Zoch
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 60 minuten
Prijs: ong. € 40,- (NL)


Spellen > Recensies >
Tobago


Top