Spellen > Recensies > Winds of Plunder

Winds of Plunder

Erwin - mei 2008


De Amerikaanse uitgever GMT Games is vooral bekend van zijn kwalitatief hoogwaardige wargames. Af en toe wagen ze een uitstapje naar de zogenaamde 'eurogames'. Heb je geen idee ik hiermee bedoel? Noem het dan maar een gezelschapsspel. Het bordspel Winds of Plunder is het geslaagde resultaat van zon uitstapje. Dit bordspel gaat over rovende piraten in de Caribische zee. Het speelbord is verdeeld in vier naast elkaar liggende zeegebieden, met elk drie havensteden. Op elke havenstad ligt een tegel, die de daar aanwezige buit vertegenwoordigt. Deze buit bestaat naast winstpunten uit bemanning, wapens, proviand of een schatkaart. Aan de uiteinden van het speelbord vind je de tabellen waarop de spelers hun scores voor bemanning, wapens en proviand bijhouden. Op een vierde tabel wordt de waarde van jouw schatkaarten bijgehouden. Rond het bord loopt een scorespoor.

Het spel duurt 9 rondes. Aan het begin van een ronde kiest iedere speler in het geheim n van de vier windrichtingen op zijn kompas, waarna iedereen zijn keuze laat zien. Daarna bieden de spelers in een gesloten vuist nul of meer windblokjes. Deze blokjes worden vervolgens toegewezen aan de gekozen windrichtingen. De wind waait deze ronde uit de richting met de meeste stemmen. De speler met het hoogste bod is de nieuwe startspeler.

Daarna voert iedere speler zijn beurt uit, door drie actiepunten te besteden en naar een andere haven te varen. Je vaart in principe met de wind mee. Bij oosten- of westenwind vaar je een of twee zeegebieden verder, bij noorden- of zuidenwind vaar je naar een andere haven in hetzelfde of een naburig zeegebied. Als je drie actiepunten aan een windstoot besteedt, mag je de windrichting negeren of een extra zeegebied varen. Met jouw actiepunten kun je ook nieuwe windblokjes pakken, die je in de loop van het spel hard nodig hebt voor initiatief en controle over de wind. Je kunt jouw actiepunten ten slotte ook inzetten om actiekaarten te trekken of te spelen. Dit kost je 1 punt per kaart. Met deze kaarten kun je leuke dingen doen, om jezelf te bevoordelen of een tegenstander te kielhalen. Voorbeelden: in de afgebeelde haven gratis bevoorraden, windblokjes stelen, een wapen van een tegenstander vernietigen enzovoort. Het oppotten van actiekaarten is niet verstandig. Als iemand een storm speelt, mag je namelijk maar twee kaarten houden.

Een vaartocht eindigt altijd in een haven. Dan pak je de buittegel van deze haven (die door een nieuwe wordt vervangen) en registreer je de winstpunten en de overige buit van deze tegel. Als je hierdoor de meeste bemanning, wapens of proviand verkrijgt, levert je deze prestatie je een bonuskaart op (goed voor resp. een extra actiepunt, gevechtskracht of een extra winstpunt voor buittegels). Als de buit een schatkaart is, bewaar je deze tot je hem in de afgebeelde haven kunt afleveren. Daar levert de schat jou winstpunten op.

Als je in de haven een tegenstander met minder wapens treft, mag je hem te grazen nemen. Je entert zijn schip en berooft hem van 2 winstpunten, 1 bemanning, 1 wapen of 1 proviand. Je voegt de gekozen buit aan jouw desbetreffende categorie toe. Als jij zon zwakke broeder bent, kan het bij het bieden op de windrichting uiteraard geen kwaad om met dergelijke dreigingen rekening te houden.

Ten slotte plaats je een van jouw blokjes in de bezochte haven. Als jij als eerste de derde haven van een zeegebied bezoekt, levert dit je 7 winstpunten op. De tweede speler krijgt 5 punten enzovoort.

Na 9 rondes varen en plunderen is het spel voorbij. Dan krijgt iedereen bonuspunten voor windblokjes, bemanning, wapens, proviand en bonuskaarten. Uiteraard wint de piraat met de meeste punten.

Ten slotte

Blokjes bieden en schaarse actiepunten besteden? Dit klinkt op het eerste gezicht niet als een actiespel over piraten. De eerste indruk klopt aardig, Winds of Plunder is vooral een 'euro'. Het spel biedt echter meer dan deze eerste indruk, meer dan resourcemanagement, actiepunten en een biedsysteem. Het regelmatige enteren van de vijandelijke schepen staat garant voor thematisch verantwoorde en vooral ook gemene - interactie. Hetzelfde geldt voor het geklier met de actiekaarten (al zullen spelende control freaks deze niet zo waarderen). Winds of Plunder biedt wat mij betreft een geslaagde combinatie van degelijke Europese spelmechanismen en Amerikaanse thematische flair (al zal een fan van pure 'Ameritrash' hier vermoedelijk anders over denken). Als Amerikaanse uitgevers hun 'eurodingetje' op deze manier doen, zijn ze welkom aan mijn speeltafel.

Titel: Winds of Plunder
Auteur: Alan Newman
Uitgever: GMT Games
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 60-120 minuten
Prijs: ong. $ 45,-


Spellen > Recensies >
Winds of Plunder


Top