Spellen > Recensies > Zombie Dice

Zombie Dice

Erwin - 2011


In mijn jeugd werden zombies vooral geassocieerd met gore horrorfilms, die bezoekers met gevoelige magen kokhalzend uit de bioscoop joegen. Tegenwoordig zijn de levende doden zo normaal en populair, dat ook de lopende banden van de spellenuitgevers grote hoeveelheden zombieproducten uitspugen. Dit zijn vaak van die typische ‘Ameritrash’ spellen, waarbij spanning en avontuur voor de ontwerper merkbaar belangrijker waren dan een geolied spelsysteem. Zo nu en dan kruipt er toch een zombiespel uit het graf, dat ook naar mijn speeltafel weet te strompelen. Het dobbelspelletje Zombie Dice van Steve Jackson Games is dat onlangs gelukt.

Zombie Dice bestaat uit een kartonnen koker met 6 groene, 4 gele en 3 rode zeszijdige dobbelstenen. Op deze dobbelstenen vind je geen normale ogen, maar een combinatie van drie symbolen. De ‘hersenen’ zijn een lekkernij voor zombies, met een ‘geweerschot’ worden zombies permanent naar het hiernamaals bevorderd en de ‘voetstappen’ vertegenwoordigen een ontsnapte maaltijd. De groene stenen bevatten meer hersenen, de gele zijn in balans en de rode tonen meer geweerschoten. Met deze verschillen moet je goed rekening houden. De dobbelstenen worden bewaard in een kartonnen koker.

De actieve speler pakt drie willekeurige stenen uit de koker en gooit ze. Hersenen en geweerschoten moet je apart leggen. Na elke worp beslis je of je wilt stoppen of doorgaan. Als je doorgaat, vul je de gegooide voetstappen aan met zoveel willekeurige stenen dat je opnieuw drie stenen kunt gooien. Ook na elke volgende worp leg je hersenen en geweerschoten apart. Zodra je drie of meer geweerschoten hebt verzameld, is jouw beurt meteen voorbij en krijg je geen punten. Als je vrijwillig stopt, noteer je de verzamelde hersenen als punten op een scoreblad. Bon appétit!

Een potje eindigt wanneer een speler 13 of meer punten heeft verzameld. De na hem begonnen medespelers krijgen een gelijkmakende beurt, waarna de speler met de meeste punten het potje heeft gewonnen.

Ten slotte

Een ranzig thema en een simpel spelverloop, wat is daar nou leuk aan? Tja, dat vroeg ik me ook af voor mijn eerste kennismaking. Maar na een paar potjes dobbelen bleek Zombie Dice een erg leuk lid van de ‘Can’t Stop familie’. Het zoeken naar de balans tussen gulzigheid en voorzichtigheid leidt ook hier tot een aangename ludieke spanning. Uiteraard speelt geluk een hoofdrol, maar door de verschillende soorten stenen wordt de kansberekening daarbij voorzien van een smakelijk sausje. Dit geeft je bijna het idee dat je het lot in handen hebt…… tot het eerstvolgende geweerschot de kop van jouw zombieromp knalt.

Zombie Dice is te koop in Nederlandse speciaalzaken. Op de website van de uitgever vind je een Nederlandstalig regelboekje.

Titel: Zombie Dice
Auteur: Steve Jackson
Uitgever: Steve Jackson Games
Aantal spelers: 2+
Speelduur: ong. 10 minuten
Prijs: ong. € 12


Spellen > Recensies >
Zombie Dice


Top