Spellen > Recensies > Volldampf

Volldampf

Uit de Adam Spielt catalogus.


Een vrije vertaling van een spelbeschrijving uit de catalogus van Adam Spielt, een indrukwekkend Duitstalig naslagwerk vol informatie over gezelschapsspellen.

Volldampf is de Duitse uitgave van "New England Railways", een spel van Winsome Games. Het Duitsland van de jaren twintig ligt voor ons op tafel. In sommige van de afgebeelde steden liggen handelsgoederen klaar. Deze op de juiste plaatsen afleveren, is winstgevend. Helaas is de vereiste infrastructuur nog niet aanwezig, dus stropen we de mouwen op, bouwen we spoorrails en zorgen we zo voor een vlot en winstgevend transport. Je kunt daarmee veel geld verdienen als goederen over je eigen spoorlijnen worden getransporteerd.

De spoormanagers starten het spel met weinig geld, zonder leningen kun je weinig beginnen. Afhankelijk van het aantal spelers worden aan het begin van een ronde max. vier goederenkaarten omgedraaid. Op elke afgebeelde stad wordt een handelsgoed geplaatst, blind getrokken uit een zak. Nu gaan we naar het bouwmateriaal. Per speler worden drie routekaarten in een groep op tafel gelegd. De ogen van de spoorwegbaronnen beginnen al te glinsteren van hebzucht. Want iedere speler weet eigenlijk al welke routes hij in de volgende veiling wil bemachtigen. Zoals gezegd, is het startkapitaal gering en beslist iedere speler min of meer vrijwillig of hij een of meer leningen wil opnemen. De bank betaalt het zesvoud van het afgebeelde bedrag uit. De leningen tonen ook hoeveel rente je aan het einde van de ronde moet betalen.

Wie als eerste de daaropvolgende veiling verlaat, krijgt gratis de speelvolgordekaart met het hoogste nummer. De volgende spelers betalen de helft van de door hun geboden som. De beide succesvolste spelers betalen het volle bedrag, maar krijgen daarvoor wel de nummers 1 en 2. In de aldus vastgelegde volgorde kiezen de spelers van laag naar hoog ieder een groep routekaarten. In dezelfde volgorde wordt, spoorlijnfiche na spoorlijnfiche, de bouwfase afgewikkeld. Daarbij bepalen de symbolen op de routekaarten op welke routes men een spoorlijnfiche mag bouwen. Op de routes is aangegeven hoe hoog de bouwkosten zijn.

Na het fluitsignaal van de conducteur worden twee ronden lang handelsgoederen getransporteerd. Wie aan de beurt is, kiest een handelsgoed en transporteert deze over de gekozen route naar de bestemming met dezelfde kleur. Met onze oude treinen is het overigens niet mogelijk om meer dan zes spoorlijnfiches aan te doen. De goederen worden over de spoorlijnfiches van de spelers vervoerd. Voor elk fiche dat aldus wordt gebruikt, verhoogt de eigenaar van het fiche zijn bedrijfskapitaal, door zijn locomotief op het scorespoor aan de rand van het bord te verplaatsen. De positie van deze locomotieven bepaalt de hoogte van de inkomsten die spelers vervolgens ontvangen. Zodra deze zijn geïncasseerd, moet de rente voor de leningen worden uitbetaald. Wie dan te weinig in kas heeft, moet zijn locomotief op het scorespoor terugzetten. Elke ronde worden de achterblijvers getroost met een gratis actiekaart, net als degenen die deze ronde niets hebben getransporteerd. Met deze kaarten kun je bijv. langere routes rijden of mogen achterblijvers een extra rit uitvoeren.

De veiling van de laatste routekaarten luidt de laatste spelronde in. Daarna verminderen de spelers hun stand op de scorelijst met de waarde van hun leningen. Wie daarna vooraan ligt, heeft gewonnen.

Volldampf is een leuk en interactief bouwspel. Aan de ene kant zijn lange routes in de eigen kleur geliefd. Wie het lukt om goederen over zo'n route te transporteren, kan op hoge inkomsten rekenen. Aan de andere kant kan het ook van belang zijn om op meerdere trajecten een paar eigen spoorfiches te bezitten. Of het verstandig is om uit gretigheid meer leningen te nemen dan je medespelers, laat zich betwijfelen. De uit te betalen rente vreet een groot gat in je portemonnee.

Titel: Volldampf
Auteur: Martin Wallace
Uitgever: Kosmos / TM Spiele
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: ong. 90 minuten
Prijs: ong. € 25


Spellen > Recensies >
Volldampf


Top