Spellen > Recensies > Vrijdag

Vrijdag

Jeroen - 2012


De spelontwerper Friedemann Friese is een opvallende verschijning in de spellenwereld. Dat komt niet alleen door zijn groen geverfde haar, maar vooral door zijn bijzondere spelontwerpen. Sommige spellen zijn qua thematiek bijzonder of buitenissig te noemen. Maar dat verdoezelt enigszins zijn genialiteit als het gaat om het bedenken van originele, toegankelijke en toch doorwrochte spelsystemen. Het hoogtepunt hiervan is waarschijnlijk het eindeloos herspeelbare Hoogspanning, een fantastisch economisch spel. En Friese laat zich niet vangen in één categorie, getuige de combinatie van buitenissig, intrigerend en hersenkrakend (niet -brekend!) in Vrijdag. Een spel voor één speler, en echt maar één, is moeilijk te bedenken, omdat het spelsysteem een uitdaging moet bieden die vergelijkbaar is met een echte tegenspeler. En dat in een relatief eenvoudig, snel te leren spelletje en snel te spelen spelletje. Een knappe prestatie!

De speler is Vrijdag, het hulpje van Robinson Crusoë, wanneer deze op een verder onbewoond eiland strandt. Middels kaarten en 22 houten speelstukken die de ‘levens’ van Robinson voorstellen, moet de speler Robinson steeds weer op avontuur sturen waardoor hij sterker en behendiger wordt. Zo kan Robinson uiteindelijk de strijd aangaan met twee piraten. Als deze piraten verslagen zijn, heeft Vrijdag zijn taak volbracht en kan Robinson veilig van het eiland afkomen.

Naast een basisset aan Robinsonkaarten, waarop verscheidene gemoedstoestanden met bijbehorende negatieve of positieve puntwaarden zijn afgebeeld, is de stapel gevaarkaarten het hart van het spel. De speler trekt steeds twee gevaarkaarten, kiest er eentje voor Robinson om aan te gaan, en probeert dan door het trekken van kaarten van de Robinsonstapel het gevaar te overwinnen. De speler moet het aangegeven aantal punten op de gevarenkaart behalen met Robinsonkaarten. Als dit lukt, draait de speler de kaart om zodat onderkant bovenkant wordt, waarbij een nieuwe vaardigheid toegevoegd wordt aan de Robinsonstapel. Op deze wijze, en met behulp van de houten levenspunten, wordt Robinson steeds sterker, en kan hij grotere gevaren aan, die met groen, oranje en rood steeds moeilijker worden.

Daarnaast wordt Robinson ouder, door het toevoegen van slechte ouderdomskaarten aan de Robinsonstapel. De nieuwe vaardigheden bieden ook interessante mogelijkheden om opengedraaide kaarten te manipuleren, waardoor het met enig gepuzzel en geluk bij het trekken van de kaarten mogelijk blijft om de gevaren te overwinnen. Als de speler driemaal de stapel gevarenkaarten heeft doorgewerkt, steeds met een grotere moeilijkheid, moeten twee piraten verslagen worden om het spel te winnen. Deze zijn willekeurig getrokken uit een stapeltje van tien piraatkaarten.

Ten slotte

Vrijdag nodigt uit tot het steeds opnieuw proberen. Friese snapt dat herspeelbaarheid een belangrijk deel is van eenpersoonsspellen, en heeft daarom op een slimme manier moeilijkheidsgraden ingebouwd. Daarbovenop komt een puntensysteem dat de uitdaging nieuw leven inblaast als de hoogste moeilijkheidsgraad bereikt en overwonnen is.

Wel had ik graag gezien dat de tekeningen een iets volwassener karakter hadden gehad. Ze doen het thema, dat al niet bovenmatig sterk naar voren komt, nog iets verder naar de achtergrond verdwijnen. Daarnaast heeft het spel een groter speeloppervlak nodig dan blijkt uit de spelregels. Het spel is niet te spelen op een vliegtuigtafeltje, maar een hoteltafel of -bureau zal wel voldoende zijn.

Voor degenen die Patience zat zijn, die Friedemann Friese een warm hart toedragen, of die graag een spel spelen maar niet altijd over een tegenstander beschikken, is Vrijdag een uitstekende keuze. Het spelletje in het kleine vierkante doosje (makkelijk mee te nemen) zal tot vele uren speelplezier leiden!

Titel: Vrijdag
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: 999 Games / 2F-Spiele 
Aantal spelers: 1
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong. € 12,-

Afbeeldingen: 999 GamesSpellen > Recensies >
Vrijdag


Top