Spellen > Recensies > Vinhos

Vinhos

Erwin - 2010


Toen het bordspel Vinhos nog een prototype was, ging het rond onder de naam Vinicola. Als je niet oppast, wekt zo’n vergelijking te hoge en/of valse verwachtingen. Daarom is Vinhos vermoedelijk een veiliger titel. Ook Vinhos moet het hebben van schaarse acties en de veredeling van agrarische producten tot winstpunten. In dit spel speel je een Portugese wijnproducent. Je koopt wijngaarden, wijnmakerijen en wijnkelders. Daarmee produceer je hopelijk kostbare wijnen, die je vervolgens voor veel geld en winstpunten aan de man probeert te brengen.

Het centrale speelbord heeft veel verschillende zones, waar allerlei spulletjes worden bewaard en zaken worden geregistreerd. Op een klein kaartje van Portugal vind je de verschillende wijngebieden en de bijpassende wijngaardtegels. Daarnaast ligt een veld voor de weertegels en de speelvolgorde. Er is een bank, waar de spelers hun kapitaal en hun investeringen bijhouden. Er is een wijnbeurs, waar de spelers tijdens het spel drie keer hun topwijnen showen. Er is een zone waar managers hun diensten aanbieden. Er zijn velden waar je wijn kunt verkopen of exporteren. Last but not least bevat het bord een vierkant met 9 actievelden, waarop de spelers tijdens het spel hun acties kiezen. Deze velden worden ook gebruikt om de speelronden bij te houden. Iedere speler heeft ook nog een eigen bordje met vier landgoederen. Elk landgoed heeft drie velden voor wijngaarden/wijnmakerijen en twee opslagplaatsen met ruimte voor één wijnfiche. Je begint het spel met een wijngaard en een wijnfiche, een setje speelstukken (o.a. wijnvaten, actiepion en beursfiches), 5.000 Bagos op de bank en 11.000 of 12.000 Bagos in contanten.

Het spel duurt zes ronden, waarin iedere speler twee acties mag uitvoeren. Vanaf ronde twee begint elke ronde met het omdraaien van een nieuwe weertegel. Deze tegel beïnvloedt o.a. de productiewaarde van de wijnen (van -2 tot +2) en de voorkeuren van de wijnbeurs. Op de beurs wordt de wijn getest op vier kenmerken: smaak, geur, kleur en alcoholpercentage. De weertegel verhoogt het belang van twee van deze kenmerken.

Dan is het tijd voor de twee actiefasen. In elke actiefase voert iedere speler in volgorde één actie uit. Als je aan de beurt bent verplaats je jouw actiepion naar het gewenste veld en voer je die actie uit. Bewegen naar een aangrenzend veld is gratis, een ander veld kost 1.000 Bagos. Je moet ook 1.000 Bagos betalen als de rondenteller op het veld staat. Als er pionnen van medespelers staan, wordt het helemaal duur. Dan mag je de desbetreffende spelers 1.000 Bagos per stuk betalen. Het middelste actieveld (passen/persbericht) is altijd gratis. Als je past, mag je een nieuwe positie op het volgordespoor kiezen. Als iedereen aan de beurt is geweest, volgt de tweede actiefase.

Wijngaard. Met deze actie koop je een of meer wijngaardtegels uit een of meer verschillende regio’s. Je betaalt de afgebeelde prijs en legt de tegel op een vrij landgoedveld op jouw eigen bord. Je moet verder een regioblokje in deze regio leggen. Elk landgoed heeft ruimte voor twee wijngaarden van dezelfde kleur (rood/wit) en uit dezelfde regio. Elke wijngaardtegel is goed voor twee productiepunten. Elke regio verwent zijn wijnboeren ook nog eens met een speciale bonus, zoals een betere productie of een gratis wijnkelder.

Wijnmakerij. Je kunt voor 3.000 Bagos per stuk één of twee wijnmakerijtegels kopen en op één of twee landgoedvelden naar keuze plaatsen. Je moet vervolgens een regioblokje uit de voorraad in deze regio leggen. Elke wijnmakerij verhoogt de productie van dit landgoed met één punt.

Enoloog. Met deze actie kun je één of twee van deze ‘wijningenieurs’ inhuren, als je ze op lege wijnmakerijen kunt plaatsen. Iedere enoloog kost je meteen 1.000 Bagos en vraagt elke ronde ook nog een salaris van 1.000 Bagos. Een enoloog verhoogt de productie van een landgoed met 2 punten.

De weertegel, wijngaarden, wijnmakerijen en enologen (en eventueel de speciale bonus van een regio) bepalen de productiewaarde van een landgoed. Als een wijn wordt verkocht, geëxporteerd of op de wijnbeurs wordt gepresenteerd, vormt deze productiewaarde de basis voor de prijs van de wijn. Deze prijs wordt nog verhoogd met 1-3-5 punten door rijping in een wijnkelder en met één of twee punten door één of twee regioblokje(s) uit de thuisregio te nemen.

Wijnkelder. Koop voor 2.000 Bagos 1 wijnkelder en leg deze op de opslagplaats van een landgoed naar keuze. Je moet vervolgens een regioblokje in deze regio leggen. In een wijnkelder kan jouw wijn rijpen, waardoor de verkoopprijs stijgt.

Verkopen. Je verkoopt één of meer wijnfiches aan locale afnemers. Deze fiches leg je af, waarna je per fiche één wijnvat op een vrij verkoopveld legt. De waarde van de wijn moet minimaal gelijk zijn aan de waarde van dit veld. Indien nodig kun je de waarde van de wijn verhogen door één of twee regioblokjes uit de desbetreffende regio in te zetten. Ten slotte verhoog je jouw banksaldo met de verkoopprijs.

Exporteren. Je levert één of meer wijnfiches aan één of meer buitenlandse afnemers. Deze fiches leg je af, waarna je per fiche één vat op een vrij exportveld legt. De waarde van de wijn moet minimaal gelijk zijn aan de waarde van dit veld. Indien nodig kun je de waarde van de wijn verhogen door één of twee regioblokjes uit de desbetreffende regio in te zetten. Ten slotte ontvang je de afgebeelde winstpunten uit de rij met jouw vat(en). Bij de eindtelling kunnen de kolommen van de exporttabel ook nog eens punten opleveren.

Bankieren. Met deze actie kun je contanten storten of opnemen of geld investeren. Zo’n investering is niet alleen een bron van rente, maar ook een speciaal spaarpotje voor noodgevallen, die je op elk moment kunt aanspreken. Het saldo van jouw bankrekening levert aan het einde van het spel winstpunten op.

Vinologen inhuren. Voor 1.000 Bagos per stuk kun je een of twee vinologen inhuren. Je mag er maximaal zes bezitten. Deze experts zijn gespecialiseerd in de vier kenmerken smaak, geur, kleur of alcoholpercentage. Hun expertise gebruik je in principe tijdens de wijnbeurs, maar in plaats daarvan kun je een vinoloog ook tijdens jouw beurt activeren om een ander voordeeltje te bemachtigen. In dat geval draai je de vinoloog om tot de volgende wijnbeurs is afgehandeld en kun je hem niet op die beurs inzetten.

Passen/persbericht. Als je deze actie kiest, mag je allereerst jouw nieuwe plek in de speelvolgorde kiezen. Daarna doe je helemaal niets meer of kun je een persbericht uitgeven. Met een persbericht geef je voortijdig aan met welke wijn jij naar de volgende wijnbeurs gaat. Dit geeft je de eerste keuze bij het claimen van een beursveld, maar aan de andere kant weet je nog niet hoe de smaak van het beurspubliek zich zal ontwikkelen.
Je kiest een wijn, berekent de waarde en kijkt op een tabel welk beursfiche je mag plaatsen. Dit fiche leg je op een vrij beursveld naar keuze. Daar krijg je de afgebeelde beurspunten en de afgebeelde bonus. Je krijgt extra beurspunten als jouw wijn meer dan 10 punten waard is.
Daarna mag je één of twee vaten inzetten om één of twee manager(s) in te palmen. Dit lukt alleen als je voldoet aan hun op de actuele weerkaart afgebeelde eisen. Later in het spel kun je tegen inlevering van een wijntje jouw vaten naar volgende velden op de managersporen verschuiven. Daarmee kun je bonusacties of extra winstpunten verdienen.

Na de acties volgt een onderhoudsfase. Daarin ontvang of betaal je rente op jouw investeringen en betaal je het salaris van jouw enologen. Dan volgt de productiefase, waarin de landgoederen wijn produceren. Voordat het zover is, schuiven de wijnfiches in de opslagplaatsen/wijnkelders één veld naar rechts. Als ze van het laatste veld schuiven, gaat dit wijnfiche verloren. Daarna krijg je één wijnfiche voor elk landgoed met minstens één wijngaard. Deze fiches leg je op het linkerveld van de opslagplaats/wijnkelder van dit landgoed.

Aan het einde van de derde, vijfde en zesde ronde volgt een wijnbeurs. De spelers die nog geen beursfiche hebben geplaatst middels een persbericht, moeten dit alsnog doen. Kies een wijn, verhoog eventueel de waarde met regioblokjes, plaats jouw beursfiche op een vrij beursveld, neem de punten en de bonus en plaats eventueel vaten bij de managers.

Daarna gaat de wijnbeurs van start. Bepaal in het geheim hoeveel vinologen je wilt inzetten. Het maximale aantal hangt af de waarde van jouw beursfiche, de soort hangt af van het gekozen beursveld. Daarna worden alle vinologen getoond en afgewikkeld. Elke vinoloog zet de marker van zijn categorie (smaak, geur, kleur of alcoholpercentage) één of meer stappen vooruit. Daarna krijg je beurspunten voor elke ingezette vinoloog, afhankelijk van de waarde van de desbetreffende categorie. Ten slotte krijgen de drie spelers met de meeste beurspunten een bonus in de vorm van winstpunten. De vierde plek wordt getroost met een nieuwe vinoloog. Aan het einde van de beurs houd je jouw beurspunten, neem je jouw beursfiche terug en moet je de ingezette vinologen inleveren. Daarna wordt de speelvolgorde weer aangepast, waarbij de speler met de minste beurspunten de nieuwe startspeler wordt enzovoort.

Na de zesde ronde mag iedereen meerdere keren om de beurt één wijntje inleveren om een vat op een managerspoor te verplaatsen. Daarna krijgen de spelers nog winstpunten voor meerderheden op de exporttabel, de stand van zaken op de bankrekening en voor sommige velden op een managementspoor. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ten slotte

Deze preview is gebaseerd op een studie van de spelregels. Ik heb het spel niet gespeeld en het materiaal nog niet in de vingers gehad.

Het lezen van de spelregels was een hele kluif. Hetzelfde geldt voor het schrijven van deze preview. Ik hoop dat het me is gelukt om het spelverloop op een beetje heldere manier te schetsen. Vlak na het voltooien van deze lap tekst hoorde ik dat Vinhos de beurs niet zal halen. De productie is vertraagd, waardoor de uitgever het ter plaatse met een paar demo-exemplaren moet doen. Ik slaakte een diepe zucht en heb me vervolgens getroost met goed glas Duitse wijn.

Titel: Vinhos
Auteur: Vital Lacerda
Uitgever: What's You Game?
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ong. 150 minuten
Prijs: ong. € 35
 


Spellen > Recensies >
Vinhos


Top