Spellen > Recensies > The Two Towers

The Lord of the Rings -
The Two Towers

Erwin Broens - december 2002


Een nieuwe golf Lord of the Rings merchandising kondigt de komst van de tweede speelfilm aan. In 2001 kwam Ravensburger met een interessant kaartspel van Reiner Knizia, gebaseerd op de eerste speelfilm The Fellowship of the Ring. Dit jaar hebben ze een nieuw kaartspel van dezelfde auteur: The Lord of the Rings - The Two Towers.

Spelmateriaal
Het spel bevat 80 karakterkaarten in vier kleuren. Op deze kaarten vind je per kleur vijfmaal de volgende symbolen: kracht, wijsheid, wilskracht en uithoudingsvermogen. De 16 Gandalfkaarten bevatten alle symbolen en dienen als joker. De zes wegkaarten en de zeven plaatskaarten vormen het speelveld, waarop een houten speelfiguur de spelfases aangeeft. Naast iedere plaatskaart ligt een aantal fiches met winstpunten. Een ring geeft ten slotte aan wie de startspeler is.

Spelverloop
Aan het begin van het spel worden de plaatskaarten in de aangegeven volgorde in een rij gelegd. De wegkaarten worden geschud en vervolgens tussen de plaatskaarten gelegd. Naast iedere plaatskaart liggen de open fiches met winstpunten, één minder dan het aantal spelers. De karakter- en Gandalfkaarten worden samen geschud. Iedere speler begint het spel met zes kaarten. Van de overige kaarten worden er vier open op tafel gelegd, de rest vormt de trekstapel. 

Het spel kent twee fases: een loopfase en een waarderingsfase. In de loopfase verzamelen de spelers nieuwe speelkaarten. In de waarderingsfase speel je kaarten uit en kun je winstpunten verdienen.

Loopfase
Een wegkaart heeft 2-4 velden. Deze velden geven aan hoe vaak je tijdens deze loopfase nieuwe kaarten mag pakken. Als je aan de beurt bent, neem je de bovenste kaart van de trekstapel of een van de openliggende kaarten. Als je eerst een kaart naast de openliggende kaarten aflegt, mag je twee kaarten pakken.

Waarderingsfase
Als de speelfiguur een plaatskaart bereikt, start de waarderingsfase. Beginnend met de ringdrager mogen de spelers in één keer een aantal kaarten uitspelen of passen. Hierbij gelden de volgende regels. Je mag kaarten van meerdere kleuren uitspelen. Deze kaarten leg je in rijen voor je op tafel. Alle kaarten in een rij moeten dezelfde kleur en karaktereigenschap bezitten. Aan het begin van een rij mag je één Gandalfkaart als joker inzetten. Per kleur mag je maar één rij bezitten. Als je later in het spel een nieuwe rij van dezelfde kleur wilt uitspelen, moet je eerst de oude rij verwijderen.

Op de actuele plaatskaart zijn een of meer karaktereigenschappen afgebeeld. Elke uitgespeelde karakterkaart met de juiste eigenschap levert invloed op. De speler met de meeste invloed krijgt het hoogste winstpuntfiche enzovoort. Bij een gelijke stand wint de speler die als eerste zijn kaarten mocht uitspelen. De winnaar krijgt ook de ring en wordt c.q. blijft de startspeler. De fiches leveren 2-5 punten op. De spelers die een fiche hebben gewonnen, moeten uit iedere meegetelde rij één karakterkaart verwijderen. De resterende karakterkaarten blijven liggen en worden bij een volgende plaatskaart opnieuw meegeteld. In latere rondes kun je aan deze oude rijen nieuwe kaarten toevoegen.

Na de waardering van de laatste plaatskaart tellen de spelers hun winstpuntfiches. Degene met de meeste punten heeft gewonnen.

Ten slotte

The Two Towers is een speelfilm met grote veldslagen en ander spektakel. Deze elementen vind je niet terug in het spelsysteem van dit kaartspel. De link met de speelfilm beperkt zich tot de titel en de foto's op de speelkaarten. 

The Two Towers is lichter en eenvoudiger dan de voorganger uit 2001, maar toch leuk genoeg om af en toe een plek op de speeltafel te veroveren. Uiteraard heb je geluk nodig bij het trekken van kaarten, maar dit spel vraagt meer van je. Je moet ook op je medespelers letten, opdat je niet de verkeerde kaarten aflegt. De openliggende kaarten zorgen ervoor dat het spel geen bundeling van solitaire activiteiten is. Verder moet je vooruitdenken om voldoende invloed op latere plaatskaarten te kunnen uitoefenen. Het is immers de bedoeling om te pieken op de plaatsen waar de hoogste winstpuntfiches liggen.

Erratum: in de Nederlandse spelregels staat op pagina 5 de volgende zin: "de speler mag alleen kaarten uitspelen van dezelfde kleur". Deze zin klopt niet. Het is wel degelijk mogelijk om in één beurt meerdere rijen van verschillende kleuren uit te spelen. Dit vertaalfoutje wordt in een volgende druk gecorrigeerd.

Titel: The Two Towers
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 16

afbeeldingen © New Line ProductionsSpellen > Recensies >
The Two Towers


Top