Spellen > Recensies > Tongiaki

Tongiaki

Erwin Broens - maart 2005


Dit tactische legspel speelt zich af rond 16 eilanden in de Stille Oceaan. De eilanden en de tussenliggende zeegebieden worden in de loop van het spel opgebouwd uit zeskantige tegels. Elk eiland heeft meerdere stranden met een aantal aanlegplaatsen voor boten. Je begint het spel met twee boten op een centraal eiland. In jouw beurt kies je een eiland waar je een of meer boten bezit en plaats je daar in principe hetzelfde aantal boten bij. Deze nieuwe bootjes moet je zoveel mogelijk over verschillende stranden verdelen. Als er na deze verdubbeling een of meer volle stranden zijn, gaan de boten vanaf deze stranden te water. Dan moet je aan het desbetreffende strand een nieuwe tegel aanleggen. Als dit een watertegel is, varen de boten via de aangegeven route naar de andere kant en trek je een nieuwe tegel. Het cijfer op de vaarroute geeft aan hoeveel verschillende kleuren boten je nodig hebt om deze route te overleven. Als de vloot te weinig boten bevat, zinken ze en moet je ze van het bord halen. Dit is uiteraard leuk als deze vloot veel boten van medespelers bevat. Je blijft nieuwe tegels trekken, tot de bootjes zijn gezonken of een nieuwe landtegel bereiken. Als de boten de tocht overleven, landen ze op een nieuw eiland, waar je ze over de stranden moet verdelen. Jouw beurt eindigt pas als op alle stranden minstens één vrije plaats aanwezig is. Als je op het nieuwe eiland een of meer stranden met boten vult, kiezen deze boten opnieuw het ruime sop.

Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor ieder eiland waar jij een of meer boten bezit. Tijdens het spel kun je twee eilanden exclusief voor jezelf claimen, waardoor jij daar als enige punten verdient. Als je dit op een handige plek doet, kun je daarmee ook nog eens de bewegingsruimte van jouw medespelers beperken.

Ten slotte

Tongiaki is met name met drie en vier spelers een leuk tactisch legspel. Je moet een beetje mazzel hebben bij het trekken van tegels, maar dit spel biedt je voldoende ruimte om te plannen en andere spelers dwars te zitten. Als je tijdens het spel handig gebruikmaakt van "kettingreacties", kun je in één klap goede zaken doen. Met twee spelers is het varen te gevaarlijk en verdwijnen de bootjes te vaak onder de golven. Met vijf en vooral met zes spelers lijkt het alsof de bootjes met turbomotoren zijn uitgerust. Dan bewegen ze zo waanzinnig snel over het speelveld, dat je nauwelijks ruimte overhoudt voor enige planning. Met drie en vier spelers heeft Tongiaki een goede balans tussen geluk en tactiek.

Titel: Tongiaki
Auteur: Thomas Rauscher
Uitgever: PS Games / Schmidt Spiele
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: 45 minuten
Prijs: ong. € 20,- Spellen > Recensies >
Tongiaki


Top