Nieuws > Actueel > 999 Games demodag


999 Games demonstratiedag

Woensdag 22 april 2009 organiseerde 999 Games een demonstratiedag voor journalisten en recensenten.

Marketing manager Peter Christoph startte de bijeenkomst met een korte terugblik op 2008. De highlights van vorig jaar waren de 10e verjaardag van De Kolonisten van Catan, de geslaagde samenwerking met de gelijknamige dierentuin inzake Burgers' Zoo, de succesvolle introductie van Keltis en de tweede editie van 30 Seconds en het onverwacht grote succes van het pittige bordspel Agricola. De populariteit van laatstgenoemde heeft de stoutste verwachtingen overtroffen.


Peter Christoph

Peter vervolgde met een presentatie van de spellen van 2009. Vanaf dit jaar definieert 999 Games vier duidelijke segmenten: kinderspellen, familiespellen, buitenspellen en expertspellen. In elk segment staan de kwaliteit van spelmateriaal en inhoud voorop.

Dit voorjaar is de focus vooral gericht op kinderspellen en vlotte familiespellen in kleine doosjes. Voor een overzicht van de titels verwijs ik naar het releaseoverzicht. Twee opvallende titels zijn de juniorversies van de kaskrakers Carcassonne en De Kolonisten van Catan


Kolonisten junior

Onlangs zijn ook de eerste buitenspellen geintroduceerd: Kubb en Mlkky. Laatstgenoemde viel hier goed in de smaak. Je gebruikt een houten balkje om genummerde houten paaltjes om te gooien. Door goed te mikken, verdien je de meeste winstpunten. Als je meerdere paaltjes omgooit, krijg je 1 punt per paaltje. Als je n paaltje omgooit, krijg je de afgebeelde waarde. Het is de bedoeling om als eerste exact 50 punten te behalen. Als je drie keer op rij niets raakt, lig je uit het spel. Dit leuke spel is een kraker voor camping, strand of de achtertuin. Volgend jaar worden meer van dergelijke spellen verwacht.


ondergetekende en de Spellengek spelen buiten

De productie van de langverwachte experttitel Le Havre is inmiddels op gang gekomen. Dankzij de service van de fabrikant en een razendsnelle koerier waren de eerste doosjes op deze demodag beschikbaar. De grote lading voor de spellenwinkels volgt begin mei, waardoor het spel vermoedelijk pas vanaf medio mei in de winkels ligt. Zusterbedrijf Phalanx Games heeft ook twee experttitels in de pijpleiding. Beide spellen zijn ontworpen door Martin Wallace. Het treinenspel Stoom wordt geplaagd door productieproblemen (verkeerde houten blokjes), waardoor het nog onzeker is wanneer dit spel precies zal verschijnen. Het bordspel Rise of Empires ligt uiterlijk in juli in de winkels.


Le Havre

Er staan ook de nodige titels in de startblokken voor komend najaar. Het voormalige Duitse Kinderspiel des Jahres Das kleine Gespenst krijgt een nieuwe hoofdrolspeler met bijpassende vormgeving: het vriendelijke spookje Casper. De 999-versie heet Casper en de spookschool. Het vriendelijke spookje neemt de spelers mee naar de spookschool, waar achter de vele deuren allerlei geheimen wachten. Dankzij een goed geheugen onthoud je wat waar ligt en kun je daarmee jouw knikkers kwijtraken. Deze knikkers loos door het behendig bewegen van de deksel, zodat zoveel mogelijk knikkers in de gaten belanden. Dit spel sluit mooi aan bij de gelijknamige televisieserie van Jetix.

In het segment familiespellen verschijnt het bordspel De Kolonisten van de Lage Landen, een zelfstandig Catanspel met een speelbord van Nederland en Vlaanderen. Het spelsysteem is gebaseerd op de vorig jaar verschenen Deutschland editie. Een tweede nieuwe titel is het DVD-spel Dierenmanieren. Dit spel is het product van een samenwerking met Martin Gaus. Het spelsysteem is een combinatie van kennis en zelfbeheersing (in de zin van Can't Stop). Als je de de vragen juist beantwoordt, krijg je een puzzelstukje en mag je doorgaan. Als je tijdig stopt, zijn de puzzelstukjes veilig. Ga je te lang door en geef je een fout antwoord, ben je de puzzelstukjes kwijt. Voor de promotie van deze titel wordt samengewerkt met Martin Gaus en Troskompas. Andere nieuwe familietitels zijn Carcassonne Mayflower, het dobbelspel Konijnenhokken en de 5/6-uitbreiding van Kooplieden & Barbaren.


de showroom van 999 Games

Over de expertspellen van het najaar wilde men nog niet teveel details kwijt. Phalanx Games komt in ieder geval met een derde bordspel van Martin Wallace, Automobile. 999 Games werkt aan een eigen uitbreiding van Agricola. Nieuwe uitbreidingen van Dominion zijn vooralsnog niet gepland.

Ten slotte sta ik nog even stil bij een bijzondere versie van Carcassonne. 999 Games heeft een leuke bijdrage geleverd aan een tentoonstelling over Dorestad in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Daar staat een op Carcassonne gebaseerd legspel met vergrote tegels. Op deze tegels vind je onder meer de markante steigers en vikingschepen. Meer informatie: RMO.

Erwin BroensNieuws > Actueel >
999 Games demodag


Top