Spellen > Recensies > Zoom-In!

Zoom-In!

Det - september 2003


Een groot rond bord, boordevol kleine zwart-wit tekeningetjes. Dit alles kriskras door elkaar, zodat het duizelt voor je ogen. En je raadt al wat de bedoeling is... zoek het plaatje. Bij dit overvolle drukke spelbord horen kaarten met de voorwerpen die op het bord staan afgebeeld. Er zijn vier categorieŽn kaarten, ieder met hun eigen kleur en moeilijkheidsgraad. Hoe moeilijker het plaatje verstopt zit op het bord, hoe meer punten de kaart oplevert. Daarnaast zit er in de doos ook nog een timer, want alles moet natuurlijk wel zo snel mogelijk gebeuren.

In het oorspronkelijke spel krijgt een speler 15 seconden om het plaatje van zijn opdrachtkaartje op het bord te vinden. Als alternatief mag de speeltijd worden aangepast, maar nooit meer dan 60 seconden. Lukt dit niet, dan is zijn beurt voorbij. Het kaartje wordt open neergelegd en een volgende speler draait weer een opdrachtkaartje open en gaat op zoek. Deze speler mag zowel zijn eigen als het open opdrachtkaartje vervullen. Als je niet aan de beurt bent, mag je geen plaatjes aanwijzen. Je mag echter wel alvast kijken en zo proberen om een openliggend kaartje te vinden. Lukt het een speler om binnen de gestelde tijd de tekening op het bord te vinden, dan krijgt hij het opdrachtkaartje als winstpunt(en). De kaartjes variŽren van 1 t/m 3 punten. De speler die als eerste 15 punten heeft verdiend, wint het spel.

Om het wat moeilijker te maken, zijn de plaatjes wel identiek aan de opdrachtkaarten, maar kunnen ze in grootte afwijken. Daarnaast mogen spelers het spelbord draaien als ze aan de beurt zijn, waardoor je van tevoren gevonden plaatjes weer snel "kwijt" bent. Gelukkig is er een spiekvel bijgeleverd. De kaartjes zijn genummerd en via de nummers kan je kijken op welk deel van het bord het desbetreffende plaatje staat. Dit voor de hopeloze gevallen dat je er echt niet uitkomt. De gele kaartjes hebben naast de tekening ook nog symbolen, waarmee je extra tijd krijgt of met meer spelers gaat zoeken. Ook zijn er kaartjes die je meer tijd geven, maar als het dan niet lukt, krijg je strafpunten. Er is ook een variant waarbij alle spelers tegelijkertijd op zoek zijn. Er wordt een opdrachtkaartje opengedraaid en iedereen probeert zo snel mogelijk de tekening te vinden in de chaos op het bord. Dit kan zowel met als zonder timer worden gespeeld. Degene die dan als eerste 10 punten heeft, wint het spel.

Ten slotte

In eerste instantie was ik best enthousiast over het spel. Het is origineel en het geeft toch een kick als je als eerste een tekening vindt. Maar al spelende was ik er snel op uitgekeken. Je hebt het na een aantal keren zoeken wel gezien. De variant dat je met z'n allen tegelijk zoekt, slaat meer aan dan dat je steeds op je beurt moet wachten met de timer. Het tegelijkertijd strijden tegen elkaar is nu eenmaal leuker dan na elkaar tegen een klok. Bovendien is 15 seconden een absurd snelle tijd om de plaatjes te vinden, dan moet je al net toevallig naar de juiste plek op het bord kijken. Maar als je de zoektijd verlengt, wordt het weer langdradiger.

De voorkant van de doos ziet er wel leuk uit. Het geeft goed aan waar het om gaat en wat men van de inhoud kan verwachten. Maar de oubollige "oh-wat-spelen-we-weer- gezellig-een-spelletje-met-ons-fijne-gezin"-foto op de achterkant werkt bij mij alleen maar averechts. Misschien is het voor kinderen wel een leuk zoekspel, dat heb ik niet uitgeprobeerd. Maar bij ons zal dit spel niet vaak op tafel verschijnen. Leuk om een keertje gedaan te hebben, maar dat was het dan ook wel.

Titel: Zoom-In!
Auteur: 
Uitgever: Jumbo  
Aantal spelers: 2+
Speelduur: ong. 30 minuten
Prijs: ong. Ä 20,-

afbeeldingen © JumboSpellen > Recensies >
Zoom-In!


Top