Spellen > Recensies > Veel Soeps!

Veel Soeps!

Erwin Broens - 2002


De laatste tijd rollen de "nieuwe" Amerikaanse Knizia's in een rap tempo van de lopende band. Knizia is het toverwoord voor Amerikaanse uitgevers die zich willen profileren op de markt voor gezelschapsspellen. Voordat je zo'n "nieuwe" Knizia bestelt, kan het geen kwaad je te informeren over het spelsysteem. Veel van die "nieuwe" spellen zijn namelijk bewerkingen van Duitse titels. In 2002 ontdekte ik een Amerikaans Kniziaatje dat ik nog niet kende. Het thema doet enigszins denken aan Mamma Mia!, het spelsysteem heeft hij volgens mij nog niet eerder gebruikt. Dit spel is sinds april 2005 als Veel Soeps! ook in Nederland verkrijgbaar.

De spelers zijn chefs in een restaurant en gespecialiseerd in het maken van smaakvolle soepen. Het spelmateriaal bestaat uit 52 kaarten met de ingrediënten van vier verschillende soepsoorten: erwten, uien, paddestoelen en chilipepers. De waarde van de eerste drie ingrediënten loopt van 0 t/m 10. De waardes 0 t/m 5 komen vijfmaal voor. Daarnaast hebben deze ingrediënten één kaart met de waarde 10 en één speciale 0-kaart waarmee je de slag opnieuw kunt opstarten. De tien chilikaarten hebben een waarde van 1 t/m 5. Iedere speler beschikt over vijf menukaarten: vier kaarten met de verschillende soepsoorten en één kaart "geen soep". De winstpunten worden vertegenwoordigd door fiches met één tot vijf sterren.

Iedere speler krijgt 13 ingrediëntkaarten en kiest daarna in het geheim één van zijn menukaarten. Deze menukaart bepaalt welke kaarten plus- of minpunten opleveren. Bij erwten-, uien- of paddestoelensoep krijg je één pluspunt voor elke bijpassende ingrediëntkaart en één minpunt voor elke chilikaart. Andere kaarten zijn voor jou neutraal, waardoor je ze zonder problemen voor de neus van de andere koks kunt wegkapen. Bij chilisoep krijg je één pluspunt voor elke chilikaart en één minpunt voor elk bouillonblokje. Deze bouillonblokjes vind je op sommige erwten-, uien- en paddestoelkaarten. Als je de menukaart "geen soep" hebt gekozen, begin je met vijf pluspunten en krijg je één minpunt voor elke kaart die je verzamelt. Het spel duurt vijf rondes, waarin je elke menukaart één keer kunt spelen.

De startspeler speelt de eerste kaart uit. Als dit een erwt, ui of paddestoel is, moet iedereen deze kleur bedienen. Als je geen kaarten van de gevraagde kleur bezit, mag je een kaart naar keuze uitspelen. Zodra de eerste chilikaart wordt gespeeld, is de smaak van de soep verpest. Vanaf dit moment hoeft niemand kleur te bekennen en mag je uitspelen wat je maar wilt.

Als je een nieuwe ingrediëntkaart uitspeelt, tel je de waarde van deze kaart op bij de eerder uitgespeelde kaarten. Zodra je een som van 10 of meer punten bereikt, is de soep voltooid en heb je deze slag gewonnen. Dan leg je alle uitgespeelde kaarten apart en begin je een volgende slag met het uitspelen van een nieuwe ingrediëntkaart. Als je een slag begint met een 10-kaart geldt deze overigens als een 0. Tussen de erwten, uien en paddestoelen zit een speciale 0-kaart, die de pan laat overkoken. Als je deze kaart speelt, is de huidige soep 0 punten waard en moet deze nog even doorpruttelen. Dan begint de volgende speler weer op 0.

Een ronde eindigt zodra de actieve speler geen kaart meer kan spelen. Dan telt iedereen zijn plus- en minpunten. De punten worden bijgehouden met behulp van de fiches. Na de vijfde ronde wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Veel Soeps! is een vlot en smaakvol kaartspelletje. Ondanks het aparte thema en de lollige plaatjes heeft het spel een redelijk traditionele kern: het verzamelen c.q. vermijden van slagen. Met een beetje kaartervaring zal deze soep je geen problemen opleveren. Doordat je de menukeuze baseert op jouw kaarthand, heb je in de eerste rondes voldoende controle over het spelverloop. Als je een beetje verstandig speelt, kun je de nodige punten verzamelen of bij je medespelers weghouden. In de laatste ronde heb je geen keuze en ben je voor een groot deel afhankelijk van het lot. Het is daarom niet verstandig om je "geen soep" kaart tot de laatste ronde te bewaren. Als je dan een beetje pech hebt, vliegen de eerder verzamelde winstpunten in een rap tempo je keuken uit. Dit hebben je medespelers uiteraard ook in de gaten. In het algemeen zullen zij proberen om hun werkweigerende collega met een indrukwekkende stapel kaarten op te zadelen. Veel Soeps! is speelbaar met twee personen, maar smaakt beter met meer koks in de keuken.

Titel: Veel Soep! / Too Many Cooks
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: University Games / R&R Games
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 10,-


Spellen > Recensies >
Veel Soeps!


Top