Spellen > Recensies > Wongar

Wongar

Erwin Broens - februari 2001


Twee Amerikaanse spelauteurs bedachten een spel over Japan, Samurai en het veroveren van gebieden. Ze stuurden het naar een Duitse uitgever, die vervolgens met het thema ging goochelen. Zo landden we uiteindelijk in Australië. Het thema draait nu om Aboriginals en hun rituelen. De afbeeldingen op de doos, het spelbord en de kaartjes bestaan uit "primitieve" grottekeningen. Er zit zelfs een kleine boemerang in de speldoos. Over de naam van het spel werd nog even getwijfeld, maar uiteindelijk werd het Wongar.

Het spelmateriaal

De tocht van Japan naar Australië heeft geresulteerd in een min of meer abstracte uitstraling. De doos, het bord en de kaartjes zijn weliswaar voorzien van prachtige grottekeningen, maar thema, spelverloop en uitstraling hangen toch losjes aan elkaar. Het bord toont de 10 speelvelden waar de spelers om de meerderheid strijden, het bekende scorespoor voor de winstpunten en een tabel waarop de spelfasen worden bijgehouden. Iedere speler heeft een eigen set gekleurde speelstukken: houten blokjes, staafjes en schijfjes. Op elk speelveld ligt een stapel actiekaarten, waarmee de spelers bijvoorbeeld stukken mogen plaatsen of puntentellingen worden geactiveerd. Naast het bord liggen de ritueelkaarten, waarmee vlak voor een puntentelling allerlei streken worden uitgehaald. Het spel bevat verder een paar houten kereltjes: een voorvader (bepaalt de volgende startspeler) en een stamoudste (levert extra kaarten op). Beide kereltjes hebben een dubbelganger: een exemplaar blijft op het spelbord, het andere exemplaar is voor de speler die de bonus verdient. Een kleine houten boemerang geeft de huidige startspeler aan.


foto: Goldsieber

Het spelregelboek beschrijft allereerst het "basisspel". Deze versie heb ik nooit gespeeld, de hogere geluksfactor leek mij minder interessant. De regels voor "gevorderden" spreken meer aan en bieden je een vernuftig tactisch spel. Naast de regels vind je nog een beknopt overzicht van het spelsysteem.

Spelverloop

Wongar draait om territoriale controle. Daartoe plaats je jouw houten speelstukken op de velden van het spelbord. Als in een gebied de punten worden geteld, krijg je winstpunten voor elke categorie speelstukken waarin jij de meerderheid bezit. Degene die aan het einde van de rit de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar.

Je speelt op een bord met 10 velden, die elk een identieke stapel gedekte actiekaarten bevatten. Aan het begin van een nieuwe ronde wordt op elk veld de bovenste kaart omgedraaid. Beginnend met de startspeler kiezen de spelers in volgorde een kaart en voeren de desbetreffende actie uit.

Sommige kaarten tonen het symbool van een van de speelstukken (blokje, staafje of schijfje). Als je zo'n kaart kiest, moet je dat speelstuk in het desbetreffende gebied plaatsen. Als bonus mag je vervolgens twee extra speelstukken in willekeurige gebieden plaatsen, twee ritueelkaarten uitkiezen, of een combinatie van beide. Met andere kaarten mag je drie speelstukken in willekeurige gebieden plaatsen, of mag je vier ritueelkaarten uitkiezen.

Elke stapel bevat ook twee schorpioenkaarten. Als aan het begin van een beurt een schorpioenkaart wordt omgedraaid, wordt deze meteen uitgevoerd en vervangen door een volgende kaart. Met de schorpioenkaart wordt de gele steen op de spelfasetabel verplaatst. Er zijn in totaal drie spelfasen met elk vier velden. In latere fasen kun je meer punten verdienen. Als het allerlaatste veld is bereikt, is het spel plotseling afgelopen. Het zal je duidelijk zijn dat het einde van het spel niet goed te voorspellen is.

Elke stapel bevat ook een aantal ceremoniekaarten met de voorvader, de stamoudste of beiden. Als je zo'n kaart kiest, beweeg je het desbetreffende houten kereltje naar een ander veld op het bord. In geval van de dubbele kaart moet je beide kereltjes naar het veld van het kaartje verplaatsen. De bijbehorende kloon zet je voor jezelf op tafel. De voorvader mag maar één gebied bewegen, de stamoudste twee gebieden. In het gebied waar het kereltje eindigt, vindt vervolgens een puntentelling plaats. Afhankelijk van de spelfase en de gekozen kaart kun je daarmee 2 - 7 winstpunten verdienen voor elke categorie (blokjes, staafjes of schijfjes) waarin je de meerderheid bezit. Het is ook mogelijk dat je medespelers daar punten verdienen. Bij een gelijk aantal speelstukken wint de speler die het dichtst bij de bezitter van de voorvader zit.

Vlak voor de puntentelling wordt eerst een ritueel uitgevoerd. Beginnend met de voorvader mogen de spelers in volgorde ritueelkaarten uitspelen (één per keer). Uitgespeelde kaarten ben je overigens kwijt. Een ritueelkaart toont een van de drie soorten speelstukken. Met een ritueelkaart mag je in het gebied waar de puntentelling plaatsvindt één speelstuk van een medespeler van het bord halen. In plaats daarvan mag je ook een eigen speelstuk uit een aangrenzend gebied naar dit gebied verplaatsen of omgekeerd. Iedereen die past, doet voor het vervolg van het ritueel niet meer mee. Een speler die tijdens het ritueel zijn laatste speelstuk uit het gebied verliest, doet ook niet meer mee. Het ritueel eindigt pas zodra de laatst overgebleven deelnemer geen kaarten meer wil of kan uitspelen. Na afloop van het ritueel worden de winstpunten verdeeld.

Nadat alle spelers een actiekaart hebben gekozen en uitgevoerd, is de ronde voorbij. Aan het begin van de nieuwe ronde gaat de boemerang naar de bezitter van de voorvader. Als deze speler in de vorige beurt ook startspeler was, verhuist de boemerang naar de eerstvolgende speler. De bezitter van de stamoudste mag vervolgens als bonus een ritueelkaart uitkiezen. Ten slotte wordt op elk gebied een open actiekaart klaargelegd en begint de nieuwe ronde.

Het spel is afgelopen zodra in een gebied alle actiekaarten zijn uitgeput of zodra de gele steen het laatste veld van de spelfasetabel bereikt. De laatste ronde wordt volledig uitgespeeld, waarna een eindtelling volgt. Daarbij kunnen de spelers nog punten verdienen met de actiekaarten die ze in de loop van het spel hebben verzameld. Voor elke categorie actiekaarten met één symbool (blokje, staafje of schijfje), krijgt de speler met de meeste kaartjes nog acht winstpunten.

Ten slotte

De eerste keer dat ik de spelregels las, leek Wongar een droge, abstracte variant op het El Grande systeem (territoriale controle, houten blokjes en actiekaarten). Deze eerste indruk werd na de eerste spelletjes in positieve zin bijgesteld. Als ik al een relatie met El Grande wil leggen, dan is Wongar het chaotische, wilde broertje, zeg maar El Grande met heel veel intrigantkaartjes. Waarom chaotisch en wild? Aan de ene kant wil je in alle rust bezig zijn met het opbouwen en ontwikkelen van je positie op het spelbord. Aan de andere kant moet je constant waken voor plotselinge veranderingen in de spelsituatie. Je kunt je bijvoorbeeld niet rustig voorbereiden op vaste scorerondes. De puntentellingen worden geactiveerd door de ceremoniekaarten, waarvan niet bekend is wanneer ze zullen opduiken. Ook het einde van het spel is onvoorspelbaar. Je weet nooit zeker hoe snel de schorpioenkaartjes opduiken. De spanning tussen planning en onvoorspelbaarheid maakt Wongar interessant.

De interactie tussen de spelers is op twee manieren afgedekt. Je kunt je medespelers dwarszitten door het plaatsen van speelstukken in "hun" gebieden (vooral nuttig als iemand in één gebied alle soorten beheerst). Het echte pestwerk verzorg je uiteraard met je ritueelkaarten, vlak voordat de punten van een gebied worden toegekend. Richt je hierbij trouwens niet teveel op één tegenstander: als twee honden......... Natuurlijk speelt ook het geluk een rol. Als aan het begin van een ronde leuke kaartjes worden gedraaid, vis je naast het net als je ver van de startspeler zit. In de basisversie is de geluksfactor door andere oorzaken veel te hoog. Sla deze over en begin meteen met de regels voor gevorderden, dan ligt er een geslaagd en boeiend bordspel op tafel.

Titel: Wongar
Auteurs: Alan Moon & Richard Borg
Uitgever: Goldsieber
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 60 - 90 minuten
Prijs: ong. 25


Spellen > Recensies >
Wongar


Top