Spellen > Recensies > Zirkus Flohcati

Zirkus Flohcati

The Doctor - februari 2001


Zirkus Flohcati is zo'n spelletje dat je in eerste instantie laat liggen, omdat het een spelletje voor kinderen lijkt. En hoewel het zeker ook geschikt is om met vrij jonge kinderen te spelen, is het een verassend tactisch steekspel dat zelfs volwassenen voor moeilijke keuzes zet. De verschillende cartoons en leuke namen op de kaartjes maken het geheel ook visueel aantrekkelijk.

Het spel

Er zijn 80 kaarten in 10 (!) verschillende kleuren, genummerd van 0 (!) tot en met 7, en nog een aantal speciale actiekaartjes. Een nadeel aan deze opzet is dat het bij tien kleuren bijna onvermijdelijk is dat er een paar kleuren veel op elkaar lijken, of door verschillende mensen andere kleuren dezelfde naam krijgen. Een kleine handicap echter, die het spelverloop niet hindert, maar de verwarring wel prettig kan vergroten. De tien verschillende kleuren staan voor verschillende circusacts (zoals "Der Grosse Flohdini", de boeienkoning) die je graag in jouw circus wilt laten optreden. Krijg je het voor elkaar om 10 verschillende acts in je circus te hebben, dan kan je een Galashow houden en de competitie met de andere circuseigenaars (de spelers) beŽindigen.

Alle spelers beginnen met helemaal niets, de stapel kaarten wordt geschud en in het midden gelegd. Elke speler heeft tijdens zijn beurt de optie om kaarten van de stapel open te draaien en toe te voegen aan de kaarten die al open liggen. De speler mag hiermee doorgaan zolang hij of zij dat wil, tenzij er een kleur gedraaid wordt die al open ligt (bijv.: er liggen een witte, groene en blauwe kaart, de speler draait een witte kaart om). In dit laatste geval eindigt de beurt van de speler onmiddellijk en is de volgende aan de beurt. Als de speler eerder besloot te stoppen mag die ťťn van de openliggende kaarten uitzoeken om in zijn hand te houden. Hierna heeft de speler nog de mogelijkheid om zogenaamde trio's te spelen. Dat zijn drietallen van kaarten met hetzelfde getal. Deze trio's leg je open voor je neer op tafel, ze zijn in het eindspel 10 punten waard. De kaarten tellen niet meer mee als in je hand, dus ook niet voor de 10 verschillende acts (kleuren) die je nodig hebt voor je Galashow.

Uiteraard kan je in elke beurt proberen een nieuwe kleur te pakken en op die manier in 10 beurten proberen het spel te beŽindigen, maar Dr. Knizia heeft uiteraard een apart scoresysteem bedacht. Het eindigen van het spel met een Galashow levert je 10 bonuspunten op, en elk Trio dat je hebt ook 10 punten. Verder levert van elke kleur die je in de hand hebt het hoogste getal op de kaart die punten op die er op staan. Heb je dus van de tien kleuren alleen 0, 1, 2 en 3 verzameld, dan heb je nog niet zoveel punten. Dan is er vermoedelijk iemand met een stel 6 en 7 en een trio, die je alsnog voorbijstreeft voor de eindoverwinning.

En dan vergat ik bijna te vertellen over de actiekaarten die ook nog aanwezig zijn. Als een speler kaarten aan het draaien is kan hij 3 verschillende actiekaarten tegenkomen. De ene zorgt ervoor dat je een kaart uit andermans hand mag trekken, een ander zorgt ervoor dat iemand je een kaart moet geven en de derde laat je net zolang kaarten omdraaien totdat er een dubbele kleur ligt, maar laat toe dat je alsnog een kaart kiest. Leuke onderbrekingen van de standaardbeurten, en zeker de laatste zorgt ervoor dat er altijd veel keus blijft.

Beoordeling

Een zeer snel en vluchtig spel. Lekker licht, met net iets te weinig invloed op de kaarten die je krijgt, maar met veel interessante keuzes. Verzamel je de 0, omdat die aan het eind niks waard zijn maar wel leuke trio's opleveren? Neem je die 7, met het risico dat de volgende 'trek'-actiekaart geheid bij jou wordt gespeeld? Ga je voor de Galashow, of wacht je tot de stapel kaarten op is? Moeilijkere keuzes dan ze op het eerste gezicht lijken, maar ze moeten ook nog eens snel genomen worden, want alles is alweer voorbij in zo'n 15 minuten. Een heerlijk spel om even te spelen terwijl je wacht op de zesde speler voor je bordspel of met een paar mensen in een restaurant zit te wachten op het toetje. Maar ook lekker om even weer te relaxen nadat je iets zwaarders hebt gespeeld.

Titel: Zirkus Flohcati
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Amigo
Aantal spelers: 3 - 5 (6 of 7 kan ook)
Speelduur: ong. 15 minuten
Prijs: ong. Ä 6


Spellen > Recensies >
Zirkus Flohcati


Top