Spellen > Recensies > Troyes

Troyes

Erwin - 2010


Troyes is het eerste spel van de nieuwe Belgische uitgever Pearl Games. Helaas voor spelers uit het Nederlandse taalgebied vond deze Belgische uitgever van Waalse signatuur het niet nodig om dit spel te voorzien van Nederlandstalige teksten. Ik vind het een tikje merkwaardig dat men ogenschijnlijk geen aandacht heeft voor de spelende mens in het Vlaamse deel van België en in ons kikkerlandje. Soit, wij Nederlandstaligen laten ons niet kennen, dan doen we het gewoon in de Engelse of de Duitse taal. In dit spel staat de Franse stad Troyes centraal, waar de spelers in de middeleeuwen duiken en onder meer een bijdrage aan de bouw van de kathedraal leveren.

Het speelbord toont een abstracte weergave van de stad. Je vindt er de drie openbare gebouwen (kerk, paleis en stadhuis), waar de spelers hun burgers inzetten om actiedobbelstenen te bemachtigen. Naast elk gebouw liggen drie aanvankelijk gedekte actiekaarten. Zij vormen met de dobbelstenen de actiemotor van het spelsysteem. De mix van actiekaarten is elk spel anders. De centrale marktplaats is verdeeld in vijf districten, één voor iedere speler en voor de neutrale speler. Hier komen de gegooide actiedobbelstenen te liggen. Onderop het bord vind je een rij met de velden voor de gebeurteniskaarten. Deze vertegenwoordigen allerlei vormen van ongerief, waartegen de spelers moeten ageren. Bovenaan het bord vind je een invloedspoor. Invloed kun je op verschillende manieren winnen en besteden.

Iedere speler begint het spel met vijf munten, vier invloedpunten, 4-6 actieve burgers (afhankelijk van het speleraantal), 20 blokjes en één geheime karakterkaart. Laatstgenoemde toont een manier om winstpunten te verdienen. Er zijn meer karakterkaarten dan er feitelijk meedoen. Het overschot wordt ongezien afgelegd, waardoor iedere speler alleen bekend is met de scoremethode op zijn eigen kaartje. Deze geldt overigens wel voor alle spelers. Het is dus zaak om het er niet te dik bovenop te leggen. Aan het begin plaatsen de spelers hun actieve burgers op lege velden in de drie gebouwen.

Het spel duurt 4-5-6 speelronden (bij 2-3-4 spelers). Aan het begin van de eerste drie speelronden wordt van elke kleur één actiekaart omgedraaid. Vanaf ronde drie zijn er in totaal negen actiekaarten beschikbaar. Elke ronde bestaat verder uit vijf fasen.

In de eerste fase krijgt iedere speler 10 munten. Daarna moet je jouw burgers in de kerk (1 munt) en het paleis (2 munten) betalen. Burgers in het stadhuis verlangen geen salaris.

In de tweede fase gooit iedere speler zijn dobbelstenen: één gele steen voor elke burger in het stadhuis, één witte voor elke burger in de kerk en één rode voor elke burger in het paleis. Voor 1 invloedpunt mag je één steen overgooien, voor 4 invloedpunten mag je 1-3 stenen omdraaien. De spelers leggen hun stenen in hun district van de marktplaats. Daarna gooit de startspeler voor de neutrale burgers in de gebouwen en plaatst deze in het neutrale district.

In de derde fase worden twee gebeurteniskaarten aan de rij met gebeurtenissen toegevoegd: in ieder geval één rode en verder één witte of gele kaart. Daarna worden alle gebeurtenissen in de rij van links naar rechts afgehandeld. Bij sommige gebeurtenissen moet iedereen de afgebeelde ellende ondergaan, bij militaire gebeurtenissen moet je vechten tegen neutrale zwarte dobbelstenen. De startspeler gooit het voorgeschreven aantal zwarte stenen. Daarna moet hij als eerste de hoogste zwarte steen bevechten met een of meer stenen uit zijn eigen district. Rode stenen tellen daarbij dubbel. Daarna moet de volgende speler vechten enzovoort. De verslagen zwarte steen en alle verdedigende stenen gaan terug naar de voorraad. Je mag meerdere zwarte stenen tegelijk bevechten. Elke verslagen zwarte steen levert 1 invloedpunt op. Als je niet kunt vechten, leg je de zwarte steen toch af en moet je 2 winstpunten inleveren.

In de vierde fase gebruiken de spelers de resterende dobbelstenen om acties uit te voeren. Beginnend met de startspeler voert iedereen om de beurt telkens één actie uit. Elke actie kost je 1-3 stenen van dezelfde kleur. Verbruikte stenen gaan terug naar de voorraad. Jouw eigen stenen zijn gratis, neutrale stenen koop je van de bank en stenen uit de districten van medespelers moet je van deze spelers kopen (die niet kunnen weigeren). De kostprijs van vreemde stenen hangt af van de zwaarte van de actie: 2-4-6 munten per steen als de actie 1-2-3 stenen verbruikt.

De actiemogelijkheden:

  • Je kunt een actiekaart met een eigen burger activeren. Zo’n burger kun je uit jouw eigen voorraad of elders uit de stad weghalen of voor 2 invloedpunten uit de algemene voorraad kopen. Het aantal gedobbelde ogen bepaalt hoeveel deze actie je oplevert. Sommige actiekaarten hebben meteen effect, anderen werken met vertraging. Jouw burger blijft op de kaart staan en levert aan het einde van het spel punten op.
  • Je kunt een bijdrage aan de bouw van de kathedraal leveren. Hiervoor gebruik je 1-3 witte stenen. Elke steen is goed voor een blokje op de bouwplaats met het gegooide cijfer. Elk blokje levert je 1 winstpunt en 1-2 invloedpunten op.
  • Je kunt een openliggende gebeurteniskaart bestrijden met 1-3 stenen van de juiste kleur. Dan plaats je een bepaalde hoeveelheid blokjes op de gebeurtenis. Dit levert je meteen 1 invloedpunt per blokje op. Als het afgebeelde aantal blokjes is geplaatst, is de kaart verslagen. De spelers met de meeste blokjes krijgen een beloning in winstpunten. De sterkste speler krijgt tevens de gebeurteniskaart.
  • Je kunt één steen gebruiken om een nieuwe burger in een van de drie gebouwen te plaatsen. De kleur van de steen bepaalt het gebouw, de worp bepaalt de kamer. Als een kamer al bezet was, wordt de vorige bewoner uit het gebouw gesmeten. Zo’n uitzetting is per speler per gebouw maar één keer mogelijk.
  • Je kunt 1-3 gele stenen gebruiken om de helft van het aantal ogen aan munten te verdienen.
  • Ten slotte kun je passen. Als je dit doet terwijl je nog dobbelstenen in jouw district bezit, leg je twee munten in jouw district. Daar komt iedere beurt één munt bij, totdat alle medespelers ook hebben gepast.

Aan het einde van de ronde wordt de volgende speler de nieuwe startspeler. Na de laatste ronde volgt een eindtelling. Je krijgt winstpunten voor de tijdens het spel verdiende puntenfiches, 1 punt voor elke onverslagen gebeurtenis met een blokje, punten voor jouw burgers op actiekaarten, 2 strafpunten voor elke bouwlaag van de kathedraal zonder blokjes en punten voor het voldoen aan de voorwaarden van de karakterkaarten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op een studie van de spelregels. Ik heb het spel niet gespeeld en het materiaal nog niet in de vingers gehad.

Waarom staat dit spel op mijn radar? Een nieuwe manier om dobbelstenen in te zetten als actiemotor kan altijd op mijn belangstelling rekenen. Ik hoop wel dat mijn speelplezier robuuster blijkt dan bij Macao, de innovatieve dobbelhit van 2009.

Titel: Troyes
Auteur: Orban, Dujardin & Georges
Uitgever: Pearl Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ongeveer € 40,-


Spellen > Recensies >
Troyes


Top