Spellen > Recensies > Viva il Re!

Viva il Re!

Erwin Broens - december 2003


Tijdens de persdag van Spiel 2003 werden we door een paar vriendelijke Italianen uitgenodigd voor een kort spelletje. Deze enthousiaste heren werkten voor de Italiaanse uitgever daVinci, het spelletje was hun nieuwe uitgave Viva il Re!. Dit is een luchtig blufspel voor 3-6 spelers. Omdat de koning is afgetreden, wordt een troonopvolger gezocht. Tijdens het spel beslissen de spelers aan wie van de 13 kandidaten de hoogste eer wordt toegekend. Als je dit een beetje handig doet, kun je veel winstpunten verdienen.

E pericoloso sporgersi

Het spelbord toont een koninklijk paleis met zeven verdiepingen, omringd door een scorespoor. Aan het begin van het spel ontvangt iedere speler één “ja”-stemkaart, 2-4 “nee”-stemkaarten en een kaart met een geheim doel. Het is de bedoeling om de zes op deze laatstgenoemde kaart afgebeelde kandidaten een hoge positie in het paleis te bezorgen. De verdiepingen in het paleis zijn 0-10 winstpunten waard.

Aan het begin van een ronde worden de karakters over de laagste verdiepingen van het paleis verdeeld, maximaal vier per verdieping. Het laatste karakter begint het spel in de kelder. Vervolgens mogen de spelers om de beurt één karakter naar een hogere verdieping verplaatsen, maar ook nu mogen er nooit meer dan vier karakters op een verdieping staan.

Zodra een karakter naar de troonkamer wordt verplaatst, moeten de spelers hun stem uitbrengen. Een “nee”-kaartje kun je maar één keer gebruiken, het “ja”-kaartje krijg je na de stemronde weer terug. Als de spelers unaniem “ja” stemmen, wordt het desbetreffende karakter de nieuwe koning. Zelfs met maar één tegenstem, wordt het karakter uit het paleis gesmeten en gaat het spel zonder hem of haar verder.

De eerste ronde is voorbij zodra de eerste koning is gekozen. Dan tonen de spelers hun geheime doelkaarten en leveren hun karakters 0-10 winstpunten op, afhankelijk van de positie op het bord. Wie na drie rondes de meeste punten heeft, wint het spel. Als jij in de laatste ronde met geen enkel karakter punten scoort, ontvang je maar liefst 33 bonuspunten. Dit is geen eenvoudige klus, maar als het je lukt, is de winst meestal voor jou.

Ten slotte

Viva il Re! is een lekker vlot blufspelletje. Je bent voor een groot deel afhankelijk van de grilligheid van je medespelers, maar er is ook ruimte om zelf een beetje te plannen. Als je voldoende karakters op de hoogste etages hebt staan, kun je zonder gevaar andere karakters naar de troonkamer sturen en een “ja”-stem uitbrengen. Met een beetje mazzel worden deze karakters uit het paleis geknikkerd en als er toch eentje koning wordt, verdien jij voldoende punten met jouw karakters op de eerstvolgende etages. Het is overigens niet verstandig om jouw karakters te snel naar de top te brengen. Aan het begin van een ronde worden meestal veel troonpretendenten uit het paleis gesmeten. Het is niet prettig als jouw karakters in grote hoeveelheden uit het paleisraam vliegen. Viva il Re! is geen diepzinnige kost, bluffen en mazzel spelen immers de hoofdrol. Het is wel een leuk en luchtig spel met een aangenaam korte speelduur. 

Sinds maart 2005 wordt de Nederlandstalige editie uitgegeven door Ravensburger.

Titel: Viva il Re!
Auteur: Stefano Luperto
Uitgever/distributie: daVinci / Ravensburger
Aantal spelers: 3 - 6
Speelduur: 15 - 30 minuten
Prijs: ong. € 20,- Spellen > Recensies >
Viva il Re!


Top