Spellen > Recensies > Weerwolven

De Weerwolven van Wakkerdam

Ben van Bommel - feb 2009


Auteur en uitgever
Phillipe des Pallieres en Hervé Marly, met illustraties van Allexios Tjoyas, uitgegeven door Edition Lui-même en gedistribueerd door 999 Games in de gebruikelijke Jokereditie.

Leeftijdscategorie en speelduur
Dit spel vraagt om een spelleider, die goed is voorbereid en eventueel wordt geassisteerd. Als dit spel met kinderen wordt gespeeld, is een volwassen spelleider raadzaam. Het leuke van dit spel is een spelleider die kan enthousiasmeren en goed met een groep kan omgaan, waardoor hij het speelplezier van de groep kan vergroten.

Het is een typisch spel voor een grotere groep. Ik heb het zelf gespeeld met twaalf personen, maar je kunt gemakkelijk gaan tot 18. Het minimum is acht, vanwege de verschillende rollen die de spelers hebben. Deelnemende kinderen kunnen vanaf negen of tien jaar meedoen.

De op de doos aangegeven speelduur is in mijn speelgroep alleen overschreden door korte pauzes, maar als je het gezellig vindt kun je er ook langer over doen.

Korte omschrijving
Het spel kent twee varianten, een beginnervariant (zeker eerst doen) en als je het snapt een variant voor gevorderden.

Het is een typisch groepsspel, waarin iedereen vooraf een rol krijgt toebedeeld gesymboliseerd met een kaart. Het aantal en de samenstelling van de rollen is afhankelijk van het aantal spelers. In de gevorderdenvariant zijn negen rollen beschikbaar, in de beginnervariant zes rollen, maar mijn spelleider verdeelde die rollen anders dan in het spelregelblad staat aangegeven.

Twee van die rollen komen het meest voor: burgers en weerwolven. Het is de bedoeling dat de weerwolven de burgers opvreten en dat de burgers proberen de wolven te ontmaskeren. Dat geeft een hoop spanning tussen de polen argwaan en argeloosheid, omdat je in een groepsgesprek er achter moet komen wie de boze wolf is en wie de brave burger. Weerwolven doen namelijk net alsof zij gewone burgers zijn. En de burgemeester kan ook nog weerwolf zijn. De ziener en het onschuldige meisje moeten de burgers zien te helpen, zonder zelf slachtoffer te worden en als de ene geliefde het slachtoffer wordt is de ander het ook. De rol van cupido heeft hen tot dit lot aangewezen. De heks kan haar krachten gebruiken om zichzelf of anderen weer tot leven te brengen. Als de jager wordt omgebracht ontsteekt hij in woede en neemt willekeurig wraak. Kortom genoeg om over te praten in Wakkerdam.

Gelukkig is de regie in handen van de spelleider. Hij bepaalt dag en nacht en beveelt iedereen te gaan slapen (het is nacht, alle spelers sluiten hun ogen); dan roept hij de weerwolven op (het is immers nacht, de weerwolven zijn actief en openen hun ogen). Zij wijzen non-verbaal een slachtoffer aan, stiekem en hopelijk ongezien gadegeslagen door het onschuldige meisje, dat moet zorgen niet ‘gezien’ te worden anders wordt zij onherroepelijk slachtoffer. Dan gaan de maanblaffers weer slapen en maakt de spelleider alle spelers wakker (het is inmiddels ochtend). Alle spelers openen hun ogen terwijl de spelleider meldt dat van een der spelers de ogen voorgoed gesloten zullen blijven; ik laat me te veel meeslepen…...

Dan start de groepsdynamica. Burgers proberen weerwolven te ontmaskeren, weerwolven gedragen zich als burgers, ziener en het meisje helpen, geliefden beschermen elkaar. Als de spelleider het genoeg vindt, stemt het dorp wie als weerwolf wordt aangewezen, allemaal tegelijk. Degene die de meeste vingers (wijzen mag) op zich gericht heeft, wordt verbannen. Deze speler is uit. Ik weet niet wat er vroeger met weerwolven werd gedaan als zij werden ontdekt, maar ik vermoed dat hier ook onschuldige slachtoffers de vierschaar niet kunnen ontlopen. Dat is een redelijk feedback op de effectiviteit van het volksgericht, waarbij het absoluut straffen van een verdachte prioriteit heeft boven het welzijn van een (onschuldig) slachtoffer.

Beoordeling
Dit is een spel dat een hele groep geboeid kan houden. Waar geen stemming is kan het door een goede spelleider worden gebracht. Een spel waar men zich geen moment verveelt, geconcentreerd moet blijven, ook als je niet de aandacht hebt. Zelfs als je uit het spel bent, kun je nog leren over de doorzichtige of versluierde acties van de nog actieve spelers. Ik heb van dit spel genoten. Het is een topper. Voor € 8,99 een avond spelplezier met een grotere groep exclusief de drankjes en hapjes.

Rapportcijfers (in de juiste stemming): uitvoering 9, regeluitleg *, thema 9, herspeelbaarheid 9 (gemiddelde score: 9).
* afhankelijk van de spelleider

Erwin: ook met volwassenen komt dit sfeervolle spel goed voor de dag. Een bedreven spelleider is daarbij essentieel. Dan krijg je niet alleen drie kwartier speelplezier, maar ook een alleraardigst inzicht in het groepsgedrag van jouw medespelers. Zeer geschikt als luchtige aftrap bij teambuildingactiviteiten. De kern van dit spelsysteem is overigens niet bedacht door deze auteurs. Dit spel is afgeleid van een 'public domain' spelsysteem. Meer informatie: Wikipedia.

Titel: De Weerwolven van Wakkerdam
Auteur: Pallieres en Marly
Uitgever: 999 Games  
Aantal spelers: 8 - 18 
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 9,-


Spellen > Recensies >
Weerwolven


Top