Spellen > Recensies > Tops

Tops

Det - mei 2003


Men neme drie tolletjes, veel gekleurde schijfjes in drie kleuren, wat opdrachtkaartjes en een klein half uurtje lol ontstaat zo vanzelf! Wie denkt dat tollen iets ouderwets is, komt er hier al snel achter dat het ook in deze tijd nog voor veel plezier kan zorgen.

Zoals gezegd zijn er drie tolletjes en gekleurde schijfjes met een gat in het midden. Deze schijfjes kunnen tijdens het draaien van de tollen door de spelers om de tolletjes heen worden gelegd. Het aantal schijfjes per tol maakt niet uit. Het enige dat uiteindelijk telt als de tol is uitgedraaid, is het bovenste zichtbare schijfje. Dit alles gebeurt natuurlijk niet zonder doel. Er zijn namelijk driehoekige opdrachtkaartjes waar alle mogelijke combinaties van de drie tollen met de drie kleuren schijfjes op staan. Iedere speler krijgt er twee in handen, die hij geheim houdt voor zijn medespelers. Je moet proberen om één van jouw opdrachten te vervullen. Dus als de drie tollen zijn uitgetold, moeten de drie kleuren die op één van je opdrachten staan, bovenop liggen. Als dat is gelukt, krijg je een fiche met een winstpunt. Degene die als eerste vijf punten heeft, wint.

De spelers beginnen allemaal met een bepaald aantal schijfjes van iedere kleur (afhankelijk van het spelersaantal). Als iedereen zijn twee opdrachten heeft gekregen, worden de tollen met een flinke zet aan het draaien gebracht. Vanaf het moment dat een tol draait totdat hij stilvalt, mogen de spelers kriskras door elkaar schijfjes om de tolletjes proberen te leggen. Valt een schijfje naast een tolletje dan blijft hij daar liggen tot het eind van de ronde. Zodra een tolletje is uitgetold, mogen er geen schijfjes meer om dit tolletje worden gelegd. Als er geen enkel tolletje meer draait, wordt er gekeken wie er een punt heeft gescoord.

Voor de volgende ronde worden alle schijfjes van de tolletjes afgehaald en in het midden van de tafel gelegd. Samen met de schijfjes die naast de tolletjes waren gevallen, worden ze nu verdeeld onder de spelers. De speler die een punt heeft gescoord, mag er als eerste één kiezen, daarna de speler die links van hem zit, enz. Net zolang totdat alle schijfjes zijn verdeeld. De opdrachten worden allemaal opnieuw geschud. De spelers ontvangen twee nieuwe opdrachten voor de volgende ronde, de tollen worden weer aan het zwieren gebracht en de spelers kunnen opnieuw proberen om schijfjes om de tollen te leggen.

Zodra iemand op deze manier vijf punten heeft gescoord, heeft hij of zij gewonnen.

Ten slotte

Tops is een hilarisch spelletje dat het vooral goed doet als je even helemaal wat anders wilt, waarbij je ook nog vreselijk kunt lachen. Het is echt chaotisch en daardoor juist zo leuk. Je wilt niet te snel je schijfjes om de tolletjes leggen, want dan leggen andere spelers weer schijfjes over die van jou en moet je nogmaals jouw kleur erom proberen te leggen. Zo raak je snel door je schijfjes heen. Maar aan de andere kant... als je te lang wacht, gaat de tol erg slingeren vlak voor hij stilvalt en dan is het heel erg moeilijk om er nog een schijfje om te krijgen. De stress neemt enorm toe op zo'n moment, waardoor je maar wat probeert. En soms lukt het ook nog!

Het materiaal is van goede kwaliteit. De opdrachtkaartjes en puntenfiches zijn van stevig karton, de schijfjes van plastic en bovenal draaien de tollen prima. Een klein minpuntje vind ik de doos. Deze ziet er wel vrolijk uit en heeft een mooi formaat, maar wij hebben er een paar keer mee in de handen gestaan en het spel niet gekocht. Het leek eigenlijk niet zo leuk toen we het lazen, het leefde niet echt. Maar toen we het eenmaal bij anderen hadden gespeeld, waren we helemaal om. Kortom: zoek je een spelletje voor een klein half uurtje en wil je even een lekker chaotisch geheel, dan is dit een echte aanrader!

Titel: Tops
Auteur: --
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 15-30 minuten
Prijs: ong. € 12,- 


Spellen > Recensies >
Tops


Top