Spellen > Recensies > Wollie Bollie

Wollie Bollie

Erwin - maart 2009


Wollie Bollie is een ‘vlot en luchtig’ dobbelspelletje voor 2-6 spelers. Thematisch draait het om een schapenscheerder met een fonkelnieuwe schaar en een kudde onwillige schapen, die helemaal geen zin hebben in een scheerbeurt. Maar ja, wat heb je bij zo'n dobbelspel aan een thema? In de meeste gevallen helemaal niets. Het speelmateriaal bestaat uit 60 kaartjes (51 schapen, 8 honden en 1 bot), 25 wolfiches, 6 biedkaartjes met kleine wasknijpertjes en drie dobbelstenen (D8 – D10 – D12).

De spelers dobbelen om de beste kaartjes te verzamelen. Aan het begin van een ronde wordt het aantal spelers + 1 aan kaartjes open neergelegd. Iedere speler markeert in het geheim zijn bod op zijn eigen biedkaartje (14 – 26+). Dit bod moet je vervolgens realiseren met de dobbelstenen. De hoogste bieder begint met dobbelen. Dit is in ieder geval degene die 26+ heeft geboden. Voor zo’n topbod moet je overigens wel een wolfiche inleveren.

Als je bij jouw eerste dobbelworp jouw bod haalt, mag je drie kaartjes van tafel nemen en op jouw scorestapel leggen. Lukt dit niet, leg je één dobbelsteen af en gooi je nogmaals enzovoort. De tweede resp. derde poging levert je 2 respectievelijk 1 kaart(en) op. Een worp wordt beïnvloed door de positieve of negatieve bonus op de bovenste schaapkaart van jouw eigen scorestapel. Je kunt het resultaat verbeteren door wolfiches in te leveren.

Als je na drie worpen niets hebt verdiend, krijg je als troost een wolfiche. Als je na drie worpen minder dan 14 punten hebt gegooid, moet je alle openliggende zwarte schapen (strafpunten!) aan jouw scorestapel toevoegen. De laatste speler van de ronde mag niet dobbelen, maar krijgt alle overgebleven kaartjes (wat uiteraard geen pretje hoeft te zijn).

Aan het einde van het spel krijg je plus- of minpunten voor de schapen in jouw kudde. Van sommige schaapkaarten moet je een setje verzamelen om veel punten te verdienen. Zonder herdershond moet je schapen inleveren, één hond levert pluspunten op, teveel honden kosten je zelfs punten. Het bot geeft bonuspunten voor elke herdershond in jouw stapel. Ook jouw resterende wolfiches leveren punten op. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

De serie kleine dobbelspelletjes van 999 Games begon met Regenwormen. Ik moest aanvankelijk even wennen aan de eenvoud en luchtigheid van dat spel, maar ben inmiddels ook een liefhebber. Ik neem ook graag plaats aan de Sushibar, zolang er niet meer dan drie spelers aan tafel zitten. Dan mag een mens verwachten dat Wollie Bollie hier ook in de smaak zal vallen. Helaas, dat doet dit wollige dobbelspelletje niet. Een spelprincipe dat het moet hebben van ‘vlot en simpel’ speelplezier moet je niet voorzien van overbodige chroom en/of teveel gedoe. Ook een speelduur van 45 minuten of langer is in mijn ogen meer dan dit spel kan trekken. Het is niet slecht, het is niet vervelend, maar Wollie Bollie is voor mij niet elegant genoeg.

Titel: Wollie Bollie
Auteur: Allessandro Zucchini
Uitgever: 999 Games / Zoch
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. € 12,-


Spellen > Recensies >
Wollie Bollie


Top