Spellen > Recensies > Villa Paletti

Villa Paletti

Erwin Broens - augustus 2003


Op een rond spelbord worden 20 houten pilaren met verschillende diktes en kleuren geplaatst. Op deze pilaren wordt vervolgens een kleiner etagebord gelegd. De jongste speler krijgt als eerste een kleur toegewezen, daarna volgen de andere spelers. In zijn beurt moet de actieve speler een pilaar van zijn eigen kleur wegnemen (eventueel met hulp van het meegeleverde haakje) en op het hoogste etagebord plaatsen. Als je merkt dat dit dreigt te mislukken, mag je de poging afbreken. Deze pilaar mag je dan gedurende de rest van het spel niet meer verplaatsen.

Aan het begin van je beurt mag je aangeven dat je geen enkele eigen pilaar meer kunt verplaatsen. Als andere spelers niet protesteren, bestaat jouw beurt uit het plaatsen van een nieuw etagebord. Als een medespeler protesteert, moet hij bewijzen dat een van jouw pilaren toch verplaatst kan worden. Als hem dit lukt, wordt jouw pilaar uit het spel verwijderd. Als hij een fout maakt, mag je een van zijn pilaren verwijderen.

De speler die als eerste een pilaar op het groene etagebord plaatst, krijgt de bouwmeestersteen. Later gaat deze steen naar de speler met de meeste punten op het hoogste etagebord. Afhankelijk van de vorm is elke pilaar 1-3 punten waard. Als er een nieuw etagebord wordt gelegd, gaan de op de vorige etage verdiende punten verloren en krijgt de bezitter van de eerste pilaar op de nieuwe etage de bouwmeestersteen. Het spel is afgelopen als de Villa instort of geen enkele speler een pilaar naar de bovenste etage kan verplaatsen. Dan wint de bezitter van de bouwmeestersteen. Als deze speler verantwoordelijk is voor de instorting wint de vorige bezitter van de steen.

Ten slotte

Wat mag je verwachten van een behendigheidsspel waarbij je houten onderdelen moet stapelen? Instortingsgevaar! Dit spelelement wordt door Villa Paletti in voldoende mate geleverd. Een stevige tafel kan geen kwaad. Als deze tafel van een zachte houtsoort is gemaakt, geldt hetzelfde voor een tafelkleed. Daarnaast biedt Villa Paletti ook een toefje tactiek. Het scoresysteem vraagt namelijk om enige planning bij de keuze van de te verplaatsen pilaren. Ten slotte biedt het spel visueel vermaak. Een complete villa levert een bont kunstwerkje op. Een aanrader voor liefhebbers van behendigheidsspellen en luchtig vermaak.

Titel: Villa Paletti
Auteur: Bill Payne
Uitgever: Jumbo (NL) / Zoch (D)
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 20-30 minuten
Prijs: ong. 30,-

Spiel des Jahres 2002Spellen > Recensies >
Villa Paletti


Top