Spellen > Recensies > Trapper

Trapper

Det - 2011


In dit spel zijn de spelers pelsjagers, die proberen om dieren te vangen. Deze vervoeren ze in hun kano's naar de markt om er geld mee te verdienen. Het spelmateriaal bestaat uit 64 tegels met zes diersoorten, diverse kano's, kruiden en paddenstoelen. Daarnaast zijn er vier pelsjagers in verschillende kleuren en speelkaarten in dezelfde kleuren. Tot slot zijn er nog bonusfiches, vier hoekprofielen, geld en een startspelersteen. Het spel bevat geen speelbord. Alle tegels worden goed geschud en dicht in een raster van 8 x 8 gelegd. De vier middelste tegels worden ongezien uit het spel gehaald. Op de plek van de vier verwijderde tegels komen de vier pelsjagers te staan. Dit zijn neutrale speelfiguren, die door alle spelers kunnen worden bewogen. De acht tegels die horizontaal of verticaal aan de pelsjagers grenzen, worden opengedraaid. De vier hoekprofielen liggen eromheen en geven de buitengrenzen van het speelveld aan. Bovendien staat op één van de hoekprofielen een vlinder. Op elke tegel staat in één van de hoeken ook een vlinder afgebeeld. Zodra een tegel wordt opengedraaid, wordt deze zo neergelegd, dat de vlinder wijst in de richting van het hoekprofiel met de vlinder. Tot slot worden de twee soorten bonusfiches naast het speelveld in afzonderlijke rijen neergelegd.

De spelers proberen zoveel mogelijk goede combinaties te krijgen van dieren en de bijbehorende kano's. Er zijn per diersoort drie tegels, met één, twee of drie dieren erop. Ook zijn er van elke diersoort drie tegels met kano's, waar één, twee of drie dieren in passen. Je zou zeggen dat het dus altijd past. Vergeet echter niet dat er aan het begin van het spel vier kaartjes ongezien zijn verwijderd. Dit kan roet in het eten gooien. Bovendien zijn er meer kapers op de kust. Door het verzamelen van kruiden en paddenstoelen, kan een kano meer waard worden.

Als een speler aan de beurt is, kan hij één van de vier pelsjagers laten lopen. Dit doet hij door het uitspelen van een speelkaart in dezelfde kleur als de pelsjager. De pelsjager mag alleen naar een openliggende tegel die horizontaal of verticaal aan hem grenst. Daarbij geldt één beperking, hij mag niet vanaf de waterkant van een tegel op de tegel stappen. Elke tegel heeft aan de onderzijde namelijk een waterrand. Zo is een tegel dus alleen vanaf de twee zijkanten en de bovenkant bereikbaar. Zodra een pelsjager op een tegel stapt, pakt de speler deze tegel en legt hem voor zich neer. De pelsjager komt op de plek te staan waar de tegel lag. De horizontaal en verticaal aan hem grenzende tegels worden nu opengedraaid. Als de speler wil, mag hij met dezelfde pelsjager nog meer tegels verzamelen tijdens zijn beurt. Als hij geen speelkaarten in de juiste kleur heeft, mag hij twee speelkaarten van één andere kleur als ‘joker’ spelen. Als een speler geen speelkaarten meer wil of kan spelen, is de volgende aan de beurt. Als een pelsjager geïsoleerd staat, dan kan hij met een speelkaart op een willekeurige tegel worden geplaatst. Dit gebeurt als hij horizontaal en verticaal geen tegel naast zich heeft liggen, of slechts tegels die alleen via water te bereiken zijn. Aan het eind van zijn beurt pakt een speler weer twee nieuwe speelkaarten in de hand.

Tegels die zo worden verzameld, moeten meteen passend voor een speler worden neergelegd. Als de speler al een wolvenkano heeft en hij krijgt één of meer wolven erbij, komen deze meteen in die wolvenkano. Lukt dat nog niet, dan komen de kaartjes afzonderlijk voor een speler te liggen tot er later wel een passende combinatie gevormd kan worden. In elke kano mag bovendien één tegel met paddenstoelen en één tegel met kruiden liggen. Deze laatste tegels moeten direct aan een boot worden toegekend, zodra een speler ze verzamelt.

Zodra een kano vol is, vaart hij direct weg naar de markt. Een kano is vol als het juiste aantal dieren erin zit. Er mogen geen paddenstoelen of kruiden meer worden toegevoegd. De waarde van de kano wordt bepaald. Alle tegels in de kano worden bij elkaar opgeteld en in dubbele waarde in geld door de bank uitbetaald. De kano met alle bijbehorende tegels komen als een stapel naast de speler te staan. De speler mag bovendien een bonusfiche uit de eerste rij pakken die overeenkomt met de overeenkomende (dubbele) waarde van de kano. Deze kan aan het einde van het spel bonuspunten opleveren. Daarnaast mag een speler één of meer stapeltjes al gewaardeerde kano's inleveren. Dit moeten wel kano's van verschillende diersoorten zijn. Hoe meer verschillende soorten, hoe hoger het bonusfiche dat hij hiervoor krijgt vanuit de tweede rij.

Het spel gaat door totdat alle spelers hebben aangegeven dat ze geen tegels meer willen pakken. Nu gaat iedereen zijn punten bepalen. Kano's die nog niet vol zijn, leveren de enkele waarde aan punten op. Afzonderlijke tegels die aan het einde van het spel nergens bij horen, leveren zelfs strafpunten op. Nu gaan de spelers de bonusfiches met elkaar vergelijken. Beide soorten worden afzonderlijk bepaald. Degene met de hoogste waarde van een soort, krijgt daarvoor het meeste geld. De op één na hoogste krijgt wat minder, enz. Alleen de vijf hoogste waarden krijgen uitbetaald. De speler die nu het meeste geld voor zich heeft liggen, wint het spel.

Ten slotte

Trapper zit leuk in elkaar. Doordat het een speelveld is met losse tegels, is het spel elke keer weer anders. Het is mooi uitgevoerd. Het spel is erg interactief. Je moet goed in de gaten houden wie welke kano's en welke diersoorten aan het verzamelen is. Je kunt daarvoor een pelsjager net iets anders verplaatsen waardoor de volgende speler dan niet meer de tegel kan pakken die hij graag zou willen hebben. Uiteraard ben je afhankelijk van je speelkaarten. Maar doordat je twee gelijke kaarten als jokerkleur mag inzetten, kom je best ver. Het spel bestaat telkens uit keuzes: welke tegel wil ik pakken, kan ik mijn medespelers dwars zitten, wanneer lever ik mijn kano's in voor bonusfiches, enz. Kortom: een lekker spelend spel, dat ik graag speel.

Titel: Trapper
Auteur: Kramer & Kiesling 
Uitgever: Clementoni
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Prijs: ong. € 20


Spellen > Recensies >
Trapper


Top