Spellen > Recensies > Zeepkistenrace

Zeepkistenrace

Erwin Broens - november 2003


Identity Games was tot voor kort vooral bekend als uitgever van reclamespellen, “triviantklonen” en varianten op Monopoly. De laatste tijd wordt hun catalogus interessanter, dankzij de Nederlandstalige edities van populaire Winning Moves spellen als Cartagena, Transamerica en Clans. Sinds kort ontwikkelen ze ook eigen originele spellen voor een breder publiek, zoals het Tomb Raider bordspel. Een andere nieuwe titel is Zeepkistenrace, een vlot kaartspelletje voor kinderen en speelse volwassenen.

Zeepkistenrace is een vlot racespelletje voor 2-6 spelers. Iedere speler beschikt over acht speelkaarten. Elke kaart geeft de rijrichting aan (linksaf, rechtdoor of rechtsaf) en een snelheid van 1-5 punten. Deze kaarten worden geschud en willekeurig verdeeld. Aan het begin van het spel bepalen kwalificatiekaartjes de racevolgorde. Deze wordt aangegeven met kleine plastic autootjes, de zeepkisten.

De bestuurder van de eerste zeepkist kiest een kaart en legt deze open op tafel. De anderen spelen een gedekte kaart en moeten de door de startspeler bepaalde rijrichting volgen. Daarna worden de kaarten conform de racevolgorde omgedraaid en afgewerkt. Ben jij sneller dan de voorliggende zeepkist, dan haal je deze in. Ben je even snel of langzamer, dan blijft jouw zeepkist staan. Als je een stuurfout hebt gemaakt (verkeerde rijrichting), wordt jouw zeepkist één positie naar achteren geplaatst.

Op deze manier worden acht rondes afgewerkt, waarbij de zeepkisten regelmatig van plaats wisselen. Na de achtste kaart krijgt iedereen 1-6 finishpunten, afhankelijk van de positie in de rij zeepkisten. Na drie races wint degene met de minste finishpunten.

Ten slotte

Zeepkistenrace is een lollig niemendalletje met een flinke geluksfactor. De wisselwerking tussen jouw kaarthand en die van je medespelers bepaalt de uitkomst van de race. Hierop kun je in het algemeen weinig invloed uitoefenen. Als je een hoge serie van een bepaalde rijrichting bezit, moet je maar hopen dat je tijdens de race het initiatief kunt grijpen. Als dit je lukt, scheur je met jouw sterke reeks zonder moeite naar de overwinning. Met een beetje pech kom je nooit aan bod en eindig je in de achterhoede. Helaas is de kwaliteit van de speelkaarten zeer slecht. Deze slappe kaartjes zijn binnen de kortste keren versleten. Daarom krijgt dit op zich grappige spelletje toch een dikke onvoldoende.

Titel: Zeepkistenrace
Auteur: Arthur Tebbe 
Uitgever: Identity Games
Aantal spelers: 2 - 6
Speelduur: ong. 20 minuten
Prijs: ong. € 12,-


Spellen > Recensies >
Zeepkistenrace


Top