Spellen > Recensies > Wizard

Wizard

Erwin Broens - 1997


wizardDe titel doet anders vermoeden, maar Wizard heeft helemaal niets met fantasy te maken. Het is een traditioneel kaartspelletje in een apart jasje. Het spel is afgeleid van Boerenbridge, een troef- en biedspelletje uit de public domain sector. Het spelmateriaal bestaat uit vier sets kaarten in verschillende kleuren, welke zijn genummerd van 1 tot en met 13. Het spel heeft verder twee soorten jokers, vier tovenaars en vier narren. De tovenaar is de hoogste (troef)kaart, de nar is de laagste kaart. Het geheel wordt aangevuld met een regelboekje en een scoreblok.

Bij Wizard bied je vooraf op het aantal slagen dat je denkt te behalen. Als je het geboden aantal slagen haalt krijg je pluspunten (20 plus 10 voor elke slag), als je er naast zit minpunten (-10 voor elke slag te veel of te weinig). Het aantal slagen cumuleert per ronde: in de eerste ronde krijgt iedereen één kaart en zit er maar één slag in het spel; in de tweede ronde krijg je twee kaarten en ga je voor twee slagen  enzovoort.

Elke ronde start met het bepalen van de troefkleur, waarna het bieden begint. Het spelen van kaarten en het nemen van slagen gebeurt op de bekende manier: uitkomen, kleur bekennen of eventueel een troef uitspelen, de hoogste krijgt de slag. Tot zover niets nieuws onder de zon, totdat de nar en de tovenaar om de hoek komen kijken. Een nar of een tovenaar mag altijd worden gespeeld, ook al kun je kleur bekennen. De tovenaar is de hoogste kaart in het spel, daarmee pak je slagen waarvan een andere speler zeker dacht te zijn. Met een nar kun je slagen duiken, hetgeen prettig is als je de door jou geboden slagen al hebt gehaald.

Wizard is een toegankelijk kaartspelletje en uitermate geschikt als tussendoortje. Het spel begint rustig, maar naarmate het aantal slagen toeneemt stijgen de belangen en de spanning evenredig. Als er om twaalf slagen wordt gespeeld, is het soms lastig om het juiste aantal te bieden, laat staan te halen. Het spel is vooral leuk door de tovenaars en de narren. Met deze kaarten heb je extra controle over het spelverloop en kun je de plannen van je medespelers dwarsbomen. Het spel is speelbaar met drie spelers, maar komt beter tot zijn recht met een grotere bezetting.

Sinds 1997 ligt Wizard bijna elke lunchpauze op tafel. Ik heb dit spel meer dan 1.000 keer gespeeld en kan er nog steeds van genieten.

Titel: Wizard
Auteur: Ken Fisher
Uitgever: Amigo
Aantal spelers: 3 - 6 (best met 5 of 6)
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. 7,-

afbeeldingen AmigoSpellen > Recensies >
Wizard


Top