Spellen > Recensies > Viking Fury

Viking Fury

Erwin Broens - mei 2005


Dit bordspel voor 3-5 spelers is ontworpen door de bedenkers van History of the World. Iedere speler is de kapitein van een vikingschip. De kapiteins beginnen hun reizen in Scandinavië, waar bemanningsleden en goederen worden geladen en de runen worden geraadpleegd. Tijdens de reizen kun je handelen met de plaatselijke bevolking, roofovervallen uitvoeren en nederzettingen stichten. Het “speelbord” is zoals gebruikelijk afgedrukt op een vaatdoek. Dit bord toont de bekende wereld van de Vikingen, waaronder de landen aan de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en een aantal grote rivieren. Het spel bevat twee stapels speelkaarten. De openliggende sagekaarten bevatten opdrachten die winstpunten opleveren. Er zijn drie soorten: Noorse, Zweedse en Deense sagen. De runekaarten bevatten speciale acties. Het resterende spelmateriaal bestaat o.a. uit bemanningsleden, goederen en schatten.

In een beurt mag je maximaal 7 acties uitvoeren. De mogelijke acties zijn: een bemanningslid of een van de drie goederensoorten inladen, een runekaart trekken of jouw schip naar een volgend veld bewegen. Als jouw schip in een haven staat, mag je daar ook opdrachten uitvoeren: handelen, plunderen of een nederzetting stichten. Zo’n opdracht kost je geen actiepunt. Bij handelen lever je een goed in voor winstpunten. De waarde van de haven bepaalt de hoeveelheid punten. Als deze goederensoort populair is, krijg je twee bonuspunten. Met plunderen probeer je een gedekt schatfiche te bemachtigen. Deze fiches leveren 3-6 (kleine havens) of 8-12 (grote havens) winstpunten op. Het stichten van een nederzetting kost je een bemanningslid en levert aan het einde van het spel punten op. Deze punten worden verdubbeld of verdrievoudigd als in de andere havens van de desbetreffende regio ook nederzettingen worden gesticht. Het plunderen of het stichten van een nederzetting is niet zonder risico. Je moet met een zeszijdige dobbelsteen de waarde van de desbetreffende haven overtreffen. Bij de grote havens moet je hiervoor een zes gooien, hetgeen in het algemeen veel dode Vikingen oplevert. Door eerst te handelen of door bepaalde runekaarten in te zetten, kun je het geluk een handje helpen.

Het uitspelen van een runekaart kost je overigens geen actiepunt. Met deze kaarten kun je allerlei leuke grappen uithalen, ten gunste van jezelf of ten koste van een medespeler (oeps, alweer een paar dode Vikingen....). Na het uitspelen of afleggen van een runekaart mag je als extraatje de windroos draaien, waardoor de maximale beweging in de verschillende zeegebieden wordt beïnvloed.

Als jij door handelen, plunderen of het stichten van een nederzetting de laatste opdracht op een van de openliggende sagekaarten voltooit, mag je deze sagekaart wegnemen. Deze sagekaart levert je soms direct winstpunten op, maar is vooral belangrijk bij de eindtelling. Het winnen van een sagekaart is extra leuk als een andere speler een of meer steentjes aan deze opdracht heeft bijgedragen.

Het einde van het spel wordt ingeluid door het trekken van de laatste sagekaart. Aan het einde worden bonuspunten uitgedeeld voor nederzettingen, voltooide sagen (waarbij de meerderheid per soort belangrijk is) en voor het bezit van de meeste schatfiches. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Bij een spel over de veroveringstochten van Vikingen verwacht je mogelijk een knokspektakel vol dobbelgeweld. Deze verwachting wordt hier niet vervuld. De dobbelsteen speelt uiteraard een belangrijke rol bij het innemen van havens, maar verder draait het bij Viking Fury vooral om resourcemanagement en het handig omgaan met een schaarse hoeveelheid actiepunten. Je kunt dit spel vergelijken met een stevige jongen uit de Duitse keuken. En deze vergelijking kan Viking Fury prima doorstaan. Een geslaagd spelelement is de felle strijd om de sagekaarten. Er is niets leuker dan de inspanningen van een medespeler te “belonen” door het laatste stapje van een opdracht te vervullen en de kaart voor zijn neus weg te kapen. Viking Fury is een prima bordspel, in een sobere uitvoering, maar met een overdaad aan speelplezier.


Invasions/Fire and Axe/Wikinger

In december 2006 heeft de Franse uitgever Asmodée de Franstalige versie Invasions uitgebracht. In januari 2007 volgt de Engelstalige editie Fire and Axe: A Viking Saga. De Duitse uitgever Pro Ludo komt in maart met Wikinger - Die Vergessenen Eroberer. Op een paar nieuwe speelkaarten na, is het spelsysteem inhoudelijk niet gewijzigd. Het spelmateriaal is sterk verbeterd.

Titel: Viking Fury
Auteur: Steve & Phill Kendall
Uitgever: Ragnar Brothers
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: ong. 90-120 minuten
Prijs: ong. € 40,-


Spellen > Recensies >
Viking Fury


Top