Spellen > Recensies > TZAAR

TZAAR (preview)

Erwin - sept 2007


TZAAR is het zesde spel van het GIPF-project, een reeks uitmuntende abstracte spellen voor twee spelers van de Belgische ontwerper Kris Burm. Kenners zullen nou hun wenkbrauwen fronsen. Hoezo, zesde spel? Dit aantal is immers al in 2005 bereikt. Dat klopt, maar met de komst van TZAAR krijgt het oorspronkelijke tweede spel TAMSK een plek buiten het GIPF-project. Een logische stap, want TAMSK was een beetje een vreemde eend in de bijt. Ter geruststelling van de liefhebbers van vreemde eenden (en/of zandlopers): TAMSK krijgt volgend jaar een andere naam en een nieuw uiterlijk.

TZAAR is een abstract bordspel voor twee spelers. Beide spelers beschikken over 30 speelstukken in drie soorten: 6 Tzaars, 9 Tzarra’s en 15 Totts. De drie soorten speelstukken vormen een drie-eenheid, ze kunnen niet zonder elkaar bestaan. Aan het begin van het spel worden alle stukken op het bord geplaatst, waarmee alle velden zijn bezet. De snijpunten van de op het bord afgebeelde lijnen zijn de speelvelden.

De regels om een stuk te slaan zijn eenvoudig. Verplaats een eigen stuk (ongeacht de soort) naar een aangrenzend speelveld met een vijandelijk stuk (ongeacht de soort). Het vijandelijke stuk is dan geslagen en gaat uit het spel. Tijdens het spel komen er dus meer en meer velden vrij. Je kunt ook slaan door een stuk in een rechte lijn over één of meer vrije velden te verplaatsen naar het eerstvolgende veld met een vijandelijk stuk.

De sterkte van een stuk wordt niet bepaald door de soort, maar door de hoogte. In het begin liggen er alleen enkele stukken op het bord, maar tijdens het spel kun je jouw stukken sterker maken door ze te stapelen. Een stapel kan enkele stukken, kleinere stapels en stapels van gelijke hoogte slaan. Het bovenste stuk van een stapel bepaalt tot welke soort de gehele stapel behoort.

Wit begint het spel met slechts één zet, daarna hebben de spelers altijd twee zetten per beurt. De eerste zet ben je altijd verplicht om een vijandelijk stuk te slaan. Voor je tweede zet heb je de keuze uit nogmaals slaan, een stuk (of stapel) versterken of passen. Voor het versterken van een stuk of stapel verplaats je een eigen stuk of stapel naar een ander eigen stuk of stapel. Ook bij het stapelen beweeg je naar een aangrenzend veld of via lege velden in een rechte lijn naar het eerstvolgende bezette veld.

Het is de bedoeling om de tegenstander van één soort speelstukken te beroven of hem in een positie te manoeuvreren waarin hij zelf geen stukken meer kan slaan. In beide gevallen heeft hij meteen verloren.

Ten slotte

TZAAR is een interessante aanvulling op het GIPF-project. Een belangrijk aspect is het vinden van de juiste balans tussen het versterken van jouw eigen speelstukken en het slaan van vijandelijke stukken. Jouw eigen speelstukken kun je versterken door ze te stapelen. Als je dit te vaak doet, geef je de tegenstander een kwantitatieve overmacht. Als je dit te weinig doet, krijg je in de eindfase last van de kwalitatieve zwakte van jouw speelstukken.


de nieuwe look

De zes spellen van het GIPF-project krijgen in 2008 een nieuwe ‘look’ van de uitgever Smart Games. Ook TZAAR is inmiddels in een nieuw jasje gestoken. Tijdens Spiel 2007 verscheen een speciale ‘prerelease editie’ van TZAAR , een collectors item in een oplage van 1.000 exemplaren.

Titel: TZAAR
Auteur: Kris Burm
Uitgever: SMART
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 20-30 minuten
Prijs: ong. € 25,-


Spellen > Recensies >
TZAAR


Top