Spellen > Recensies > Het Verboden Eiland

Het Verboden Eiland

Erwin - 2011


Coöperatieve spelsystemen waren in het verleden vooral een dingetje van managementtrainers, teambuilders en uiteraard ook rollenspelers. In 2000 werd de bordspelende mens ineens getrakteerd op Knizia’s sfeervolle In de Ban van de Ring, dat dit jaar zelfs terugkeert naar de schappen van de spellenwinkels. In 2009 explodeerde de populariteit van deze samenwerkingsgerichte spelsoort met de komst van het coöperatieve bordspel Pandemie. Dit ziekelijk leuke spel was meteen een hit bij duizenden spelliefhebbers. De auteur van Pandemie schaafde aan het spelsysteem, vond een ander thema en legt twee jaar later Het Verboden Eiland op tafel.

Het speelveld van Het Verboden Eiland bestaat uit 24 losse tegels, met sfeervolle afbeeldingen en spannende namen. De fantasie van de vertalers kent geen grenzen, er is zelfs een tuin met loeiende wolven. Op de achterkant van elke tegel vind je de overstroomde kant. Op sommige tegels is het startveld van een speelfiguur gemarkeerd. Hier beginnen de pionnen van de spelers het spel. Andere tegels bevatten de vindplaatsen van vier verschillende schatten. Elke schat komt op twee verschillende tegels voor. Elke schat heeft een eigen plastic miniatuur. De schatten vind je ook terug op de zogenaamde schatkaarten, die je op de vindplaats van een schat moet inleveren om de schat te vinden. Er zijn vijf schatkaarten van elke schatsoort. Er zijn ook schatkaarten met een bonusactie (een helikopter om snel te bewegen en een zandzak om overstroomde tegels droog te leggen). Een andere belangrijke tegel is de landplaats. Als de spelers alle schatten hebben gevonden, moeten ze via deze tegel het eiland verlaten. Als dit ze lukt, hebben ze het spel gewonnen. Dit is lastiger dan het lijkt, omdat het spelsysteem via overstromingskaarten probeert het eiland te overspoelen. Hierdoor worden tegels eerst overstroomd. Als een overstroomde tegel nogmaals wordt overspoeld, verdwijnt deze tegel uit het spel. De waterstand wordt bijgehouden op een watermeter.


Het Verboden Eiland (foto: Henk Rolleman)

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een avonturierkaart en de bijpassende pion. Elke pion begint op zijn eigen starttegel. Op de avonturierkaart worden de speciale vaardigheden van deze speelfiguur beschreven. Iedere speler begint het spel met twee schatkaarten. Aan het begin worden al zes overstromingskaarten getrokken. Draai de desbetreffende tegels om naar de overstroomde kant. Bepaal ten slotte met welke waterstand je het spel wilt beginnen.

De spelers komen in klokrichting aan de beurt. De actieve speler voert maximaal drie acties uit. Voor één actiepunt mag je jouw speelfiguur naar een horizontaal of verticaal aangrenzende tegel verplaatsen. Sommige avonturiers krijgen hierbij een bewegingsbonus. Voor één actiepunt mag je een overstroomde tegel naast of onder jouw speelfiguur droogleggen. De ingenieur mag zelfs twee tegels droogleggen, de verkenner mag een diagonaal aangrenzende tegel droogleggen. Voor één actiepunt mag je één schatkaart weggeven aan een medespeler op dezelfde tegel. De koerier mag de schatkaart schenken aan een medespeler op een andere tegel. Ten slotte mag je voor één actiepunt vier gelijke schatkaarten inleveren op een vindplaats van deze schat. Daarna zet je de miniatuur van deze schat voor je neer.

Aan het einde van jouw beurt trek je twee nieuwe schatkaarten. De handlimiet is vijf kaarten. Tussen de schatkaarten zitten ook drie kaarten met de zorgwekkende tekst ‘het water stijgt!’. Als je deze kaart trekt, gaat de waterstand één niveau omhoog. Vervolgens moet je alle overstromingskaarten van de aflegstapel schudden en bovenop (!) de trekstapel met overstromingskaarten leggen. Dit betekent dat de op dat moment overstroomde tegels het risico lopen dat ze nogmaals worden overspoeld.

Na jouw beurt kruip je even in de huid van het spelsysteem en trek je het door de waterstand aangegeven aantal overstromingskaarten van de trekstapel. Trek je de kaart van een droge tegel, dan draai je de tegel naar de overstroomde kant. Trek je de kaart van een al overstroomde tegel, dan verdwijnt deze tegel meteen uit het spel. Een aanwezige pion zwemt naar een naburige tegel. Als dit niet kan, hebben de spelers het spel meteen verloren. Dit lot staat ze ook te wachten als de tegel met de landplaats of de laatste vindplaats van een nog niet ontdekte schat onder de golven verdwijnt. De spelers hebben ook verloren als de watermeter het doodshoofd bereikt.

Mijn geklets over verliezen werkt niet motiverend? Gelukkig kun je dit spel ook winnen! Vind de vier schatten, verplaats alle pionnen naar de landplaats en speel een helikopterkaart. Dit is overigens minder eenvoudig dan het lijkt.

Ten slotte

Voor liefhebbers van Pandemie is de hierboven geplaatste beschrijving ongetwijfeld bekende kost. Zij herkennen in het spelverloop van Het Verboden Eiland een vereenvoudigde variant van hun geliefde spelsysteem. Verwar eenvoud in dit geval niet met te simpel of te gemakkelijk. Ook bij Het Verboden Eiland is het een uitdaging om het spelsysteem te verslaan. De moeilijkheidsgraad hangt af van de beginstand van de watermeter, de plaatsing van de belangrijke tegels en de samenstelling van de groep avonturiers. Als je hier een beetje handig mee goochelt, houd je het spel aantrekkelijk voor verschillende soorten spelers. Ook met kids speelt dit lekker weg.

Ook Het Verboden Eiland is gevoelig voor de valkuil van deze spelsoort. Als er een dominante ‘wannabe spelleider’ aan tafel zit (‘doe dit’, ‘doe dat’…..), kan dit het speelplezier van de andere spelers negatief beïnvloeden. Gelukkig is een oplossing snel gevonden: met een lap stof en wat duct tape krijg je hem wel stil.

Dit vlotte, mooi uitgevoerde en zeer prettig geprijsde bordspel is wat mij betreft een aanwinst voor het coöperatieve genre. Ik hoop dat de uitgever met deze titel een groot publiek weet te bereiken.

Titel: Het Verboden Eiland
Auteur: Matt Leacock
Uitgever: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 20


Spellen > Recensies >
Het Verboden Eiland


Top