Spellen > Recensies > Wings of War

Wings of War

Erwin Broens - aug 2005


Als een Rode Baron spectaculaire luchtgevechten naspelen, dat kan toch alleen in een computerspel? Tot voor kort dacht ik dit ook, maar dankzij dit flitsende kaartspel weet ik nu beter. In “Wings of War - Famous aces” vechten 2-4 spelers felle luchtduels uit, met niets meer dan een paar speelkaartjes en een meetlat. Dit is de eerste set van een serie spellen. Famous Aces speelt zich af tijdens WO I. Deze set bevat 23 vliegtuigen in vijf verschillende modellen. De tweede set “Watch your back!” is ook in een Nederlandstalige editie verkrijgbaar.

Een vliegtuig wordt vertegenwoordigd door één speelkaart, die je in feite gebruikt als een speelstuk op een willekeurig speelveld. De spelers leggen tegelijkertijd drie gedekte bewegingskaarten op hun navigatiebordjes, waarmee ze bepalen welke manoeuvres hun vliegtuigen uitvoeren. Deze manoeuvres bestaan onder meer uit flauwe en scherpe bochten, een sprint voorwaarts of een verrassende “koprol”. Het is overigens niet mogelijk om aan de lopende band spectaculaire manoeuvres uit te voeren. De regels verplichten je om af en toe een minder “wilde” bewegingskaart neer te leggen.

Wanneer de spelers hun manoeuvres hebben gepland, draaien ze de eerste bewegingskaart voor deze ronde open. Nadat alle vliegtuigen hun eerste bewegingskaart hebben uitgevoerd, controleer je met de meetlat of een vliegtuig op een vijandig toestel kan schieten. Vervolgens doe je hetzelfde na de tweede en de derde bewegingskaart. Een beschoten vliegtuig ontvangt schadekaarten. Als je de optionele regels gebruikt, kunnen deze schadekaarten de prestaties van jouw vliegtuig tijdelijk verminderen, bijvoorbeeld door een geblokkeerde mitrailleur of een defect stuurroer. Als je na een aantal rondes teveel schadepunten hebt verzameld, zal jouw vliegtuig neerstorten. Om dit spel te winnen, moet jij als laatste jouw vliegtuig in de lucht zien te houden.

Ten slotte

Wings of War is een flitsend kat-en-muis-spel, dat op een toegankelijke en vlotte manier spannende luchtgevechten simuleert. De verschillende sets bewegingskaarten geven de vliegtuigen een eigen karakter, waardoor je steeds wordt uitgedaagd om het beste uit jouw huidige vliegtuig te halen. Ik had niet verwacht dat men de spanning van een luchtgevecht in zo'n luchtig spelletje kon vatten. Petje af voor deze prestatie!

Voor het speelplezier is het wel van belang dat je de schadekaart met het explosiesymbool uit de stapel verwijdert. Met deze schadekaart stort een vliegtuig meteen neer, hetgeen een onacceptabel hoge geluksfactor oplevert. Deze belachelijke kaart kan direct de prullenmand in.

Titel: Wings of War
Auteur: Angiolino & Paglia
Uitgever: PS Games / Nexus
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 15 - 30 minuten
Prijs: ong. € 20,- Spellen > Recensies >
Wings of War


Top