Nieuws > Actueel > 20081114


Spellenspektakel 1e dag

De eerste middag van het Spellenspektakel zit erop. Een jarenlange traditie wordt ook dit jaar gevolgd, op vrijdag komt deze leuke beurs altijd langzaam op gang. Veel meer dan 1.500 bezoekers zullen er niet zijn geweest. In het weekend krijgen de wegblijvers alle kans om de speelse schade in te halen. Dit is de moeite meer dan waard, gezien de grote hoeveelheid interessante nieuwe titels en de prachtige stands vol nijvere spelleiders.

Ravensburger presenteert het sfeervolle deductiespel The Name of the Rose. Als je daarmee een goede score haalt, kun je een exemplaar van dit spel winnen. Bij Spelgroep Phoenix kun je verder allerlei klassiekers van Ravensburger en Alea spelen.

QWG Games heeft dit jaar een zeer grote stand, waar alle nieuwe spellen volop worden gedemonstreerd. Mijn belangstelling ging met name uit naar de nieuwe titel Lungarno. Ze hebben ook een prijsvraag, maar het is me even ontgaan wat je ermee kunt winnen.

University Games heeft enkele Duitse titels naar de Nederlandse markt gehaald, waaronder het puzzelspel Ubongo en het lollige racespelletje met heksen Abracadabra.

999 Games organiseert een prijsvraag rond het quizspel 30 Seconds. Beantwoord een simpele vraag en maak kans op dit spel. Ze hebben een kleinere demonstratiestand dan vorig jaar, maar over inhoudelijke kwaliteit heb je daar niet te klagen. De oogst was dit jaar al rijk genoeg, maar is de afgelopen weken versterkt met uitstekende nieuwe spellen als Keltis, Dominion en Stenen Tijdperk. Ook volgend jaar zitten er weer mooie spellen in de pijpleiding, waaronder een Nederlandstalige versie van Le Havre. 999 Games heeft ook een Bring & Try stand, waar spelauteurs hun ontwerpen kunnen presenteren.


999 games: een prima oogst


999 Games: bring & try

The Game Master presenteert de nieuwe titels De Koningsburcht en Het Verraad. Daarnaast demonstreren ze uiteraard de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs Cuba. De oorkonde wordt zaterdag om 13.00 uur overhandigd. Aansluitend houdt een van de auteurs een signeersessie.

Hasbro heeft de klassieker Risk ingrijpend verbouwd en heeft op de beurs maar liefst twee nieuwe versies beschikbaar, waaronder een tweepersoonsspel. De beproefde basis is verrijkt met allerlei leuke extraatjes uit verschillende Riskvarianten.


Risk voor twee spelers

Over klassiekers gesproken, ook de tweedehands spellen zijn dit jaar weer volop verkrijgbaar. De Amersfoortse handelaar Birdy Games heeft een marktkraam vol oude spellen, waaronder de nodige verzamelstukken.

Phalanx Games demonstreert o.a. de Engelstalige versie van Sutter’s Mill. Ik heb vandaag een – helaas nogal trage - pot gespeeld, die een verdeeld gevoel heeft achtergelaten. Het spelsysteem zit knap in elkaar, waarbij de overgang van invloed versterken (punten verdienen) naar het bord leeghalen (strafpunten voorkomen) voor pit en spanning zorgt. Helaas sloeg de (thematische) vonk niet over en voelde het spel droog en gekunsteld aan.

PS Games lijkt eindelijk uitgeklaagd over de hoge standprijzen en is weer present met een grote stand. Blijkbaar lopen hun gezelschapsspellen voor geen meter, want ook hier worden ze volop gedumpt. Een interessante nieuwe titel is de speciale editie van Axis & Allies. Deze luxe versie heeft een groter bord, extra eenheden en twee nieuwe partijen (China en Italië). Dit lijkt mij een lekkernij voor de fans van dit veroveringsspel.

Queen Games heeft een kleine stand, waar onder meer het excellente treinenspel Chicago Express wordt gedemonstreerd. De Queen Games spellen zijn o.a. te koop bij distributeur Boosterbox, die de oude versie van Alhambra voor een zacht prijsje heeft liggen.

De Belgische uitgever SMART is aanwezig met meerdere puzzel- en denkspellen, waaronder een spannende ontsnapping uit een gevangenis. Het bekroonde tweepersoonsspel Tzaar van Kris Burm wordt ook gedemonstreerd. Dit spel loopt zo goed, dat er binnenkort een nieuwe druk in de pijpleiding zit.


Kris Burm ontsnapt uit de bak

Als je van puzzelspellen houdt, moet je dit weekend zeker even langswippen bij Martyn F en Emma Games. Zijn nieuwe legspel Cities is een traktatie voor liefhebbers van deze spelsoort.

Een andere Belgische standhouder is Hodin. Zij hebben o.a. het coöperatieve bordspel Ghost Stories van Repos in de stand.

Later dit weekend meer nieuws uit Zwolle.Nieuws > Actueel >
20081114


Top