Nieuws > Actueel > 20081023


Spiel 2008 - de eerste dag (& vrijdagmorgen)

De eerste volwaardige beursdag is voorbij. Ik heb de nodige meters gemaakt, zowel op de beursvloer als aan de speeltafel. Het is de hoogste tijd voor een bijdrage met een beetje inhoud.

Ik kom met grote regelmaat mensen tegen die vragen naar de toppers van de beurs, de spellen die ze niet mogen missen. Normaal stuur ik ze graag door naar de stand van Fairplay, waar ze de populaire titels van de hitlijst van de Scout Aktion kunnen aflezen. Helaas, dit jaar werkte deze truc niet. Op de hitlijst kon je lezen dat hij pas vrijdagmiddag in de lucht gaat ('hoffentlich'). Geen idee waaraan het ligt, misschien een computerstoring of verzuipen de 'scouts' in het enorme aanbod aan nieuwe spellen? Bij laatstgenoemde verklaring kan ik me wel iets voorstellen. Sinds de stortvloed aan nieuwe uitgevers uit het verre en iets minder verre oosten is het nauwelijks meer bij te benen.

Wat zijn dan die toppers? Als ik de constante lange rij richting Lookout Games mag geloven, is Le Havre 'le hype' van de beurs. Terecht? Geen idee, een spel dat zijn pit haalt uit combinaties van acties in allerlei verschillende gebouwen vraagt om een diepgaander test dan een oppervlakkige kennismaking. 'Le hyperspace' van de beurs was Splotter's nieuwe ruimtehandelsspel Duck Dealer. Daar stond om half tien al een indrukwekkende rij, die na afwikkeling resulteerde in een bordje uitverkocht. Ik wilde er graag over schrijven, maar kon vooraf geen exemplaar reserveren (doen ze bij Splotter niet aan). Het zij zo, spellen genoeg op deze wereld. Een leuke verrassing was Byzanz van Amigo. Een lekker kaartspelletje met een leuk biedsysteem, waarbij je er rekening mee moet houden dat jouw bod uiteindelijk in verkeerde handen kan landen. Veel speelplezier in een klein doosje.


de Splotter rij op donderdagmorgen

De stand van QWG Games is volgepropt met dozen van de nieuwe titels Cavum, Bloom en Boss Kito. De demotafels zijn daar doorlopend bezet. Wolfgang Kramer en Michael Schacht waren donderdag aanwezig voor handtekeningsessies. Arno Quispel stapte dapper in een ongetwijfeld warm apenpak en maakte de gang onveilig. Zijn eerste slachtoffer was een peuter, die daarna niet ophield met janken. Wreed! ...... en eigenlijk best wel leuk ..... Vrijdagmiddag waren de ontwerpers van het leuke legspel Bloom aanwezig.... verkleed als tuinman, zeer charmant.


Herr & Frau Kramer


Herr & Frau Schacht


Boss Kito


Team Bloom

Ook The Game Master had niet te klagen over belangstelling. Met name zijn zoekende koe trok de nodige boeren naar de speeltafel. Nederlandse spelers leken vooral ge´nteresseerd in De Koningsburcht (terecht, de Duitse editie van Eggert zou wel eens een van de beurstoppers kunnen worden) en Het Verraad (heb ik nog niet bekeken). Een rare Schotse winkelier dumpte De Ontembare Stad voor 5 euro (later zelfs 3 euro). Hans van Tol heeft zelf maar een stapeltje ingekocht.


De Koningsburcht

De stand van Phalanx Games is dit jaar geen Nederlandse aangelegenheid, maar wordt gebruikt door Phalanx Duitsland. Phalanx heeft een internationaal franchisesysteem opgezet, waarbij er meerdere Phalanx-bedrijfjes kunnen ontstaan, die blijkbaar zelfstandig opereren en hun eigen plan mogen trekken. Bij 'Phalanx DE' vind je het nieuwe bordspel Sutters Mill (komt niet naar Nederland), Pingu´n de luxe (komt wel naar Nederland) en een prototype van Martin Wallace's nieuwe bordspel Rise of Empires, dat in mei 2009 wordt verwacht. Dit is een zeer interessante titel. Ik hoop dat de vormgeving nog wel wordt verfrist. De huidige bruine kleur is niet echt aantrekkelijk.

Over Pingu´n de luxe geproken, de Nederlandstalige versie zou verhuizen van Phalanx Games naar 999 Games. Volgens eigenaar Michael Bruinsma is deze beslissing inmiddels teruggedraaid.

De nieuwe spellen van Queen Games zijn al voorzien van Nederlandstalige spelregels. Chicago Express is een prima treinenspel (zie de recensie), Alhambra is een gepimpte jubileumeditie van het Spiel des Jahres van 2003. Deze spellen komen in november ook naar het Spellenspektakel in Zwolle.

Cities van Martyn F wordt gedemonstreerd in een stijlvolle stand in hal 5. Dit leuke puzzelspel is de moeite van een testpotje meer dan waard. Dit werd bevestigd door de constante aanloop van belangstellenden.

De Amerikaanse uitgever Z-Man is de pechvogel van de beurs. Zijn bordspel Pandemic bevindt zich in de klauwen van een nijvere douaneambtenaar. Blijkbaar ontbreekt er een paraaf of stempel op een of ander formulier. Om de ellende te vervolmaken heeft de transporteur Middle Kingdom, Genji en Start Player zoekgemaakt. Alleen Wasabi heeft de beurs gehaald. Dit was nota bene vooraf een twijfelgeval.

Michael Schacht demonstreerde vrijdagmorgen een prototype van zijn nieuwe bordspel, dat komend voorjaar bij Abacus zal verschijnen. In een junglesetting winnen de spelers edelstenen, waarmee ze opdrachten vervullen, helpers inhuren en andere nuttige dingen doen. Dankzij het geroezemoes heb ik niet veel meer verstaan.


Michael's nieuwe spel


de heren van 999 Games hebben belangstelling 

Vendetta Games heeft een grote stand in hal 4, waar allerlei kleine Nederlandse en Vlaamse uitgevers worden gepresenteerd. Ik beperk me hier tot een foto van Street Paintball, het nieuwe actiespel van Thomas Jansen.

Ravensburger presenteert het nieuwe bordspel Der Name der Rose, dat met een Engelse titel eind deze maand ook in Nederland zal opduiken. Op het Spellenspektakel kun je de Nederlandse editie van het spel testen en winnen.

In de loop van de vrijdag dook de eerste versie van de hitlijst van de Scout Aktion op. Hecht er niet teveel waarde aan, maar voor de liefhebbers heb ik een foto gemaakt:

Meer foto's: persdag SpielNieuws > Actueel >
20081023


Top