Spellen > Recensies > Yspahan

Yspahan

Erwin - mei 2007


In het bordspel Yspahan drijven 3-4 spelers handel met c.q. in de Perzische stad Isfahan. Dit stadje heeft vier wijken, waarbinnen de winkelketens telkens per (snoezige) kleur zijn gegroepeerd. Een winkelketen bestaat uit 1-6 panden. Hoe groter de keten, des te meer winstpunten zijn er te verdienen. Naast de stad ligt een karavaanplaats, waar je ook winstpunten kunt inkoppen. Ten slotte heeft iedere speler een eigen bordje met zes speciale gebouwen. Deze gebouwen leveren punten en leuke extraatjes op.

De startspeler gooit in principe negen zeszijdige dobbelstenen en plaatst deze ‘per oog’ van laag naar hoog op de zes actievelden. De stenen met de hoogste ogen worden overigens altijd op het hoogste veld gezet. Daarna moeten de spelers in volgorde één van deze setjes dobbelstenen kiezen en de desbetreffende acties uitvoeren. De hoeveelheid dobbelstenen bepaalt de sterkte van de desbetreffende actie. Met de dobbelstenen op het kameelveld (nr. 1) kun je een of meer kamelen nemen; de dobbelstenen op het goudveld (nr. 6) leveren een of meer munten op; de dobbelstenen op de velden van de vier stadswijken staan je toe om een of meer blokjes op winkels in de gekozen wijk te plaatsen.


actievelden, wijken & de karavaan

Je hebt daarnaast op elk veld altijd twee alternatieve actiemogelijkheden: het verplaatsen van de opzichter of het trekken van een actiekaart. De opzichter stuurt een blokje van een winkel naar het karavaanbord. Als de eigenaar van de winkel een kameel opoffert, mag hij een blokje uit zijn voorraad als vervanger naar de karavaan sturen. Actiekaarten leveren i.h.a. een leuke bonus op. Daarnaast kun je een actiekaart inwisselen voor een extra blokje bij het vullen van een winkelketen, voor een extra goudstuk of een extra kameel. Een verstandige speler vergeet deze functie van de actiekaarten niet. Dezelfde verstandige speler kiest bij zo'n alternatieve actie uiteraard net dat setje dobbelstenen waarmee een medespeler een winkelketen wilde vullen.

Na de verplichte actie mag je tegen betaling van kamelen en/of goud één van jouw zes speciale gebouwen stichten. Vanaf het derde gebouw levert dit meteen winstpunten op. Het ene duurste gebouw staat je daarnaast toe om 1 extra blokje in een wijk te plaatsen, de andere verhoogt de waarde van elke gevulde winkelketen met 2 winstpunten. Ook erg leuk is het gebouw dat een actiekaart oplevert, wanneer een van jouw blokjes naar de karavaan wordt gestuurd. Dit gebouw speelt een belangrijke rol in de zogenaamde karavaanstrategie, waarbij je jouw eigen blokjes vol enthousiasme naar de karavaan stuurt.


de speciale gebouwen

Na 7 rondes (7 dagen) verdien je punten met volledig bezette winkelketens en met jouw blokjes op het karavaanbord. Als de karavaan veel eigen blokjes bevat, kun je daar veel punten verdienen. Voor het begin van de nieuwe week worden alle winkels geleegd, de blokjes op het karavaanbord blijven staan tot de karavaan vol is. Na drie weken wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Yspahan is in de tijd de opvolger van Caylus, maar verdere vergelijkingen hebben eigenlijk geen zin. Yspahan is niet bedoeld als een harde noot voor fanatieke veelspelers, maar is eerder een vlot en toegankelijk familiespel. Dit spel is spannend en interessant omdat de schaarste centraal staat. De belangrijke grondstoffen (kamelen en goud) zijn schaars, de interessante acties meestal ook. Dit leidt soms tot lastige keuzes, wat het spel pit geeft. De leuke en originele manier waarop de dobbelstenen worden gebruikt, maakt mijn speelplezier compleet. Een toegankelijke uitdaging, die lekker vlot wegspeelt. Daar is niets mis mee!

Yspahan werd op Spiel 2006 gelanceerd door Ystari. In de zomer van 2007 komt QWG met een Nederlandstalige editie. QWG zal de doos van het spel voorzien van nieuw art work (als onderdeel van de ‘Master Print Editie’), de inhoud wordt niet aangepast.

Titel: Yspahan
Auteur: Sébastien Pauchon
Uitgever: Ystari / Quined & White Goblin
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: ong. 45-60 minuten
Prijs: ong. € 35


Spellen > Recensies >
Yspahan


Top