Spellen > Recensies > Yinsh

YINSH

Erwin Broens - aug 2004


De Belgische spelauteur Kris Burm timmert al jaren aan de weg met zijn GIPF-project. Dit is een reeks hoogwaardige abstracte tweepersoonsspellen, waarmee hij bij diverse internationale spellenprijzen nominaties in de wacht wist te slepen. Het nieuwste spel Yinsh viel onder meer in de smaak bij de wereldwijde International Gamers Awards, de Franse As d’or, de Amerikaanse Mensa Select en de Nederlandse Spellenprijs. Deze internationale waardering is terecht, want ook Yinsh is een tweepersoonsspel van eredivisieniveau.

Aan het begin van het spel plaatst iedere speler vijf ringen in zijn eigen kleur op het bord. Dit spelbord toont een netwerk van lijnen en snijpunten. In jouw beurt beweeg je een eigen ring in een rechte lijn naar een ander snijpunt. Als je een ring verplaatst, laat je op dat veld een fiche in jouw eigen kleur achter. Deze fiches hebben een witte en een zwarte kant. De ene speler controleert wit, de andere speler zwart. Als een ring later in het spel over deze fiches springt, worden ze meteen omgedraaid. Hierdoor veranderen de fiches tijdens het spel regelmatig van kleur. Dit spelmechanisme doet enigszins denken aan Reversi, maar Yinsh is allesbehalve een imitatie van deze voorganger. Als een ring over fiches springt, eindigt de beweging verplicht op het eerstvolgende vrije veld. Een ring mag nooit over andere ringen springen. Je kunt jouw ringen dus ook gebruiken om de mogelijkheden van jouw tegenstander te beperken.

Tijdens het spel probeer je rijen van vijf fiches in jouw eigen kleur te vormen. Als je een rij met vijf gelijkgekleurde fiches hebt gevormd, verwijder je deze rij van het bord en moet de desbetreffende speler een eigen ring van het bord nemen. De speler die als eerste drie van zijn ringen heeft weggenomen, wint het spel. Met het vormen van rijen en het wegnemen van ringen verdien je in feite winstpunten. Aan de andere kant wordt hierdoor jouw controle over het spel bemoeilijkt, omdat je met één ring minder moet doorspelen.

Ten slotte

Yinsh is een schitterend tweepersoonsspel. De basis wordt gevormd door eenvoudige en toegankelijke spelregels. Maar als je een tijdje op weg bent, gaan de grijze cellen op volle toeren draaien en ontstaat gaandeweg een duel met pittig denkwerk. Uiteraard speel je dit spel pas goed als je vooruitdenkt en niet alleen uit de losse pols zit te spelen. Maar je zult er ook voldoende plezier aan beleven als je simpelweg een lekker ontspannen potje wilt spelen. Ook voor minder geduldige strategen is Yinsh dus een geslaagd kat-en-muis-spel. Zoals gebruikelijk is het spelmateriaal een tikje sober, want ook bij Yinsh draait het niet om een thema met leuke plaatjes. Dat sober materiaal ook smaakvol kan zijn, weet Kris Burm ook nu te bewijzen. Yinsh is een waardevolle aanvulling voor iedere speeltafel waarop wel eens in duoverband wordt gespeeld.

Titel: Yinsh
Auteur: Kris Burm
Uitgever: SMART
Aantal spelers: 2
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. € 25,-


Spellen > Recensies >
Yinsh


Top