Spellen > Recensies > Zooloretto

Zooloretto

Erwin - juni 2007


Michael Schacht's bordspel Zooloretto is gebaseerd op zijn bekroonde kaartspel Coloretto. Iedere speler bezit een eigen dierentuin. Je probeert zoveel mogelijk bezoekers naar jouw dierentuin te lokken, omdat ze jou winstpunten opleveren. Daartoe moet je de juiste dieren verzamelen. Als het je lukt om veel diersoorten te verzamelen, is het verstandig om jouw dierentuin uit te breiden. Alleen dieren in de weiden leveren punten op, dieren in jouw stal kosten je punten! Kleine verkoopstands in de buurt van jouw weiden leveren je extra punten op.

De actieve speler moet één van de volgende drie acties uitvoeren: A) een fiche trekken en op een transportkar leggen of B) een transportkar met 1-3 fiches nemen en passen of C) een geldactie uitvoeren.

Er zijn net zoveel transportkarren als het aantal spelers. Elke transportkar heeft plaats voor drie fiches. Als je een transportkar neemt, leg je de aanwezige fiches in jouw dierentuin. Een dierfiche leg je op een vrij veld in jouw weide of – als er geen vrije weide is - in jouw stal. In een weide mogen alleen fiches van dezelfde soort liggen. Je mag wel meerdere weides met dezelfde soort bezitten. Als je het laatste veld van een weide vult, ontvang je een bonus in geldstukken. Een verkoopstand leg je op een vrije standplaats c.q. in de stal. Een geldfiche leg je bij jouw overige geldstukken. Na het plaatsen van de fiches moet je de rest van deze ronde passen.


spelmateriaal

Een geldactie biedt – tegen betaling - aanvullende mogelijkheden (uiteraard binnen de kaders van de legregels). Je kunt voor 1 geldstuk jouw dierentuin verbouwen, door één fiche naar een andere locatie te verplaatsen of door alle fiches op twee locaties te ruilen. Je kunt voor 2 geldstukken een dier van een medespeler ‘kopen’ (die speler wordt afgekocht met 1 van de geldstukken) of een dier uit jouw stal afleggen. Ten slotte kun je voor 3 geldstukken jouw dierentuin vergroten met een weide en een standplaats.

Elke diersoort heeft twee paringsrijpe mannetjes en vrouwtjes. Als zo’n paartje in dezelfde weide belandt, wordt er meteen een jong bijgeplaatst.

Het spel eindigt na de ronde waarin de laatste stapel fiches is aangebroken. Dan worden de punten toegekend. Elke weide toont twee waardes. Een volledig gevulde weide levert de volle lading punten op; als er één fiche ontbreekt, krijg je de lagere waarde; als er meer fiches in een weide ontbreken, krijg je alleen punten als je ernaast een of meer verkoopstands bezit. De verkoopstands op de standplaatsen leveren zelf ook nog punten op. Elke diersoort of stand in jouw stal kost je twee punten. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Ten slotte

Gezien mijn positieve ervaring met het kaartspel Coloretto, had ik de verwachting dat ook deze bordspelvariant mij voldoende speelplezier zou bieden. Deze verwachting is gelukkig vervuld. Ook bij Zooloretto krijgt het verzamelen pit door de spanning tussen afwachten en tijdig toeslaan. De geldacties zijn een verrijking van het spelsysteem. Het is belangrijk dat je jouw geldvoorraad op peil houdt, om het spelverloop in jouw voordeel te beïnvloeden. Zooloretto is niet alleen een uitstekend familiespel, voor veelspelers is dit een aangenaam tijdverdrijf uit de 'middenklasse'. Zooloretto is een Spiel des Jahres voor spelers in allerlei soorten en maten. Het materiaal is goed verzorgd, o.a. dankzij de frisse dierenplaatjes. Om de Nederlandse fans te plezieren, heeft Abacus het spel voorzien van Nederlandstalige spelregels.

Op de website van spelauteur Michael Schacht vind je allerlei extraatjes, waaronder de nodige uitbreidingen en varianten.

Titel: Zooloretto
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Abacus Spiele
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ong. 45 minuten
Prijs: ong. 25 euro

Spiel des Jahres 2007

 

Afbeeldingen © AbacusSpellen > Recensies >
Zooloretto


Top