Spellen > Recensies > Tonne

Ab in die Tonne

Erwin - 2011


De Nederlandse speluitgever Cwali, de eenmanszaak van Corné van Moorsel, bestaat 15 jaar. Ik had tot voor kort niet door dat de tijd zo snel is gegaan. Ik kijk met enig plezier terug naar de beginjaren van Cwali. In die tijd was ik beursorganisator van Ducosim. Ik heb Corné waarschijnlijk zijn eerste standje op zo’n spellenbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs verhuurd. Ach, jeugdsentiment, ik ben me er eentje. Terug naar heden, Corné viert zijn lustrum met een fikse productiviteitsstijging. Op Spiel 2011 verschijnen maar liefst vier nieuwe spellen: Meltdown 2020, Champions 2020, Mondriaan 2020 en Ab in die Tonne. Omdat ik begin dit jaar een prototype van laatstgenoemde heb gespeeld, heb ik dit behendigheidsspel uitgekozen voor een preview.

Iedere speler heeft een eigen vuilnisbak en 15 stuks afval in allerlei soorten en maten. Jouw vuilnisbak is een schuin speelbordje van 33 x 18 cm, met een verhoogde rand aan de onderkant en aan beide zijkanten. In drie potjes moeten de spelers hun afvalstukken zo handig mogelijk in hun vuilnisbakken schuiven.

In het eerste potje probeer je jouw afvalstukken zo compact mogelijk kwijt te raken. De startspeler kiest telkens een afvalsoort, waarna iedereen dit voorwerp in zijn eigen vuilnisbak laat glijden. Na vijftien beurten kijk je welke genummerde lijn door jouw hoogste voorwerp wordt geraakt. Dit getal noteer je als strafpunten. In het tweede potje doe je hetzelfde, maar moet je ook nog eens de kauwgomsymbolen op jouw bordje zien te bedekken met afvalstukken. Elk zichtbaar kauwgomsymbool levert twee strafpunten op. In het derde potje moet je de kauwgomsymbolen juist niet bedekken. Elk zichtbaar symbool is dan twee pluspunten waard. De speler met de minste strafpunten is de winnaar.

Ten slotte

Ik heb één keer een prototype van dit spel gespeeld op de Ducosimbeurs van februari 2011. Ik heb me toen kostelijk vermaakt. Ab in die Tonne is een vreselijk leuk behendigheidsspelletje. Dit kun je familiespelers en kids voorschotelen, maar als luchtig tussendoortje voor een verwender publiek slaat deze afvalbak ook geen modderfiguur.

Titel: Ab in die Tonne
Auteur: Corné van Moorsel
Uitgever: Cwali
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong. € 30,-


Spellen > Recensies >
Tonne


Top